Biografija Miloša Vučevića - prvog gradonačelnika sa tri mandata

Odbornici u Skupštini grada odlučili su da će Miloš Vučević postati prvi gradonačelnik kojem će upravljanje gradom biti povereno po treći put.
Biografija Miloša Vučevića - prvog gradonačelnika sa tri mandata
Foto: 021.rs
Vučević je prvi gradonačelnik Novog Sada koji je, od uvođenja višestranačja u Srbiji, uspeo da poveže dva mandata na funkciji prvog čoveka grada. Ostali nisu ni bili blizu mogućnosti da dobiju priliku i za treći.
 
Iako se mnogo spekulisalo o tome kako je Vučeviću namenjena fotelja u Beogradu, pa čak i premijerska, nijedno od tih "ministarskih" i "premijerskih" nagađanja se nije ostvarilo. Na kraju, utisak je da je direktno Beograd, odnosno tamošnji dogovori među naprednjacima i njihovim koalicionim partnerima, odlučivao o tome ko će predstavljati Novosađane u narednom mandatu. 
 
Ipak, ulaskom u treći mandat otvoren je prostor da Miloš Vučević uđe u istoriju grada kao osoba koja je najduže bila na njegovom čelu. Kroz više od dva i po veka dugu istoriju Novog Sada, gradom su upravljali mnogi.
 
Po stažu svakako može da se izdvoji veliki sudija Jozef Tir, koji je tu titulu imao od 1756. do 1766. godine. Kao dugogodišnji gradonačelnik pamti se i Grigorije Janković, koji je upravljao gradom od 1810. do 1822. godine. U novijoj istoriji grada Novosađani svakako pamte Jovana Dejanovića, kojeg Vučević neretko ističe kao nekoga ko je mnogo doprineo gradu, a koji je bio gradonačelnik osam godina. 
 
Kako je sve počelo
 
Zvanična biografija Miloša Vučevića koja se u ponedeljak našla pred odbornicima grada predstavljena je u nekoliko pasusa, a polovinu teksta čini nabrajanje priznanja koje je gradonačelnik dobio od momenta kada je u stupio na funkciju.
 
Od životnih podataka tu je datum rođenja - 10. decembar 1974 - i informacija da je oženjen i otac dvoje dece. Nakon što je završio Osnovnu školu "Vasa Stajić" u Novom Sadu, upisao je gimnaziju "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu. 
 
  
 
Vučević je krenuo stopama svog oca Zorana, advokata i nekadašnjeg predsednika Skupštine grada iz redova Srpske radikalne stranke. Nakon srednje škole upisao je Pravni fakultet u Novom Sadu, na kojem je diplomirao 1999. godine, kada počinje da radi u porodičnoj advokatskoj kancelariji. 
 
Informacija o Vučeviću iz pre-SNS perioda nema mnogo. Zapravo, gotovo ništa. Javnosti postaje vidljiv tek nakon što pristupa Srpskoj naprednoj stranci 2008. godine i kada postaje predsednik Gradskog odbora SNS 2011. godine. 
 
SNS je već u tim danima išao na osvajanje vlasti u Novom Sadu, ali to nije bio lagan zadatak. Osvajanje vlasti je, naravno, obeležila aktivna kampanja, ali i optužbe za korupciju ljudi koji će im potom biti partneri u gradskoj vlasti.
 
Maratonsku sednicu na kojoj je Vučević izglasan za gradonačelnika obeležilo je prekomponovanje vlasti, duge pauze, tenzija i činjenica da je sve trajalo do jutarnjih sati. Umesto novog mandata Igora Pavličića, novi gradonačelnik 13. septembra, u 5:02 ujutru, postao je Miloš Vučević. Od tog trenutka stupa na funkciju prvog čoveka grada, koju će obavljati i u narednom periodu. 
 
Osam godina vlasti
 
Kako su se bližili izbori u junu, Miloš Vučević je sve više isticao to da narednoj garnituri gradske vlasti ostavlja stabilnu političku situaciju u gradu, ali i dobro finansijsko stanje. SNS je ubedljivo slavio na izborima i sada u Skupštini grada, uz svoje koalicione partnere, ima ubedljivu većinu. 
 
Kada se osvrne na osmogodišnji period upravljanja gradom, Vučević ističe kako je u grad danas 28.000 više zaposlenih, nego 2012, ali da postoji šest novih fabrika, koje su označile povratak investicija u Novi Sad. Ističe i 25.000 više vozila, veći broj đaka, "savremenije domove zdravlja, neuporedivo bolje opremljene škole, rekordan broj obdaništa koja su gradska i potpuno besplatna". 
 
Teško da neko može da tvrdi kako nije bila dobra odluka gradske vlasti o subvenciji za privatne vrtiće, koja je pomogla mnogim roditeljima čija deca nisu upisala državnu predškolsku ustanovu.
 
Tu je i obnova voznog parka gradskog prevoznika, završetak novog drumsko-železničkog mosta, izgradnja muzičke i baletske škole, a izgrađena je i zgrada Hitne pomoći. Tu je i rekordni budžet, za šta je delimično zaslužna i prodaja gradskog zemljišta.
 
Vučević može da se pohvali i time da je tokom njegovog "gradonačelnikovanja" Novi Sad bio Omladinska prestonica Evrope, a poneo je i titulu Evropske prestonice kulture.
 
  
 
Međutim, dobar deo onoga čime se Vučević hvali, znalo je da bude meta kritike opozicije, ali i dela građana. Jedna od važnijih tema u gradu postale su urbanističke promene. 
 
Za Vučevićev period će se vezivati i rušenje Komunalne banke u centru grada, koja je bila pod zaštitom, kako bi se na njenom mestu izgradio Galensov soliter. Isti scenario se ponovio i kada su u pitanju trščare u Kraljevića Marka, kako bi umesto objekata od kojih su neki bili stariji od dva veka, nikao Galensov "Kraljev park". Ova dva događaja su označili i svojevrstan početak povezivanja kompanije Galens sa gradskom vlašću, a posebno sa Vučevićem. 
 
Kao novi "urbanistički front" uspostavlja se pitanje priobalja Dunava. I dok Vučević gura ideju prema kojoj bi priobalje trebalo da se konačno uredi, javnost percipira takve planove samo kao priliku za izgradnju "Novog Sada na vodi", od čega bi, kako smatraju, korist imali isključivo investitori, pogotovo s obzirom na to da je vlasnik "Brodogradilišta" - naravno - Galens.
 
"Investitor ljubičice bela, gaće skini uć' će zemlja cela", zapisao je satiričar i novinar Predrag Lucić iste godine kada je Vučević postao gradonačelnik Novog Sada. Upravo će odnos prema građevinskim investitorima i svesrdačni izlazak u susret zahtevima za podizanje spratnosti, biti nešto što će deo javnosti zamerati vlasti predvođenom Milošem Vučevićem.
 
Posle osam godina vlasti novosadski SNS na čelu sa Vučevićem može da se pohvali time da je opozicija u Skupštini Novog Sada praktično "retka vrsta". Od 78 odborničkih mesta, tek su dve odborničke grupe (SRS i DSS) sa po tri odbornika opozicione. 
 
Imovina i zarada
 
Agenciji za borbu protiv korupcije Miloš Vučević je promene u imovini poslednji put prijavio u oktobru 2017. godine. Kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, poseduje jedan četvorosoban stan, jedan dvosoban, kao i garažu. 
 
Jedinu platu koju je prijavio Agenciji da prima jeste ona gradonačelnička od 92.000 dinara. Plata mu je znatno niža nego u oktobru 2012. godine, kada je prijavio Agenciji da kao gradonačelnik Novog Sada mesečno iz budžeta prima 150.000 dinara.
 
Međutim, Vučevićevom imovinom se dosta opširnije bavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK. Tako je otkriveno da su, osim dva stana koja se vode na njegovo ime, na ime njegovog oca, majke i sestre upisana još tri stana. Prema proceni KRIK-a, na Vučevića i njegovu porodicu vode se nekretnine čija je vrednost najmanje 557.000 evra. 
 
KRIK je otkrio i to da je Vučevića tašta vlasnica stana od 95 kvadratnih metara, kao i garaže, u istoj zgradi u kojoj Vučević poseduje četvorosoban stan od 86 kvadratnih metara. 
 
Vučević, barem prema onome što je prijavio agenciji, ne poseduje automobil ili neko drugo vozilo. Ipak, u emisiji "Grad i mi" koja se emituje na pokrajinskom javnom servisu, a u kojoj je jedini gost Vučević, vozio je službenu "škodu". 
 
Ipak, Vučević je posedovao "pežo 407", kojeg je 2013. godine prodao za milion dinara, dok je automobil marke "reno laguna" poklonio svom ocu Zoranu iste godine. Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je Vučeviću meru upozorenja, jer joj nije prijavio da je u momentu kada je već bio gradonačelnik posedovao dva vozila.
 
Andrej, Bocara, Vučević i krivična prijava
 
Miloš Vučević u proteklih osam godina nije imao afere koje su bile povezane najdirektnije sa njegovim imenom, kao što je to slučaj sa njegovom stranačkom koleginicom Majom Gojković i aferom "ATP Vojvodina". Međutim, ponekad bi umeo da uskomeša javnost izjavama, poput one da bi najbolje bilo da se na mestu sadašnjeg Spensa izgradi "manji, funkcionalniji, ekonomičniji i efikasniji" objekat.
 
Protiv njega se vodio prekršajni postupak, koji je pokrenula Državna revizorska institucija, zbog toga što je iz gradskog budžeta potrošeno oko 126 miliona dinara više nego što je predviđeno. Vučević je novčano kažnjene, ukazujući da je tokom postupka učinio sve u svojoj moći kako bi sprečio da se prekršaj ne dogodi, o čemu možete da čitate na OVOM LINKU.
 
Jedna od novosadskih afera koja je obeležila 2019. godinu jeste krivična prijava koja se odnosi na Miloša Vučevića, njegovog bivšeg savetnika Slobodana Milića Bocaru i njegovu suprugu Biljanu. Anonimnu krivičnu prijavu je na društvenim mrežama objavio šef Narodne stranke u Novom Sadu Borislav Novaković, nakon čega je krenuo u kampanju, optužujući Vučevića i Bocaru za korupciju. Kako piše u prijavi, Slobodan i Biljana Milić  preko svojih preduzeća "Es Capital 2013" i "Es Capital rent" kupili su zemljišne parcele koje tada nisu imale veliku vrednost. 
 
  
 
Nakon toga, kako piše u prijavi, Milić je, navodno, "koristeći svoj uticaj u gradskim strukturama i podršku gradonačelnika Miloša Vučevića čiji je savetnik, izdejstvovao izmene većeg broja planskih dokumenata." Sve to je, kako se navodi, u konačnici dovelo do toga da grad otkupljuje zemljište od ovih firmi po znatno većoj ceni. U momentu kada je KRIK objavio podatke o imovini gradonačelnika Novog Sada, u tužilaštvu su naveli da proveravaju navode krivične prijave.
 
Između ostalog, jedan od dokumenata pokazuje da je Vučević kao advokat podneo dokumenta Agenciji za privredne registre u ime Bocarine kompanije "Boban gradnja". Vučević je u više navrata odbacivao navode iz prijave, ali i optužbe Novakovića, poručujući da su u pitanju laži. Vučević se na ovaj slučaj osvrnuo i avgustu, poručujući da Bocara nije njegov savetnik, kao što je to bilo predstavljeno u medijima.
 
"Ali šta sad da radim, da svaki dan demantujem da nema 300 parcela, da nije savetnik, da nije nikakva zemlja kod Kaća kupljena? Verovatno im ni to ništa ne znači, nego će ponoviti sve od ranije, kao što se ponavlja za uzbunjivača koji ne postoji", poručio je nedavno Vučević.
 
Borislav Novaković neretko navodi kako je Vučević blizak sa bratom predsednika republike Andrejem Vučićem. Jednu fotografiju sa Fejsbuka, na kojoj su prikazani Vučević i Andrej Vučić, tada potencijalni kandidat za gradonačelnika Novog Sada prokomentarisao je uz reči: "Sa bratom Andrejom". Andrej Vučić je zbog tvrdnji kako upravlja Novim Sadom tužio Novakovića i taj spor je i dalje na sudu. 
 
Vučević je reagovao i u aferi Jovanjica, kada je opozicija optužila Andreja Vučića da je bio u kontaktu sa Predragom Koluvijom, optuženim u slučaju "Jovanjica" zbog gajenja marihuane. Vučević je tada podneo krivičnu prijavu protiv braće Vučić, a koja je potom odbačena. 
 
Priznanja
 
Vučević je u svojoj zvaničnoj biografiji nekoliko pasusa posvetio priznanjima koje je dobio u proteklih nekoliko godina. 
 
Dobitnik je Povelјe počasnog senatora Senata privrede Srbije iz 2014. godine. Iste godine dobio je i nagradu "Kapetan Miša Anastasijević", koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu. 
 
Dobitnik je priznanja "Bela golubica" u okviru programa "Tesla Global foruma". Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke, za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života.
 
Nosilac je ordena Svetog Simeona Mirotočivog, koji mu je uručen na predlog Episkopa Irineja. Ove godine dobio je i Svetosavsku nagradu, kako se navodi, za veliki doprinos poboljšanju uslova rada u predškolskim ustanovama i ustanovama obrazovanja, te afirmaciji uspešnih učenika Novog Sada.

Komentari 165

  • ajnštajn

    25.09.2020 13:20
    umna glava
    malo veći od skupštinskog materijala
  • *-.-*

    25.09.2020 11:51
    @ VladaN
    za jednog nadripolitičara i to je biografija. A da ima karijeru, to je nesporno.
  • VladaN

    25.09.2020 08:34
    Ovaj ima biografiju?
    Interesantno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti