FOTO: Počinje sanacija spomenika Svetozaru Miletiću u Novom Sadu, prva u poslednjih 12 godina

Sanacija spomenika Svetozaru Miletiću na Trgu slobode počinje danas.
FOTO: Počinje sanacija spomenika Svetozaru Miletiću u Novom Sadu, prva u poslednjih 12 godina
Foto: 021.rs

Zavod za zaštitu spomenika kulture navodi da će se prvo postaviti ogradu oko spomenika koja će ga sakriti od pogleda prolaznika i da će onda uslediti radovi koje će u narednih 130 dana izvoditi "Granit - Liješće" iz Sremske Mitrovice.

Vrednost radova je 4.498.080 dinara sa PDV-om, dok je projekat sanacije koji je uradio "Biro projektant - SM" iz Sremske Mitrovice košao 87.000 dinara.

Projektom je previđeno da se bronzani spomenik Svetozaru Miletiću, koji je star više od 80 godina, očisti od naslaga čađi i druge prljavštine, zatim da se obavi restauracija mehaničkih oštećenja i popune spojnice na postamentu i obave drugi manji radovi na zaštiti spomenika.

Spomenik vođi Srba u Austrougarskoj u drugoj polovini XIX veka izradio je vajar Ivan Meštrović i postavljen je na Trgu slobode 1. oktobra 1939. godine, a poslednji put je restauriran na zimu 2007/2008. godine.

  • Giga Moravac

    27.09.2020 09:41
    Ne pere se spomenik no lova...
  • Ju

    24.09.2020 03:29
    Naopako
    Tolike pare za pranje spomenika i popunjavanje rupica
  • Urbanist

    23.09.2020 16:13
    Neusatz
    Možda bi se mogao vratiti izgled centra pre podizanja Miletićevog spomenika. Mnogo bi tu eksploziva bilo utrošeno. Šta ćemo tek sa zgradama udaljenim dva-tri km. Da se poruše Limani - tu bi morala da radi i atomska bomba. Toliko o o zahtevu Neusatz-a. Habag, tj. sedište Kulturbunda za Jugoslaviju (Neusatz sigurno zna koja je to zgrada) bio bi poštedjen. Sagradjen je tek koju godinu pre postavljanja spomenika Miletiću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti