FOTO: Kreativni učenici oslikali urbane gradske površine

U okviru ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti učenici Bogdan Šuput škole za dizajn oslikali su urbane gradske površine u Novom Sadu i to četiri dečije igre na otvorenom, na četiri lokacije u gradu.
Kako navode organizatori akcije EU info kutak u Novom Sadu, želja im je da podstaknu decu da provode više vremena na vazduhu i da budu fizički aktivna i zdrava.
 
Evropska nedelja mobilnosti ove godine obeležava se od 16. do 22. septembra, a tema odražava ambiciozni cilj da Evropa postane ugljenično neutralan kontinent do 2050. godine – odnosno da emituje onoliko ugljen dioksida koliko priroda može da apsorbuje, uklanjajući tako jedan od glavnih faktora klimatskih promena.
 
Na Sunčanom keju, kod ulaza na Štrand osikana je skakaonica za decu, koju je osmislila učenica trećeg razreda srednje umetničke škole Bogdan Šuput, Julija Karaseva. Na slici je petrovaradinski "Pijani sat", simbol Novog Sada i skakaonica u dalj. Skakaonica simbolično predstavlja grad koji prelazimo u jednom skoku.
 
 
"Razmišljala sam o nekim evropskim simbolima, ali mi je sat bio simpatičan, a i na taj način deca dok se kreću mogu da se igraju, bave sportom, ali i da znaju u kom gradu to rade", rekla je Julija.
 
Dečije igre oslikane su i na platou Srpotskog centra "Slana bara" na Klisi, na trotoaru ispred Hrama Svetog Save na Novom Naselju, te na raskrsnici Bulevara Kralja Petra i Bulevara oslobođenja. 
 
 
Nedelja mobilnosti prvi put je održana 2002. godine i ima za cilj da poboljša javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza. Kampanja daje ljudima priliku da istraže ulogu gradskih ulica i eksperimentišu sa praktičnim rešenjima za rešavanje urbanih izazova, poput zagađenja vazduha.
  • @

    24.09.2020 12:48
    Bravo!!
  • Slađa

    24.09.2020 07:23
    Bravo za ove mlade ljude i njihovu kreativnost!
  • Novosadjanka

    24.09.2020 05:52
    Bravo
    Prelepo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti