Uskoro nove olakšice za novosadske firme zbog epidemije korone

Novosadska vlast će na sednici Skupštine grada, koja će se održati u petak, 2. oktobra, usvojiti nove mere za firme kako bi im se olakšalo poslovanje usled krize izazvane epidemijom virusa korona.
Uskoro nove olakšice za novosadske firme zbog epidemije korone
Foto: 021.rs

Predviđeno je da se u naredna tri meseca deo privrednika oslobodi obaveze plaćanja komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, a to će se odnositi na bioskope, turističke agencije i hotele. Takođe, biće ukinuta naknada za korišćenje javnih površina za sve svrhe osim za prodaju štampe i prodaju zanatskih i sličnih proizvoda.

U odluci se navodi da se ove mere donose kako bi se privrednicima omogućila likvidnost i pomoglo privrednim subjektima koji su najviše ugroženi korona krizom.

Odluka o oslobođenju od komunalne takse za isticanje firme u iznosu od 99 odsto za period oktobar-decembar se, kako se navodi u odluci koja ide pred odbornike, odnosi na preduzeća koja se bave delatnošću prikazivanja kinematografskih dela, zatim delatnosti putničkih agencija, turističkih-operatora i rezervacija i hoteli i slični smeštaj.

U drugoj odluci se navodi da će se naknada za korišćenje javnih površina na teritoriji Novog Sada za postavljanje kioska, letnjih i zimskih bašti, pokretnih tezgi za izlaganje i prodaju robe i uređaja za kokice u naredna tri meseca umanjiti za 99 odsto.

Ovim odlukama Grad će smanjiti svoje prihode u budžetu u iznosu od 855.368 dinara po osnovu takse za table, a za 18.920.780.31 dinara po osnovu naknade za korišćenje javnih površina.

Novi Sad je proletos već doneo određene mere kako bi pomogao privrednicima, pa je tako umanjio cenu zakupa poslovnog prostora, cenu tezgi na pijacama, uveo je mogućnost odloženog plaćanja naknada i slično.

Gradonačelnik Miloš Vučević je pre mesec i po dana govoreći o već donetim merama, kao i o novim koje se sada usvajaju, naveo da će se privreda ovako pomoći sa ukupno tri miliona evra.

  • Nebro

    28.09.2020 14:43
    Sendvic mafija
    Nije njima cilj da vam pomognu vec da vas uniste. Na kraju ce ostati samo strane velike firme u kojima cete motati kablove za 300e i marketine koje ce da drze partiski ljudi i robovi koji ce tu raditi. Nema ovde zivota jer narod cuti i trpi. Podrzavam sve samo da nam se zatre svaki trag postojanja jer smo prejadna nacija. Junacine smo samo u pesmama i bajkama.
  • Milan

    28.09.2020 10:24
    Meni je, kao poreskom obvezniku, već preko glave da se od mog novca, bilo direktno, bilo kroz izgubljenu dobit javnih finansija, finansiraju preduzetnici koji imaju problema sa poslovanjem isključivo zato što im država brani da se bave svojom delatnošću. U celoj Vojvodini se registruje manje od 15 slučajeva koronavirusa dnevno, a tokom većine dana broj je jednocifren. Uzimajući u obzir da Vojvodina ima preko 2 miliona stanovnika, to znači da je šansa da neko oboli od korone svakog dana manja od 1:100000, ili u procentima 0,001%. Da li je to razlog da budžet grada Novog Sada izgubi skoro 20 miliona dinara, kao što ove olakšice predviđaju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti