Kratkovidost - bolest savremenog čoveka

Ukoliko morate dosta da približite knjigu dok čitate ili telefon dok kucate poruku, primećujete da škiljite kada gledate nešto udaljeno, televizor ili školsku tablu, najverovatnije ste kratkovidi.
Ljudsko oko je jedan veoma kompleksan organ sa savršeno usklađenom anatomijom, pre svega odnosom između dužine oka i prelomnih površina. 
 
Na taj način se svetlosni zraci kod zdravog oka seku tačno u žutoj mrlji, koja je naša tačka jasnog vida. 
 
Kratkovide oči su duže u odnosu na normalne, te se svetlosni zraci seku ispred žute mrlje i vid je nejasan. Svaki milimetar rasta oka predstavlja porast od čak -3,0 dioptrije. 
 
Da bi uskladili prelamanja kod kratkovidih ljudi, oftalmolozi moraju da propišu rasipna stakla u vidu naočara ili kontaktnih sočiva. U novije vreme prelomna površina se moža menjati skidanjem dioptrije remodeliranjem rožnjače laserski ili zamenom sopstvenog sočiva.
 
Poznate su mala kratkovidost, koja obično raste do -3,0, eventualno do -6,0, najviše tokom školskog perioda i puberteta pa se zove i "školska" miopija. Druga, daleko opasnija je miopija koja se nasleđuje i javlja se veoma rano u detinjstvu - tokom perioda rasta deteta dolazi do veoma brzog rasta dioptrije koja obično prelazi -6,0, a može ići i do -30,0D. Visoku miopiju prate brojne komplikacije koje mogu značajno ugroziti vid.
 
Gde i ko može da pomogne?
 
U Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji dr Sandra Jovanović možete da obavite osnovni oftalmološki pregled - određivanje oštrine vida na daljinu i na blizinu, uz propisivanje naočara i kontaktih sočiva, merenje intraokularnog pritiska, pregled prednjeg i zadnjeg očnog segmenta. 
 
 
Takođe možete obaviti i subspecijalistički-retinološki pregled koji obuhvata detaljan pregled očnog dna uz korištenje panfundoskopa - specijalnog kontaktnog stakla. Upravo na ovaj način se može sagledati do detalja očno dno i dobiti uvid u sve moguće komplikacije koje su često pretnja visoko kratkovidom oku.
 
Dr Sandra Jovanović je oftalmolog-retinolog i dugogodišnji stručnjak u svojoj oblasti, kao i vlasnica istoimene specijalističke oftalmološke ordinacije u Novom Sadu.
 
Osim pregleda, dobićete i brojne detaljne informacije o stanju svog oka, mogućnostima za korekciju, komplikacijama koje mogu da uslede ili su već nastupile, kao i kako ih rešavati.
 
Od dijagnostičkih aparata, na raspolaganju su ultrazvuk za praćenje rasta dužine oka kod dece i mladih ljudi, a za analizu promena na zadnjem polu oka, pre svega žutoj mrlji tu je OCT - optička koherentna tomografija. Od specifičnih terapijskih procedura, ordinacija poseduje laser za tretman perifernih retinalnih promena. 
 
 
Ne zaboravite da putem vida dobijamo 90 odsto informacija o spoljnom svetu. Zato vodite računa o svom vidu i zdravlju očiju jer su nam oči "prozor" u svet.
 
Zakažite svoj termin kod dr Sandre Jovanović već danas na broj telefona 021/403-174 ili 066/403-174. Isto možete da učinite i na zvaničnom sajtu Specijalne oftalmološke ordinacije dr Sandra Jovanović OVDE.
 
Ordinacija se nalazi na Bulevaru patrijarha Pavla 1A, kružni tok, visoko prizemlje.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti