Novi Sad dug od pola miliona dinara pretvara u akcije beogradskog PIM-a, još toliko oprašta

Gradsko veće je predložilo lokalnom parlamentu da Novi Sad konvertuje potraživanja Grada prema Preduzeću za vodne puteve "Ivan Milutinović-PIM" iz Beograda u vlasništvo u vrednosti od 582.852,22 dinara.
Novi Sad dug od pola miliona dinara pretvara u akcije beogradskog PIM-a, još toliko oprašta
Foto: 021.rs
Takođe, istom odlukom je predviđeno i da Novi Sad otpiše dug od 560.980,63 dinara. Kako je navedeno, to se čini na osnovu odluke Vlade Srbije iz 2018. godine, kojom se kaže da lokalne samouprave otpišu dugovanja ovog preduzeća na dan 31. decembar 2017. 
 
Odbornici iz predložene odluke mogu da vide i da je plan reorganizacije Preduzeća za vodne puteve, koji je doneo Privredni sud u Beogradu, postao pravosnažan 6. marta 2019. godine i da se njime predviđa da se 55 odsto potraživanja pretvori u kapital duga, a ostatak otpiše. 
 
Iz dokumentacije se vidi i da je beogradsko preduzeće zahtev za donošenje odluke o otpisu i konverziji duga poslalo još u martu, uz molbu da to bude učinjeno što pre. Međutim, čekalo se pola godine, zbog vanrednog stanja, situacije s korona virusom, ali i izbora. 
 
Preduzeće za vodne puteve "Ivan Milutinović" je nastalo početkom pedesetih godina prošlog veka od nekoliko manjih firmi i tokom postojanja Jugoslavije bavilo se velikim infrastrukturnim projektima gradnje luka u inostranstvu i zemlji, kao i raznim radovima na obalama reka. Između ostalog, ovo preduzeće je bilo angažovano na gradnji kanala Dunav-Tisa-Dunav. U postupku privatizacije nije pronašlo novog vlasnika, pa je u međuvremenu otišlo u stečaj. 
 
Ministarstvo privrede je 29. jula ove godine objavilo javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestvovanje u postupku privatizacije. U pozivu je bilo navedeno da je ukupna vrednost imovine na kraju 2019. procenjena na 1,3 milijarde dinara i da preduzeće ima 129 zaposlenih. Pisma o zainteresovanosti su mogla da se dostave do 28. avgusta, a ministarstvo do sada nije saopštilo rezultate poziva.
 
Uvidom u podatke o vlasništvu vidi se da je većinski vlasnik PIM-a Republika Srbija sa 65,58 odsto učešća, a ostali akcionari imaju 34,42 procenta. Kada se vidi vrednost udela u registru hartija od vrednosti, Novi Sad sa oko pola miliona dinara konvertovanog duga neće imati ni pola jednog procenta vlasništva.
  • Fredi Kruger

    29.09.2020 17:35
    Kako su nas izdresirali. Duguješ dinar Informatici i drugim preduzećima, stiže ti izvršitelj, a lopovima opraštaju milione
  • prevedeno

    29.09.2020 17:09
    ovo znači
    ustvari ko nekad NS radi Beograd (na vodi) se gradi.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.