Organizovano posmatranje ptica ovog vikenda u Futoškom parku i na još 19 lokacija u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da u subotu i nedelju, 3. i 4. oktobra, u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, otkriju čudesan svet ptica i njihove seobe.
U ovom periodu godine milioni ptica selica napuštaju Evropu i sele se ka mestima na jugu gde provode zimu. Tim povodom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje 20 besplatnih izleta širom Srbije. Tema ovogodišnjeg Evropskog vikenda posmatranja ptica je "Kako biti dobar posmatrač ptica?". 
 
"Dokazano je da posmatranje ptica u prirodi pozitivno utiče na psihičko i fizičko blagostanje. Imajući u vidu novu realnost izazvanu virusom korona savetujemo ljude da otkriju hobi poput posmatranja ptica koji smiruje a nema negativnih uticaja na prirodu", kaže izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.
 
Ružić dodaje da onima koji ovog vikenda odluče sami da izađu u prirodu i posmatraju ptice savetuje da na svoje mobilne telefone instaliraju ličnog vodiča, besplatnu aplikaciju za raspoznavanje divljih ptica "Ptice na dlanu".
 
Organizovana posmatranja ptica u više od 35 zemalja Evrope služe da se pažnja javnosti usmeri ka razumevanju potreba divljih ptica. 
 
U Srbiji izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima prirode poput Velikog blata, Zasavice, Uvca, Ovčarsko-kablarske klisure, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Ade Ciganlije u Beogradu i Futoškog parka u Novom Sadu. 
 
Učešće na izletima je besplatno, a listu izleta i prijavni formular možete pronaći OVDE.
  • Prirodoljubac

    03.10.2020 15:55
    Izlet
    Da li neko zna kada pocinje izlet u Futoskom Parku? Hvala puno
  • Posmatrač

    01.10.2020 20:34
    Aplikacija 'Ptice na dlanu' je odlična: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dzpps.pticenadlanu&hl=en
  • Nada

    01.10.2020 10:49
    Kad pre?
    Novi Sad, "Futoški park". VAŽNO: Ovaj izlet je popunjen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.