U budžetu Sremskih Karlovaca nema novca za Narodnu kuhinju, 120 stalnih korisnika bez obroka

Nakon što je radila nešto više od mesec dana, Narodna kuhinja u Sremskim Karlovcima ponovo će biti zatvorena, kako je navedeno u objašnjenju, zbog nedostatka novca u budžetu opštine.
U budžetu Sremskih Karlovaca nema novca za Narodnu kuhinju, 120 stalnih korisnika bez obroka
Foto: 021.rs
U obaveštenju Crvenog krsta piše da je ovo privremena mera, "dok se ne stvore finansijski uslovi za nastavak rada".
 
Oktobar se, inače, obeležava kao mesec solidarnosti, pa će, ovim povodom, Crveni krst Sremski Karlovci uspeti da pripremi ukupno tri obroka za 120 korisnika Narodne kuhinje. Jedan obrok je podeljen korisnicima prvog u mesecu, dok će preostala dva biti služena u petak, 9. oktobra i u petak, 16. oktobra. Posle toga, 120 ljudi kojima je to možda i jedina prilika da pojedu kuvani obrok, biće prepušteni sami sebi, dok se u budžetu opštine ne nađu sredstva za njihove potrebe.
 
Marina Fodor, sekretar Crvenog krsta Sremski Karlovci, kaže za 021 da su o tome da neće biti novca za potrebe Narodne kuhinje, saznali tek kada su videli da im ne prebacuju sredstva.
 
"Nakon toga smo razgovarali sa ljudima iz opštine i njihova želja i volja jeste da se to nastavi. Oni su zaista voljni da to ide, međutim, situacija je, nažalost, sada takva kakvu su oni zatekli. Oni su sada ovde nova vlast, tako da zaista protiv njih ne mogu ništa da kažem. Prosto, u budžetu nema dovoljno sredstava i dok ne nađu rešenje, to će biti u prekidu", navodi Fodor.
 
 
Dragan Trišić, predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke i predsednik Saveta za budžet u Opštini Sremski Karlovci, kaže za 021 da još uvek nije održana sednica Saveta za budžet jer opštinske službe nisu pripremile materijal za sednicu, ali da se već neko vreme zna da u opštinskoj kasi nema novca.
 
"Kod nas je u prethodnom mandatu sprovedena temeljna pljačka budžeta i sada to treba istražiti i odgovorne privesti pravdi. Para nema zato što su pare jednostavno isisane iz budžeta. Izmišljali su se poslovi, potpisivali su se svakakvi ugovori, i to se jednostavno sad iscrpelo", kaže Trišić i dodaje da je po njegovim saznanjima za Narodnu kuhinju potrebno izdvojiti oko hiljadu evra mesečno. 
 
Kako navodi, to nije velika suma, ali novca nema i to je "jedna velika bruka i sramota".
 
"I šta sada raditi? Zar je moguće da vlast ne može da reši taj problem? Ako ne mogu rešiti to, neka podnesu ostavke. Ako za oktobar, novembar i decembar ne mogu da pronađu pola miliona dinara, onda nek podnesu ostavke i idu kući. Opština koja u 21. veku ne može da nahrani gladne i da izdvoji par hiljada evra za to ne treba ni da postoji", ističe Trišić.
 
Zaključuje da i dalje ne postoje jasne informacije koliko sredstava je na opštinskom računu i da li ih uopšte ima, a da sednica Saveta za budžet, kojim on predsedava još uvek nije zakazana.
 
Ivan Stijepović jedini odbornik grupe građana "Karlovačka lista" kaže za 021 da je logično da je priliv u budžet smanjen, jer je privredna aktivnost ove godine slabija. Dodatni problem sa Sremskim Karlovcima je, tvrdi, to što je prethodna vlast, odnosno ista stranka samo drugi ljudi, "potrošila preko svake mere ono što je imala na raspolaganju".
 
"Naravno da su se sad pojavili gubici i plaćanja koja kasne iz 2019. godine. Mi smo sad imali izveštaj na kraju 2019. godine gde se pominje neki ogromni suficit, što jednostavno nije realno. To je rađeno zaključno sa 31. decembrom bez određenih plaćanja koja su dospela u novoj godini", objašnjava sagovornik 021.
 
Kako kaže, to je dovelo do toga da prvi stradaju oni koji su najugroženiji i "kojima je najlakše obustaviti sredstva".
 
"Videćemo šta će biti sledeće", kaže Stijepović.
 
Narodna kuhinja u Sremskim Karlovcima često je radila sa prekidima, budući da je uvek bila prva na udaru kada dođe do manjka u budžetu. Iz Opštine nisu dali zvanično obaveštenje o ovom potezu, niti su odgovorili na pitanja 021 u vezi sa ovom temom. 
  • Bruka

    07.10.2020 19:14
    Pare
    A da vrati snjezana marjanovic pare sto je uzela i eto narodu hleba
  • Ali

    07.10.2020 17:18
    Ima
    Za aerodrom u Trebinju
  • Instagramer

    07.10.2020 15:33
    Samo gledam
    A Karlovački funkcioneri nedeljno jednom putuju na neku egzotičnu destinaciju i kače slike na društvene mreže. Pored toga imaju primanja svaki po još dve plate iz nekog NS jkp... ako se odreknu samo jedne plate,neće biti gladnih ni žednih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti