FOTO: Srpsko-američke košarkaške legende na novosadskih sto kvadratnih metara

Na muralu naslikanom na Bulevaru oslobođenja 113 među košarkaškim imenima su: Greg Popovič, Igor Kokoškov, Pit Maravič, Vlade Divac, Peđa Stojaković, Nikola Jokić i Darko Miličić.
FOTO: Srpsko-američke košarkaške legende na novosadskih sto kvadratnih metara
Foto: 021.rs
Mural sa likovima srpsko-američkih košarkaških legendi, na površini od 100 metara kvadratnih, oslikan je na zgradi na Bulevaru oslobođenja 113. Iscrtao ga je, u okviru Dana američke kulture, regionalni street art umetnik Uroš Štrboja.
 
Među naslikanim košarkašima su: Greg Popovič, Igor Kokoškov, Pit Maravič, Vlade Divac, Peđa Stojaković, Nikola Jokić i Darko Miličić.
 
 
Ovo nije prvi mural na temu srpsko-američkih odnosa. Do sada su tokom prethodnih manifestacija oslikana tri, a jedan od njih je i mural sa likom Mihajla Pupina na istoimenom bulevaru. 
 
Povodom nastanka ovog murala ispred njega su se danas sreli Timoti Stendart, savetnik za medije i kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu. Obojica su istakli zadovoljstvo zbog nastavka saradnje dve zemlje i kulture. Rožić je rekao da je ovo način da se promoviše sve pozitivno u odnosima dve zemlje, a Stendart da je dragoceno ono što je dobio upoznajući srpsku kulturu. 
 
 
Finale Dana američke kulture biće krajem meseca (datum još uvek nije utanačen) u Kulturnom centru Novog Sada, gde će se održati panel diskusija o srpsko-američkim odnosima i diplomatiji u kulturi. Na tom skupu trebalo bi, između ostalih, da učestvuju i američki ambasador Entoni Godfri i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
Mural na Bulevaru oslobođenja vidi se iz pravca koji vodi ka Železničkoj stanici. 
  • Brojcanik

    08.10.2020 20:48
    Koja geto posla
  • Pmila ns

    08.10.2020 18:28
    Jako lepo, idem u'tru da vidim. Volim mur
    ale,.evo ih i kod nas ispo, u V.Nikolica i Vojvodjanskoj. Preslatka.delatnost
  • Marko

    08.10.2020 17:33
    Unakazili su fasadu zgrade ali i širi ambijent sa ovako jadnim i neinventivnim molerajem. Ima stotinu zgrada koje bi se zaista mogle učiniti interesantnijim i kojima bi mural pasao, ali ne ova, a pogotovo ne sa ovakvim banalnim i prostim uratkom (kako tehnički, tako i idejno).
    Da podsetim: Remeda, sa porukom, stilom i težinom samog autora su prekrečili. No tako je to kada ljudi iz kojekakvih selendri i navijački klanovi uhvate kulture u gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti