Petrovaradinska tvrđava danas slavi 328. rođendan

Petrovaradinska tvrđava danas, 18. oktobra slavi 328. rođendan.
Petrovaradinska tvrđava danas slavi 328. rođendan
Foto: 021.rs
Godine 1692, nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog, povratila je ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave.
 
Na osnovu odluke Ratnog saveta da se izgradi nova tvrđava, po najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi.
 
Kamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua (Croy), na Leopoldovom bastionu. Taj dan se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala sve do 1780. godine.
 
 
Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima sa vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava izrastao je vremenom Novi Sad.
 
Poznata i kao "Gibraltar na Dunavu", Petrovaradinska tvrđava se prostire na 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u regionu. Danas je ovo utvrđenje sa Sat kulom obeležje Novog Sada. O samom satu inače već tri decenije brine Lajoš Lukač, koji je za to dobio Novembarsku povelju.
 
Predstavnici Grada ove godine nisu organizovali nikakav program povodom rođendana Petrovaradinske tvrđave.
  • Sima

    22.10.2020 15:09
    Da li je?
    Nama je učitelj pričao da je tu bila tvrđava još u doba "Rimljana". Na celoj sremskoj strani Dunava od Iloka do Čortanovaca svugde se nalaze utvrđenja iz "rimskog" doba neverovatno bi bilo da ovde nije postojalo...
  • Mire

    21.10.2020 10:55
    Kako je moj ujak govorio: "Da je tvrđavu pravio Lazar ili Karađorđe ona bi se sijala i čuvala, ovako..."
  • JivaNS

    20.10.2020 10:31
    Djava
    Dok šetam kera oko Tvrdjave i Oficirca (mada je pitanje ko tu koga šeta) čituckam kratku knj. o Tvr. Gradnja je završena 1780 po zamisli arhitekte Vobana, koji je nikad nije posetio, a samog gradnjom su upravljali austrijski geodeti.
    Jedno vreme je pripadala zloglasnom papi Aleksandru, Bordžiji.
    Habsburški monarsi su dolazili u posetu, kao i kralj Aleksandar i Franše d‚Epere. Crkva u sklopu Vaserštada jedina u SRB ima podno grejanje. Najstarija apoteka koja još radi u zemlji je tu takođe. Trea+ba reći da su uslovi gradnje bili teški i da je veliki broj radnika, kulučara preminuo usled bolseti i teških uslova, nešto sl. kao za St. Petersburg.
    Ala koja živiu lagumima ne postoji. Crnogorac je ubio svog druga, pa da ne bi bilo krvne osvete izmišljena je ta priča, koja je posle dobila oblik urbane legende. Za više informacija pitajte kera...Prošetajete do iste biće lepo ovih dana, vidimo se

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti