ANKETA Novi Sad daje milione za LED treptače kod pešačkih prelaza - da li će poboljšati bezbednost na putu?

Vozači će na novosadskim putevima dobiti dodatna upozorenja da nailaze na pešački prelaz.
ANKETA Novi Sad daje milione za LED treptače kod pešačkih prelaza - da li će poboljšati bezbednost na putu?
Foto: 021.rs
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije nabavlja novu saobraćajnu signalizaciju u vidu LED treptača i markera, senzora i odgovarajućih saobraćajnih znakova koji će biti postavljeni neposredno pre određenih pešačkih prelaza.
 
Planirano je da se na oko 25 lokacija postave znakovi "pešački prelaz" sa žutim LED treptačima, detektorima kretanja pešaka i LED markerima. 
 
Ukupno se planira nabavka 64 znaka, 252 LED markera i 10 svetiljki koji će kao izvor napajanja koristiti solarne panele, navodi se u konkursnoj dokumentaciji. Procenjeno je da će ovaj posao koštati do 16,6 miliona dinara bez PDV.
 
 
Tačne lokacije nove signalizacije će biti definisane zasebnim saobraćajnim projektom i u zavisnosti od raspoložive opreme i stanja kolovoza, navode u gradskoj upravi. To znači da lokacije za novu signalizaciju nisu poznate.
 
"Svrha je dodatno upozorenje vozačima na prisustvo pešaka u zoni prelaza tj. sistem će na osnovu senzora detektovati prisustvo pešaka i paljenjem žutog treptača i Led markera u kolovozu upozoravati vozače da nailaze na pešački prelaz", navodi se u dokumentaciji za javnu nabavku Grada.
 
Kad senzor detektuje pešaka koji se približio pešačkom prelazu i sprema se da pređe ulicu, šalje se komanda znaku sa treptačima i LED markerima da se upale i upozore vozače da se zaustave i propuste pešake. Istovremeno se šalje signal da bi se aktivirali i treptači sa druge strane ulice, za vozače iz suprotnog smera. 
 
Ova nabavka je u toku i biće okončana 3. novembra, ali će postavljanje same signalizacije potrajati zbog pribavljanja svih neophodnih dozvola.
 
Recite nam šta mislite o ovom planu nadležnih u Gradu.
 
 
  • Vukajlo

    23.10.2020 00:12
    Prosto k'o pasulj
    Ko je jedini dozvoljeni dobavljac ove signalizacije (LED saobracajne signalizacije uopste)? U tom odgovoru lezi cela poenta oko ovih "treptaca". Ne nabavljaju se da povecaju bezbednost.
    Dok god imamo pesake koji pretrcavaju van pesackog, izlecu iza zbunja na Bul. Osl. ili Rumenackoj (a verovatno i na drugim ulicama) - dzaba nam "treptaci".
    Takodje, dok god imamo "opasne momke" koji gradom voze 100kmh - dzaba nam "treptaci". Ovom gradu (i zemlji generalno) treba saobracajna kultura pa sve ostalo. Pre sticanja kulture - nikakva tehnologija nama ne moze pomoci.
  • paa

    20.10.2020 14:52
    Prva stvar - nesto je neophodno, jer su prelazi lose obelezeni i tesko se primete. Da li je ovo najbolji obelezivac, to je veliko pitanje. Treptanje bas i nije pravi nacin, a pitanje koliko ce raditi. U Londonu npr. pored prelaza postoje velike zute kugle na visokoj banderi, ne mogu da se ne primete, naprave se jednom i traju, lako se menjaju...
  • Laloš

    20.10.2020 09:11
    Apsolutno trebaju da postave. Saobraćajnice su nam očajno obeležene. U zadnjih par godina sam mogao bar 10 puta da poginem što kao pešak što kao biciklista na pešačkim prelazima. Od toga bar pet puta na prelazu kod Rektorata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti