Izložbe, predstave, radionice, festivali - u Svilari, Eđšegu, Mlinu i Rumenki

Bogatstvo i raznolikost umetničkih formi i kulturnih praksi i ove nedelje obeležiće kulturne stanice projekta "Novi Sad– Evropska prestonica kulture". Publika će imati priliku da vidi izložbe, predstave, radionice, festivale u Svilari, Eđšegu, Mlinu i Rumenki.
Danas od 20 sati, u Kulturnoj stanici Svilara, Novosađani će moći da prisustvuju koncertu "Od Prve Evrope do 2021", dok će već sutra, u utorak, 20. oktobra, od 19 sati, takođe u Svilari, biti otvorena konceptualna izložba "SoundCracks". U sredu, 21. oktobra, publika  će imati priliku da učestvuje u kreativnim radionicama "U zemlji dudova". Izložba "Saša Filipović – omaž umetniku” biće otvorena u četvrtak, 22. oktobra, u 19 sati u Kulturnoj stanici Eđšeg, dok će Prvi međunarodni lutkarski festival bajki "Verujete li u bajke" biti otvoren u petak, 23. oktobra, u 17 sati, u Kulturnoj stanici Rumenka.  
 
Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci treba da nose zaštitne maske na svim događajima. Broj posetilaca na događajima je ograničen. 
 
Specifična, konceptualna izložba "SoundCracks", nastala kao rezultat saradnje naših i austrijski umetnika, biće otvorena u utorak, 20. oktobra, u 19 sati u Svilari. Kroz ovu izložbu autori, Miljan Živaljević i Vukašin Živaljević, iznose sopstvenu opservaciju i doživljaj pandemije koja je pokosila čitav svet. Projekat nosi univerzalnu poruku sa kojom će publika moći da se poistoveti, a usput će se upoznati sa umetničkim formama koje odskaču od tradicionalnih. Izložba će biti otvorena do 23. oktobra.
 
Odmah sutradan, u sredu, 21. oktobra, počinje projekat "U zemlji dudova" arhitekte Dragane Kojičić. U okviru ovog projekta, organizovane su radionice čiji je cilj promocija graditeljskog nasleđa Novog Sada i Vojvodine, ali i značaja dudova u zaštiti kuća od vlage. S druge strane, autorka će kroz radionice pokazati kako zemljana arhitektura može biti prilagodljiva savremenom kontekstu, te će pokazati na koje načine je ona danas primenjiva, koristeći motive dudova, svilenih buba i drugih prirodnih elemenata. U sredu, 21. oktobra, radionice će se održavati od 14 do 17 sati, 22. oktobra – od 14 do 18 časova, a 23. oktobra će biti upriličeni i predavanje i izložba, od 17 časova. 
 
Projekat "Marija Trandafil srce Novog Sada" počeće 21. oktobra u 18 sati, a cilj projekta je podstrek ženskom stvaralaštvu i veća uključenost žena u kulturni život. U subotu, 24. oktobra, u 19 sati, publika će imati priliku da uživa u koncertu ženske pevačke grupe "Stanislav Preprek", dok će najmlađi, istog dana, 24. oktobra, od 11 sati uživati u dinamičnom, edukativnom programu "Prvo školsko zvono”, čiji je cilj afirmacija značaja znanja koja se stiču školovanjem, vredna umetnička ostvarenja i afirmacija dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.  
 
Kulturna stanica Eđšeg ove nedelje otvara vrata kreativcima. U ponedeljak, 19. oktobra, od 18 sati održaće se radionice lutkarstva za decu "Sa lutkom kroz nasleđe", Kulturnog centra Novog Sada. Polaznici će se upoznati sa istorijom lutkarstva, načinom i materijalima korišćenim za izradu lutaka kroz istoriju, tehnikama i trendovima lutkarstva. Svi zainteresovani građani mogu se prijaviti na mejl: radioniceudvorcu@gmail.com.
 
Istog dana, 19. oktobra, od 19.30 biće upriličene radionice "Tipografija", na kojima će svi zainteresovani naučiti osnove kaligrafije, ilustracije i dizajna. Radionice se održavaju u okviru manifestacije "Antićevi dani". Tokom "Antićevih dana" publika ima priliku da se upozna sa životom i delima jednog od naših najvećih pesnika i istovremeno sa jedinstvenim duhom Novog Sada i Vojvodine koji se i danas prenosi zahvaljujući Antićevim pesmama. Zainteresovani se mogu prijaviti na mejl radioniceudvorcu@gmail.com.
 
U okviru iste manifestacije i deca će uživati na likovno – edukativnim radionicama koje će početi u sredu, 21. oktobra, u 18 sati. Oni će se upoznati sa likovnim tehnikama i pravilima likovnog oblikovanja.  
 
Radionice plesnog jezika Gaga održaće se u utorak, 20. oktobra, u 19 sati. Gaga potiče iz verovanja u isceljenje, dinamiku i moć stalne promene kroz pokret. Gaga predstavlja i nov način sticanja znanja i samosvesti kroz telo, ali i daje okvir za otkrivanje i jačanje tela, pospešuje fleksibilnost, izdržljivost i agilnost dok osvetljava čula i maštu. Svi zainteresovani plesači i plesačice, profesionalni ili rekreativni, formular mogu pronaći na linku. 
 
U četvrtak, 22. oktobra, u 19 sati biće otvorena izložba "Saša Filipović – Omaž umetniku" udruženja "Eustahija", koja nam donosi slike, crteže i fotografije Saše Filipovića, akademskog umetnika iz Iriga. Izložba će biti otvorena do 29. oktobra. Projekcija filma "Motherload" održaće se u petak, 23. oktobra, u 19 sati, dok će u nedelju, 25. oktobra, u 11 sati biti izvedena opera za decu "Pčelica Dana", udruženja "Visoko C".  
 
"Verujete li u bajke?", naziv je prvog Međunarodnog lutkarskog festivala bajki koji će biti održan 23. i 24. oktobra od 17 do 20 sati, u Kulturnoj stanici Rumenka.
 
U Kulturnoj stanici Mlin, 24. oktobra, u 20 sati biće izvedena predstava "Povuci – potegni" u izvođenju pozorišne trupe "Drž’ ne daj". Predstava govori o istorijskom preseku Evropske unije i o tome kako mi doživljavamo funkcionisanje ove zajednice s jedne strane, a sa druge, o svesti mladog čoveka iz Srbije, koji govoreći o sebi i svojoj porodici, istovremeno oslikava stanje svesti cele nacije danas. Ulaz na predstavu je besplatan. 
 
Drugi pozorišni festival "UPAD" Studentskog kulturnog centra Novi Sad, koji je pokrenut prošle godine, sa ciljem unapređenja pozorišne umetnosti za mlade, biće svečano otvoren danas, 19. oktobra, u 20 sati predstavom "Sakrij se negdje daleko. Do smrti" u Novosadskom pozorištu. Tokom 13 dana, do 1. novembra biće izvedeno osam predstava u Novosadskom pozorištu, Gimnaziji "Laza Kostić", Spomen – zbirci Pavla Beljanskog i Srpskom narodnom pozorištu, a celokupan program publika može da pogleda na ovom linku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti