Novosadska biciklistička inicijativa delila svetla i "mačije oči" neosvetljenim dvotočkašima

Oko 950 biciklista ove godine je, do septembra, zaustavljeno u vožnji jer nisu imali osvetljene dvotočkaše, što je suprotno zakonu.
Novosadska biciklistička inicijativa delila svetla i "mačije oči" neosvetljenim dvotočkašima
Foto: Jelena Ivanović
Na ovaj podatak podseća Novosadska biciklistička inicijativa i dodaje da su biciklisti u Novom Sadu, ipak, mahom dobro osvetljeni.
 
Prva istraživanja ovog udruženja u 2012. godini (na pet različitih lokacija) pokazala su da je svega 25 odsto biciklista pravilno osvetljeno, dok gotovo polovina njih nije imala nikakva svetla. 
 
Svega pet godina kasnije, statistika je mnogo bolja i oko 43 odsto biciklista u Novom Sadu pravilno je osvetljeno, a zahvaljujući raznim kampanjama i apelima javnosti.
 
"Najbolje navike su imali mladi (oko pola pravilno osvetljenih), dok su u grupi od preko 60 godina najmanje vodili računa o ovoj obavezi. Da bi doprineli rešavanju problema, aktivisti i volonteri Novosadske biciklističke inicijative razgovarali su sa biciklistima i delili svetla. Udruženje je i ove godine u nekoliko uličnih akcija delilo svetlo, ali i katadioptere (popularne 'mačje oči'). U prve dve akcije podeljeno je 160 kompleta svetala biciklistima na dve lokacije, dok je u trećoj, jesenjoj, podeljeno 70 kompleta svetala i 40 katadioptera", navode u NSBI.
 
Kako dodaju, najveće iznenađenje predstavlja trenutna (ne)snabdevenost prodavnica katadiopterima, bočnim reflektujućim telima - iako biciklisti često nemaju katadioptere, od svih biciklističkih servisa u ovom trenutku više ni jedan nema katadioptere na stanju.
  • Zvoncica!

    20.10.2020 10:53
    Sjajno!
    Sve pohvale!
  • Stefanović

    20.10.2020 10:29
    Imate katadioptera u kinezarama koliko hoćete.
  • Jaroslav

    20.10.2020 10:27
    Biciklisti koji se krecu van naselja, gde nema ulicnog osvetljenja, moraju da nose reflektujuce prsluke. Tacka. Kraj. Nema rasprave, nema ali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti