Novosađani u Nemanjinoj 11: Ko su, šta poseduju, koliko zarađuju

Četiri meseca nakon izbora građani Srbije su konačno saznali sastav nove vlade. Među onima koji će sesti u ministarske fotelje ima i Novosađana.
Novosađani u Nemanjinoj 11: Ko su, šta poseduju, koliko zarađuju
Foto: 021.rs
Vlada koja će trajati nepune dve godine, s obzirom na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već najavio novu izbornu rundu, biće sastavljena od više od 20 ministara i ministarki. Neki od njih su rođeni u Novom Sadu, tu žive ili pak često borave u vojvođanskoj prestonici, kada nisu u Beogradu zbog obaveza.
 
Gordana Čomić
 
Bivša članica Demokratske stranke, a sada deo Ujedinjene demokratske Srbije, bila je kritikovana kada je odlučila da učestvuje na parlamentarnim izborima 2020. godine, koje je dobar deo opozicije bojkotovao. Sada će u Vladi Srbije biti zadužena za Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, zbog čega se ponovo našla na meti kritika protivnika aktuelne vlasti, odnosno Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića. Njen svojevrstan odgovor na kritike je i pokazivanje srednjeg prsta u spotu u okviru kampanje UDS za izbore.
 
Čomić je diplomirana fizičarka i od sredine osamdesetih pa do kraja devedesetih radila je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a jedno vreme je bila zaposlena na Spensu. U Demokratskoj stranci bila je od osnivanja, te je obavljala funkciju predsednice Pokrajinskog odbora stranke, a bila je i potpredsednica partije. Narodna poslanica je već 20 godina.
 
Gordana Čomić je političarka koja se zalaže za dijalog, pa ne čudi da će biti zadužena upravo za društveni dijalog. Takođe, zalaže se i za transparentnost u radu, pa je tako stava da je "imovina 'na izvol'te' svih na javnim poslovima koji se finansiraju iz budžeta obavezna", kako je rekla novinarima KRIK-a, koji su istraživali njenu imovinu.
 
Ovo je Gordani Čomić prvi put da je ministarka, a zanimljivo je da ulazi u vladu koju praktično sastavlja Srpska napredna stranka, odnosno njeni višegodišnji politički oponenti. Na to je ukazao i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, objašnjavajući zbog čega je Čomić nova ministarka u Vladi Srbije.
 
"Nikada se ni u čemu nismo slagali. Ja sam jedanput rekao na televiziji da poštujem način njenog političkog delovanja, bez obzira na to što su ona i njena porodica bili najistaknutiji u svim protestima protiv mene lično i protiv stranke koju vodim. To za mene nije bila prepreka da razgovaram sa Anom (Brnabić), a zatim i sa Gordanom, i da vidim može li svojim iskustvom, svojim proevropskim pristupom da pomogne u rešavanju važnih problema", poručio je Vučić.
 
Prema Agenciji za sprečavanje korupcije, Čomić je u poslednje četiri godine primala platu 120.000 dinara, a na svom imenu nema nikakvu nekretninu. Za njen poslanički rad iz budžeta je od 2016. godine otišlo 8,7 miliona dinara, otkriva CINS-ova baza "Koliko košta poslanik?".
 
Iako nema nepokretnosti na svom imenu, KRIK je otkrio da povezana lica sa ovom političarkom imaju stanove. Tako njen suprug, prema podacima iz 2018. godine, ima dva stana u Novom Sadu, a majka i sestra po jedan. Cena ovih nekretnina u tom trenutku je procenjena na više od 330.000 evra. Iako ne vozi automobil, vozila imaju njena ćerka i sin.
 
Maja Gojković
 
Zahvaljujući užasavajućim saopštenjima na kraju svog mandata na funkciji ministra kulture i informisanja, čovek može samo da odahne što Vladan Vukosavljević više neće obavljati taj posao. Međutim, na njegovo mesto dolazi Maja Gojkovića, žena zanimljive i bogate biografije. 
 
Što se tiče Maje Gojković i umetnosti, poznato je da je ljubiteljka rada Endija Vorhola, koji je, kako je sama priznala, uticao "značajno na njen put". Da je spremna na "intervencije u (kulturnom) prostoru" pokazala je 2018. godine, kada je otvorila izložbu "Umetnost koja čeka pravdu" i bila jedan od pokretača istoimene akcije sa ciljem da se nađu umetnička dela koja su nestala u noći 5. oktobra 2000. godine.
 
Novosađani je pamte po tome što je bila prva gradonačelnica Novog Sada. Iako sama ističe da je najponosnija na taj period svoje političke karijere, građani Novog Sada se i dalje "friško" sećaju afere "ATP". Za kioske razbacane po centru i drugim delovima grada, takođe mogu da zahvale Maji Gojković.
 
Ćerka poznatog advokata Mite Gojkovića i sama je pravnica, a advokaturom se bavi i njen rođeni brat Dragan. Gojković se nije libila da menja stranke, pa je tako bila u Srpskoj radikalnoj stranci, potom je imala sopstvenu grupu građana (slogan "Naša Maja"), zatim deo Narodne partije, Unije regiona Srbije, da bi na kraju prišla Srpskoj naprednoj stranci.
 
Poslanica u Skupštini Srbije je dug niz godina, a prethodne četiri godine bila je predsednica najvišeg predstavničkog tela. Taj period obeležiće glasanja na zvonce, ali i izostanak bilo kakve kulture dijaloga.
 
Iako dolazi na čelo resora za kulturu i informisanje, na koje se neretko gleda i kao na poslednju rupu na svirali, Maja Gojković je i stručnjak za nuklearnu sigurnost, s obzirom na to da kao predsednica Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost prima više od 47.000 dinara mesečno.
 
Svoja primanja prijavila je Agenciji, pa je tako prema poslednjem izveštaju primala 107.368 dinara mesečno kao predsednica Skupštine, potom je na mesečnom nivou dobijala paušal od 28.686 dinara, a iz budžeta su joj finansirani i troškovi za zakup stana, što je građane Srbije mesečno koštalo 35.000 dinara.
 
Agenciji je prijavila da je kupila stan od 102 kvadratna metra, dok je nasledila još jedan, upola manji stan. U svom vlasništvu ima automobil "pežo 508", kupljen 2012. godine.
 
Međutim, KRIK-ovo istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da porodica Gojković ima u svom posedu veliki broj nekretnina, a dosta njih upisano je na ime majke nove ministarke kulture, Savke Gojković. Tako su se, u trenutku istraživanja, u vlasništvu njene majke nalazila tri stana, kuće i zgrade, od kojih nije sve legalizovano, zemljište, pomoćni objekti, voćnjaci, njiva. 
 
Vrednost imovine porodice Gojković, u tom trenutku, procenjena je na 815.750 evra. 
 
Aleksandar Vulin
 
Aleksandar Vulin na čelu Ministarstva odbrane bio je jedan rolerkoster zanimljivosti za čitavu naciju, a sada će ovaj rođeni Novosađanin biti zadužen za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Vulin je kao ministar odbrane neretko delovao kao muškarac koji ostvaruje svoje dečačke snove, pa je tako prošle godine konačno položio vojnu zakletvu, pošto je učestvovao u vojnoj obuci. 
 
Za ovog socijalistu i levičara sa nacionalističkim motivima može se reći da je kao ministar odbrane bio najbolji vojnik Aleksandra Vučića, uvek spreman da odbrani, kako čast Srbije, tako i njenog predsednika.
 
Svoju političku karijeru započeo je u Savezu komunista - Pokret za Jugoslaviju, da bi potom bio jedan od osnivača Jugoslovenske levice, koju je vodila supruga Slobodana Miloševića, Mira Marković. Nakon jugolevičarske avanture osnovao je Partiju demokratske levice, a 2008. godine osniva Pokret socijalista na čijem je čelu i danas. 
 
Osim što je obavljao javne funkcije, te bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u momentu kada je Srbija parafirala "Briselski sporazum" sa Prištinom, ministar bez portfelja, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, te ministar odbrane, Vulin je radio i u privatnom sektoru. Bavio se marketingom i novinarstvom, pa je jedno vreme radio u "Color pressu" Roberta Čobana, a bio je i odgovorni urednik nedeljnika "Pečat", koji je osnovao Milorad Vučelić.
 
Vulin od 2017. godine iz budžeta prima platu od 92.000 dinara kao ministar odbrane. Kako je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, ima udeo u vlasništvu nad trosobnim stanom, kao i na jednom parking mestu. Odlukom Saveta ministara 2017. godine dobio je pravo korišćenja kuće od 310 kvadratnih metara i garaže od 59 metara kvadratnih za službene potrebe.
 
KRIK je u istraživanju njegove imovine otkrio da se na njegovog brata Bojana, inače odbornika na listi SNS u Skupštini Novog Sada, vode dva stana, dok se na Vulinovu majku Bosu vodi kuća i zemlja u Novom Sadu.
 
Agencija za sprečavanje korupcije je protiv Vulina podnela više prijava. Čuvena je afera "Tetka iz Kanade" - Vulin je Agenciji za borbu protiv korupcije, u nameri da dokaže odakle mu 200.000 evra za kupovinu stanu, rekao kako je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. O tome čitajte na OVOM LINKU.
  • NS

    28.10.2020 13:41
    grad
    Voleo bih da vidim biografije članova gradske skupštine. Da li ima nekog ko je rođen u Novom Sadu, ili bar iz Vojvodine, ili su svi došli odnekle? Baš su oni najsposobnije da rešavaju gradska pitanja jer ovaj grad najbolje poznaju?
  • Barka

    28.10.2020 12:26
    Da
    Pa kako, Vulin više nije kontraadmiral Vu Ling... ko će sada tako suvereno voditi našu veliku armiju u borbi protiv sila zla i mraka...
  • ko su

    27.10.2020 14:29
    ove
    spodobe...? aaaa....da, SEFOVE kreature u rotacionim foteljama....kakav poltronski, bezdusni, malogradjanski, beskicmeni UUZAAAS !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti