FOTO: Mesecima blokiran deo trotoara kod Socijalnog, radovi kasne, pešaci na kolovozu

Dogradnja zgrade PIO fonda na Žitnom trgu, koju je bivši ministar rada Zoran Đorđević tokom kampanje opisao kao najveću investiciju Fonda, ne odvija se baš po planu, što znači da će pešaci još mesecima biti onemogućeni da koriste pun trotoar.
FOTO: Mesecima blokiran deo trotoara kod Socijalnog, radovi kasne, pešaci na kolovozu
Foto: 021.rs
Iz razloga ne baš potpuno poznatih dolazi do dosta nepredviđenih radova na ovoj lokaciji, a iako je prvobitno ugovoreno da radovi budu kompletno gotovi do decembra ove godine, to se neće dogoditi.
 
Na gradilištu nema drastičnih napredaka, nije pomogla ni epidemija virusa korona, a prvobitno ugovor firme GAT, podizvođača i PIO fonda menjan je u dva navrata usled prebacivanja odgovornosti za kašnjenja na različite strane.
 
 
Priča o nadgradnji objekta počinje još 2016. godine, kad Grad izdaje građevinsku dozvolu. Dve godine kasnije, PIO fond pokušava da pronađe izvođača radova putem tendera, navodeći da je potreban novi objekat, površine 4.697 kvadrata, za potrebe Filijale Novi Sad i Odeljenja za medicinsko veštačenje direkcije Pokrajinskog fonda. Tender se obustavlja i ponovo raspisuje 2019. godine. 
 
U konkursnoj dokumentaciji navodi se da je predviđeno rušenje niže od dve zgrade, dok se četvorospratnica zadržava i pored nje niču dva nova objekta - od četiri i od sedam spratova. Planira se veza između starog i novog objekta na prvom i na četvrtom spratu, a u podzemnim etažama planiraju se parking i arhiva. 
 
Tender uspeva i ugovor vredan nešto više od pola milijardi dinara potpisuje se sa GAT, Izolinvestom i članovima konzorcijuma i to 14. juna 2019. godine. Planirano je da radovi budu gotovi do decembra 2020. godine, što je datum koji i danas stoji na tabli ispred gradilišta na Žitnom trgu.
 
 
Ovaj ugovor se menja pet meseci kasnije (početkom novembra) jer, kako se navodi u aneksu, tokom radova su "nastupili razlozi usled kojih je došlo do kašnjenja u izvođenju radova, a koji su nastali kao posledica neblagovremenog postupanja državnih organa i javnih preduzeća prilikom izdavanja dozvola i preduzimanja radnji u cilju stvaranja uslova za izvođenja radova". 
 
Kašnjenje u izvođenju radova nastalo je zbog administrativnih procedura prilikom zauzimanja javne površine, odnosno zagrađivanja površine radi formiranja gradilišta. Gradska uprava za komunalne poslove izdala je rešenje o privremenom zauzeću javne površine tek 6. avgusta 2019. godine i radnici do tada nisu smeli da rade nešto krupnije, pa nisu mogli ni da formiraju gradilište.
 
Takođe, prilikom isključenja dovoda struje, ustanovljeno je da u delu koji je predviđen za rušenje postoje tri merna uređaja koja su u vlasništvu Elektrodistribucije Novi Sad i koje je bilo neophodno demontirati pre početka radova na rušenju. EPS nije naročito žurio i demontirao je sprave tek 17. septembra, što je sve rezultiralo produžetku roka za kraj radova za 70 dana.
 
To već znači da će radovi trajati barem do 2. marta 2021. godine.
 
 
Ali tu nije kraj problemima za radnike. Mesec dana kasnije pojavljuju se novi nepredviđeni radovi koje prijavljuje GAT i PIO fond izdvaja još 23,5 miliona dinara sa PDV da ih plati, ali pregovarački postupak propada jer izvođači nisu dali dovoljno dugačku bankarsku garanciju za radove.
 
Da je ovaj tender uspeo, dodatno bi se produživali rokovi i to do 1. aprila 2020, što se nije dogodilo. Trenutno je nepoznato o kakvim je nepredviđenim radovima reč, nova nabavka do današnjeg dana nije raspisana, a u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje već nedelju dana ne odgovaraju na pitanja 021.rs.
 
Izvesno je da će još mesecima trajati radovi na ovom projektu, koje su u jeku kampanje, 3. juna ove godine, obišli gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i sada bivši ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
 
"Klјučna stvar u vezi sa ovom investicijom jeste da će Novosađani i svi korisnici Fonda, kao i zaposleni, imati bolјe uslove da reše svoje statuse i predmete. Ne smemo više imati situaciju da lekari-veštaci na trotoarima na ulici pregledaju pacijente", rekao je tom prilikom Vučević.
 
Đorđević je naglasio da je reč o "najvećoj investiciji PIO fonda" i o velikom pomaku.
 
Međutim, taj pomak sa zauzimanja trotoara u prometnoj ulici građani će još neko vreme čekati, kao i bolje osvetljenje ulice, s obzirom na činjenicu da su pešaci praktično skrajnuti na put na kojem ih vozači ne vide najbolje.
  • Brzi

    03.11.2020 08:14
    Vreme
    Koliko godina se vec gradi ta zgrada ??
  • jova

    03.11.2020 07:45
    A parking?
    Zgrada podignuta na mestu parkinga, gde sada da se parkiramo?
    Okolo sve uličice, jedva da za pešake ima mesta...ne znam o čemu se razmišljalo.
  • Zvonko V.

    03.11.2020 00:31
    Pozdrav!
    Veliki pozdrav "cuvenoj" firmi GAT i njenom vlasniku D.S. Samo ceraj stara lijo! :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti