Bivšoj Vučevićevoj savetnici za manje od godinu dana mesto državnog sekretara i profesorsko mesto na FTN-u

Bivša savetnica za investicije gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, Marijana Dukić Mijatović, za samo godinu dana dobila je posao vanrednog profesora na Fakultetu tehničkih nauka, ali i mesto u Ministarstvu prosvete.
Bivšoj Vučevićevoj savetnici za manje od godinu dana mesto državnog sekretara i profesorsko mesto na FTN-u
Foto: 021.rs
Ona je u decembru 2019. godine izabrana u zvanje vanrednog profesora za užu naučnu oblast Poslovno pravo, što je već u januaru bilo predmet polemike između pokrajinskog odbora Demokratske stranke i novosadskog odbora Srpske napredne stranke. DS je tada tvrdio da je ona ovo zaposlenje dobila po nalogu Miloša Vučevića i istakao da je ona "prva koja je to zvanje na FTN-u stekla sa doktoratom privatnog fakulteta". SNS, s druge strane, nije video ništa sporno u izboru Dukić Mijatović, s obzirom na to da je ona već od ranije zaposlena na Ekonomskom fakultetu u Subotici.
 
Kako se navodi u Referatu o prijavljenim kandidatima na konkurs za izbor u zvanje nastavnika univerziteta u koji je 021.rs imao uvid. Dukić Mijatović je diplomirala na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde je i magistrirala, a doktorat je odbranila na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe Privredne akademije u Novom Sadu, na kojoj diplome neretko stiču i funkcioneri iz SNS. Najpoznatiji primer je bivši predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.
 
 
 
Na istoj toj akademiji Dukić Mijatović je i počela svoju predavačku karijeru, pa je još 2000. godine postala asistent, 2009. docent, 2012. vanredni profesor, a 2016. redovni profesor. Od 2014. do 2016. bila je na mestu direktora Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, dok je 2016. godine postavljena za savetnicu za investicije gradonačelnika. U međuvremenu je bila predsednica i članica raznih odbora, a bila je i potpredsednica Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.
 
Ona je autorka i koautorka brojnih naučnih radova o finansijama, pravu i zakonodavstvu, ali oni koji su u Referatu navedeni kao najcitiraniji odnose se pretežno na zaštitu životne sredine. Kao neke od njenih najvećih uspeha za vreme rada u gradskim institucijama navode se učestvovanje u kreiranju Strategije održivog razvoja Novog Sada, ali i predsedavanje pregovaračkim timom koji je u Novi Sad doveo "Delphi", "Lear", "Continental" i "Barry Callebaut".
 
Na pitanja 021.rs o izboru u zvanje Marijane Dukić Mijatović i njenom doktoratu na Pravnom fakultetu Privredne akademije koja je poznato "utočište" za političare kojima je potrebno akademsko zvanje za obavljanje funkcija, dekan Rade Doroslovački ironično odgovara da ga čudi što "privatni Radio 021 kroz svoja pitanja osporava doktorat na privatnom fakultetu". Ističe da treba da bude poznato da "nisu urodili plodom pokušaji da se onemogući zapošljavanje u pravosuđu kadrova koji nisu završili državne pravne fakultete". Doroslovački daje podatak da je na FTN-u zaposleno 530 osoba sa doktoratom, a da se u evidenciji ne vode podaci da li su doktorat stekli na državnom ili privatnom fakultetu.
 
Doroslovački ističe da je Ustavom propisana zabrana diskriminacije i da su svima, pod jednakim uslovima, dostupna sva radna mesta
 
"Prof. dr Marijana Dukić Mijatović je jedan od najreferentnijih profesora iz društveno humanističkog polja na Univerzitetu u Novom Sadu, što je vidljivo na Kobsonu, gde možete da se informišete da imenovana ima preko 20 radova objavljenih na Thomson Reuters  listi, za razliku od njenih kolega sa državnog Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka nastojao je i nastojaće  i ubuduće da Senatu Univerziteta u Novom Sadu predloži zapošljavanje učesnika konkursa u nastavnička zvanja koji ispunjavaju uslove konkursa i u potpunosti odgovaraju potrebama Fakulteta, kao što je učinjeno i kada je u pitanju izbor u zvanje i zapošljavanje vanr. prof. dr Marijane Dukić Mijatović", navodi se u pisanom odgovoru za 021.rs dekana FTN-a.
 
Kako je objavljeno u Službenom glasniku Republike Srbije, Dukić Mijatović je postavljena i za državnog sekretara u Ministarstvu prosvete. Osim nje, ministarstvo koje je sada pod vođstvom Branka Ružića, imaće još jednog državnog sekretara Zorana Kasalovića, koji je do nedavno bio državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.
 
Dukić Mijatović nije odgovorila na pitanja 021.rs u vezi sa ovim temama. 
 
Demokrate protiv naprednjaka: Udomljavanje partijskih funkcionera ili izbor na osnovu kompetentnosti
 
DS je u januaru osporavao kredibilitet Dukić Mijatović tvrdnjama da je ona bila predsednica komisije za izbor direktora u lokalnoj samoupravi na, navodno, nameštenim konkursima. Ova stranka istakla je i činjenicu da je ona doktorat odbranila na istom univerzitetu na kom je i Tomislav Nikolić stekao zvanje diplomiranog mastera menadžmenta. 
 
"Takođe, nijedan od četiri naučna rada sa tzv. SCI-liste u kojim se Dukićeva pojavljuje kao koautor, a koji se navode u izveštaju komisije za imenovanje, uopšte nije iz uže oblasti pravnih nauka, već iz oblasti hemije i zaštite životne sredine", navele su demokrate uz napomenu da je ovo primer kako Aleksandar Vučić pojačava pritisak na Univerzitet u Novom Sadu sa ciljem da udomljava partijske funkcionere na novosadskim fakultetima.
 
Istakli su i da je predsednik komisije o imenovanju Dukić Mijatović na mesto profesora FTN na spisku javnih ličnosti koje su na predsedničkim izborima 2017. godine podržale Vučića.  
 
S druge strane SNS je branio Vučevićevu savetnicu ističući najviše ocene koje je dobila od studenata kada je radila na Ekonomskom fakultetu u Subotici. 
 
"Njen izbor u naučno zvanje i naučni opus od nekoliko objavljenih knjiga i preko 120 naučnih radova u prethodnih 20 godina govori o njenoj kompetentnosti", naveli su naprednjaci.

Komentari 152

  • Pera

    31.10.2021 18:50
    Nestručna
    Umišljena "profesorica" koja vedri i oblači u više važnih institucija u Srbiji, pretežno u Novom Sadu. Njen stav, arogantan pre svega, govori o njenom znanju i kompetenciji, koje je stekla zahvaljujući sns. Osoba koja svoje (ne)znanje brani samohvalisavošću, a i ulizivanjem vođi. Politička ulizica sa osrednjim naučnim i obrazovnim uspehom u oblasti prava (papir zaista trpi sve).
  • Lidija

    15.11.2020 11:06
    Fakultet
    @Milice Svi znamo da Marijana ima botove.
  • Milica

    14.11.2020 19:26
    Ekonomski fakultet
    Zalosno je procitati sve ovo o divnoj profesorki Marijani,potpune neistine.Kao studentkinja Ekonomskog fakulteta,koja je zavrsila osnovne studije i upisala master i kojoj je profesorka predavala mogu da kazem da je bila jedini profesor prava u tri grada Subotica,Novi Sad i Bujanovac,na osnovnim,master i doktorskim studijama,nikad nije izostala sa predavanja,svima nam je uvek bila dostupna na e mailu i veliki broj mojih kolega je upravo nju odabrao za mentora na zavrsnom radu.Sram vas bilo!Profesorice,samo napred!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.