Posthumno odlikovan novosadski stomatolog kojeg je vlast prvobitno optužila za širenje korone

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postuhmno je odlikovao novosadskog stomatologa dr Stanislava Ostojića zlatnom medaljom za zasluge, povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetsku ratu.
Posthumno odlikovan novosadski stomatolog kojeg je vlast prvobitno optužila za širenje korone
Foto: FoNet
Ostojić je među brojnim imenima iz sveta medicine, koji su se borili i bore protiv korona virusa. Vučić je tako odlikovao i Predraga Kona, Branislava Tiodorovića, Branimira Nestorovića, Srđu Jankovića, Gorana Stevanovića, te mnoge druge, o čemu možete da čitate na OVOM LINKU.
 
Četrdesetdvogodišnji stomatolog se ubraja među prve medicinske radnike koji su bili žrtve korona virusa u Srbiji. Ono što je čudno kod ove odluke predsednika republike je to što su predstavnici pokrajinske vlasti protiv dr Ostojića najavljivali podnošenje krivične prijave, jer je navodno radio u privatnoj praksi, iako je pokazivao simptome korona virusa. 
 
Ostojić je bolovao i od sarkoidoze pluća, a za život se borio od marta, da bi 18. aprila izgubio životnu bitku.
 
Međutim, za slučaj ovog medicinskog radnika se saznalo ranije, jer je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio kako je virusom zaražen stomatolog koji je obavljao "privatnu stomatološku praksu i to jedno vreme, po saznanjima, čak i sa znakovima infekcije", najavivši podnošenje krivične prijave. 
 
U međuvremenu je stomatolog preminuo, a njegova supruga je za medije navela da se on obraćao lekarima i tražio pomoć, ali da je, uprkos nalazima, poslat na kućno lečenje, nakon čega je završio na respiratoru. 
 
Nakon smrti mladog stomatologa pokrenuto je pitanje da li je došlo do propusta u njegovom lečenju, a nadležni su naveli kako je sva medicinska dokumentacija prosleđena inspekcija, koja će utvrditi da li je neko postupao protivno zakonu. Sekretar Gojković se tom prilikom osvrnuo i na izjavu datu u martu, navodeći kako "ni u jednom trenutku nije pomenuo dotičnog stomatologa, već dva koja su bila hospitalizovana". 
 
U odluci da dr Ostojić postuhmno bude odlikovan još jedna stvar zapada za oko. Pored imena medicinskih radnika navodi se i mesto ili ustanova u kojoj su radili, pa tako pored dr Ostojićevog stoji Klinički centar Vojvodine. 
 
Međutim, ovaj doktor nije bio zaposlen u KCV, nego je radni vek proveo u privatnoj praksi, u svojoj ordinaciji. Naprotiv, KCV je bila ustanova u kojoj je dr Ostojić tražio pomoć i u kojoj je, na kraju, preminuo.
  • Goga

    02.12.2020 20:09
    Sarkoidoze u vreme korone
    Skoro u isto vreme kad i nesrećni čovek, desila se i meni gripa korona ili šta već... Najurili su me iz Doma zdravlja, iz Infektivne su rekli da mi nije pao kiseonik, testiranje bilo neispravno, zbog napomene o Sarkoidozi pluća poslali u Majevičku. U Majevičkoj me nisu ni pustili ući jer nemam visoku temperaturu..
    Bila sam ogorčena i sad sam kad sam naišla na članke o nesavesnom zubaru, pa još pročitala kroz kakvu je golgotu prošao jadni čovek..
    Sramota i tuga do neba.
  • Werner

    14.11.2020 10:35
    Nemojmo tako, ima koga treba odlikovati posthumno.
  • S. O. S. 820044

    14.11.2020 01:27
    Sveštenikov sin
    Stari kominterna-tito-komunistički sistem. Nekog roknu proglase ga za narodnog heroja i nisu oni! Inače njega nisam poznavao ali nam je njegov otac Milan npr 1982 bio sveštenik. Tako dobar čovek a toliko zlo ga snađe.
    Od loših ljudi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti