Podeli fotografiju svoje najstarije majice i učestvuj u projektu "Nova Povoljna Priroda"

Udruženje građana "Novo kulturno naselje" nekoliko godina unazad, u sklopu projekta Magic Carpets, ugostiće umetnike iz različitih evropskih zemalja, koji sa lokalnim umetnicima i zajednicom zajedno stvaraju.
Podeli fotografiju svoje najstarije majice i učestvuj u projektu "Nova Povoljna Priroda"
Foto: Screenshot
Četvrti gost u nizu, Rihard Švarc, dolazi iz Austrije i nekoliko meseci je u rezidenciji u Novom Sadu, koja je usled pandemije ovoga puta održana "online". Takođe u sklopu projekta, pet umetnika iz Vojvodine je imalo priliku da gostuje u partnerskoj rezidenciji. 
 
Projekat #NovaPovoljnaPriroda je nastao iz različitih aktivnosti Udruženja tokom prethodnih godina u polju ekologije, a može se posmatrati i kao pitanje ali i odgovor na aktuelnu temu i probleme zaštite i očuvanja životne sredine. Kroz kampanju na internetu, koristeći društvene mreže, projekat ispituje koliko su građani Novog Sada osvešćeni, informisani i uopšte zainteresovani za ovu temu.
 
Pored upitnika, u projektu #NovaPovoljnaPriroda sugrađani su pozvani i na konkretne akcije u svakodnevnom životu, sa idejom prikazivanja mogućnosti pozitivnih promena, da dolazi od pojednica, da nije potrebno mnogo, i da često želimo više nego što je potrebno.
 
Prva akcija kampanje je u toku, gde su sugrađani pozvani da na svoje društvene mreže podele fotografiju svoje najstarije majice i tako podignu svest da je nošenjem garderobe starijeg datuma moguće uštedeti i sačuvati značajnu količinu vode. U akciju se do sada uključio veliki broj građana.
 
Više detalja o akciji, daljim koracima, ali i načinu kako možete da se priključite možete pronaći OVDE.
 
Multimedijalni umetnik Rihard Švarc je završio Kulturnu Antropologiju na Inzbruk Univerzitetu kao i Studije umetnosti i nauke na Akademiji primenjenih umetnosti u Beču. Zanimljiva je informacija da se Rihard nikada ranije nije bavio socijalnim mrežama kako u umetničkom radu, tako ni privatno, te je i njemu kao umetniku internet i njegov sveprisutniji uticaj vrlo interesantan za istraživanje i rad.
 
"Magic Carpets" je koncept sa idejom pružanja podrške umetnicima u nastajanju, podsticaja mobilnosti među umetnicima iz različitih zemalja, samim tim i kulturnih konteksta, podsticaja vidljivosti njihovog rada sa željom da se iz te podrške i stvaralaštva osnaži uticaj na umetničku produkciju i stvore trajni efekti. Projekat realizuje petnaest partnera iz cele Evrope. U pitanju su organizacije i institucije iz Litvanije (kao vodeći partner), Italije, Austrije, Irske, Hrvatske, Velika Britanije, Portugala, Nemačke, Rumunije, Letonije, Češke i Gruzije, a među njima je i organizacija iz Srbije - "Novo kulturno naselje" iz Novog Sada.
 
I ova akcija, jedna je od aktivnosti u sklopu višegodišnje inicijative Novog kulturnog naselja da ovaj deo Novog Sada dobije Kulturni centar. Novo kulturno naselje i upravo inicijativa za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, bili su jedan od važnih činilaca za kvalitet i raznovrsnost aplikacije grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.
 
Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu te inicijative od 2014. do danas uspešno realizovalo 15 festivala, više od 1.000 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.
  • /

    11.11.2020 19:08
    /
    jos uvek imam majicu iz trsta kupljenu jos tamo negde oko '88-'89 ali mi se bas nesto ne igra

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Festival "Infant" od 14. do 18. juna

Ovogodišnji INFANT - Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, održaće se od 14. do 18. juna, u Srpskom narodnom pozorištu i Pozorištu mladih.