FOTO, VIDEO: Univerzitetski park ostao bez dela starih stabala, ali će dobiti nova

Univerzitetski park će u sklopu uređenja ostati bez više desetina stabala, ali će biti zasađeno i 88 novih mladica.
FOTO, VIDEO: Univerzitetski park ostao bez dela starih stabala, ali će dobiti nova
Foto: 021.rs

Ovo ukalanjanje drveća u parku koji je sagrađen 1969. godine u sklopu uređenja priobalja i gradnje Univerzitetskog grada i Limana nije iznenađenje, jer je to već dugo u planu.

Naime, park se uglavnom sastojao od topola koje su tu zasađene kako bi što pre izrasle i imale svoju ulogu u gradnji tog dela grada sa namenom da se jednog dana zamene, ali prošle su decenije i raspadom Jugoslavije kriza je odložila planove, kao i mnoge druge oko uređenja grada.

Ideja da se park uredi pomenuta je pre oko 15 godina kada se odličivalo o dovršetku Rektorata, a posebno nakon što je 13. jula 2008. godine poginula Jelena Matić (28) i više drugih osoba povređeno prilikom pada granja na kamp Exita koji je tada bio na toj lokaciji. Tada su uklonjene mnoge suve grane, ali većih radova nije bilo i oko godinu dana kasnije je usvojen još uvek važeći urbanistički plan koji predviđa uklanjanje većine starih stabala topola i dalje uređenje parka sa stazama i drugim sadržajima. Ovaj plan do danas nije izveden, ali kako navode u JKP "Gradsko zelenilo", sada je nakon analize i procene stučnog tima konstatovano da se vredna i vitalna stabla zadržavaju, stabla na kojima je neophodna intervencija orezuju, a bolesna i suva uklanjaju.

"Ovom analizom od strane stručnog tima koji čine profesori i saradnici sa Poljoprivrednog fakulteta evidentirano je prisustvo velikog broja stabala topole koja su dostigla duboku starost, neke su potpuno osušene dok se na većini krošnji uočava veliki broj suvih grana, što predstavlja veliku opasnost po korisnike parka. Veći broj stabala evroameričke topole je zaražen poluparazitskom biljkom imelom, što dodatno umanjuje vitalnost stabala topole i nekoliko stabala lipe. U okviru radova na uređenju i revitalizaciji parka vršiće se uklanjanje 32 stabla, koja su suva i bolesna, a koja imaju izrazito malu vitalnost i koja prema proceni Stručnog tima ugrožavaju bezbednost ljudi i objekata, te ih nije moguće očuvati merama orezivanja. To su stabla koja nemaju dekorativnost, stepen obolenja je visok i predstavljaju opasnost za same korisnike prostora. Na 16 stabala će biti orezane krošnje proređivanjem krune, tako da se prvo uklone suve i bolesne grane, a zatim one koje su preguste ili narušavaju statiku stabla", navode iz Zelenila za 021.rs

U ovom gradskom preduzeću dodaju da će nakon završetka pripremnih radova zasaditi 88 komada novih stabala - dud, koprivić, liriodendron.

Sadržaj je podržan od strane organizacije The European Endowment for Democracy (EED).

  • Alan Ford

    19.11.2020 03:16
    Da pojasnim...
    To se tako ne radi. Ne lomi se i ne uništava tuđe.
    Duguju nam milione stabala, koje su konvertovali u evre i onda kovertirali u svoje džepove.

    Koliko su nestručni svi kadrovi govori broj drveća u gradu, koji nikad manje, parkovi nikad proređeniji. Od šume napraviše livade i šumarke.

    Šta ćete krasti kad uništite sve ?
  • Radenko

    18.11.2020 11:41
    Ako moze ja bi tu malo zabetoniro i digo pecenjaru za studentske proslave, fakultetske slave i krstenja, diplomske i tako to... Mozda bi subotom uvece mogao neki kulturni program, Aca Lukas naprimer.
  • bora

    18.11.2020 07:09
    vetar
    Nisam siguran da je liriodendron dobar izbor.Mislim da je lomljiv pri jacem
    vetru a na tom delu Ns bas zna da duva.Koliko ja primecujem za NS je najbolji
    koprivic (Radnicka ulica) izdrzava sve imamo ga sa svetlijim listom i sa tamnije
    zelenim(lisce se duze zadrzava) mada je sa svetlijim liscem nesto otporniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti