FOTO, VIDEO: Skinute skele sa očišćenog spomenika Svetozaru Miletiću

Na Trgu slobode danas su skinute skele koje su stajale oko spomenika Svetozara Miletića tokom njegove popravke.
FOTO, VIDEO: Skinute skele sa očišćenog spomenika Svetozaru Miletiću
Foto: 021.rs

Za sada nije poznato da li su potpuno završeni svi radovi na rekonstrukciji i popravci, kao i čišćenju spomenika, a koji bi prema planovima trebalo da traju do marta.

Mada će radovi možda još i potrajati, uklanjanje skela je ipak omogućilo da prolaznici mogu da, posle 12 godina od prethodne rekonstrukcije, vide spomenik jednog od najznačajnijih Novosađanina u punom sjaju.

Podsetimo da je krajem septembra saopšteno da će pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture uslediti 130 dana dugi radovi koje će izvoditi "Granit - Liješće" iz Sremske Mitrovice.


Vrednost radova je 4.498.080 dinara sa PDV-om, dok je projekat sanacije koji je uradio "Biro projektant - SM" iz Sremske Mitrovice košao 87.000 dinara.

Projektom je bilo previđeno da se bronzani spomenik Svetozaru Miletiću, koji je star više od 80 godina, očisti od naslaga čađi i druge prljavštine, zatim da se obavi restauracija mehaničkih oštećenja i popune spojnice na postamentu, te obave drugi manji radovi na zaštiti spomenika.

Spomenik vođi Srba u Austrougarskoj u drugoj polovini XIX veka izradio je vajar Ivan Meštrović i postavljen je na Trgu slobode 1. oktobra 1939. godine.

  • nOVO

    17.11.2020 10:02
    LOŠI ĐACI IZ LOŠIH KUĆA
    Da li ste obrisali prozore na Gradskoj kući?
    Da li ste obrisali prozore i skinuli paučinu od podruma zgrade GK?
    Da li ste očistili toranj GK? Ili golubovi još uvek talože izmet?
    Niste vi videli domaćina, iz kakve kuće ste iznikli nije ni čudo što sam postavila napred navedena pitanja.
    Novi Sad nikad jadniji ni tužniji bio nije neko kada su ovi antihristi stigli na vlast.
  • Неба

    17.11.2020 07:41
    ...
    Новосађани су убедљиво најгори људи који постоје...
  • Puca

    17.11.2020 06:37
    Svasta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.