Drastično povećan broj pregleda u kovid ambulanti u Novom Sadu

U jedinoj novosadskoj kovid ambulanti u protekla 24 sata pregledano je više od 700 građana, od kojih je veliki deo bio pozitivan na kovid-19.
Drastično povećan broj pregleda u kovid ambulanti u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Ovo je drastično povećanje broja pregledanih i pre samo nedelju dana bilo je duplo manje pregleda.
 
U Domu zdravlja kažu da je od 19. marta kroz kovid ambulante prošao 28.701 pacijent, dok je u kovid ambulanti na Novom naselju, od formiranja, za samo dve nedelje, pregledano 5.457 pacijenata.
 
Direktor Doma zdravlja "Novi Sad" Veselin Bojat kaže da je povećan broj lekarskih ekipa, kao i da od danas dve ekipe rade samo preglede pacijenata koji se javljaju na kontrole posle ozdravljenja.
 
"Imamo 10 ekipa koje rade tokom dana i šest koje rade noću u ambulanti. Takođe, uveli smo od danas još dve ordinacije za prekid izolacije i kontrole pacijenata. U poslednja 24 sata smo imali preko 700 pacijenata. Veliki broj njih je bio pozitivan na brzom serološkom ili antigenskom testu, a deo smo poslali na PCR testiranje", navodi Bojat.  
 
Podsetimo da na Novom naselju radi kovid ambulanta za odrasle, kao i kovid ambulanta za decu.
 
Tu radi i kovid ambulanta za trudnice. Radno vreme je od 7:00 do 13:30, a nedelja je neradna. Telefon kovid ambulante za trudnice je 4879-266 i 064/ 818 99 22.
 
Iz Doma zdravlja navode da su primetili da čak 25 odsto onih koji dođu u kovid ambulantu dolaze sa željom da se testiraju, iako nemaju simptome bolesti. Apeluju na građane koji nemaju izražene simptome da se prvo jave svom izabranom lekaru, kako se ne bi pravile još veće gužve u kovid ambulanti.
 
Svaki pregled traje od 30 do 40 minuta budući da uključuje pregled lekara, uzorkovanje i analizu krvi, uzimanje brisa za PCR testiranje i RTG snimanje. Sem toga, nažalost, priličan broj naših lekara, medicinskih sestara i tehničara je inficiran, tako da je i broj onih koji rade manji, navode u Domu zdravlja.
 
"Temperatura koja traje duže od jednog dana, glavobolje, gubitak čula mirisa i ukusa su simptomi koji ukazuju na korona virus", podseća direktor Doma zdravlja Veselin Bojat.
  • Strpljenje na izmaku

    18.11.2020 14:12
    Čekala sam baš taj dam od 09 do 20h da bi me primili, ne traje 30 min pregled kamo sreće. Samo brzi test i PCR sa pregledom sam obavila za sat i po vremena. A cenim da vadjenje krvi i RTG traje bar još minimum pola sata. Svaka čast medicinarima, ali ovo je opšta ludnica.
  • Lekar u penziji

    18.11.2020 11:02
    Kapa dole medicinskom osoblju
    Zaista je frapantna izdrzljivost i pozrtvovanje svog medicinskog osoblja. Sistem zdravstvene organizacije je neprilagodjen ovakvoj epidemiji, da ne upotrebim teze i adekvatnije reci. Lekari rade zbog toga na adrenalin i entuzijazam. Svaka cast!!!!! Sve to osecaju građani kad odu na pregled, a zdravstveno osoblje svaki dan, i plaćaju to i zdravljem, i pored ekstremnog stresa, sagorevanja i rizikom zaraze, i njih i njihovih porodica, roditelja i dece. A dobice 10.000 od predsednika do kraja godine / 1500 dinara mesecno. NOSITE MASKE!! @Cuvajte se, je upravu, jedite mnogo voća ili unosite C vitamina 2x1000 mg, D vitamina 4000 IU, i Zn 30mg, i zdravi i bolesni. Zasto se ceka daleko krace u BG nego NS? Zasto ima vise pregleda po lekaru dnevno u NS nego u BG? Zasto se postavljaju satori pred ambulantama u Bg a u NS se pregled ceka pod otvorenim nebom?
  • Neko

    17.11.2020 22:42
    @drmr
    Nema 4mln, ima 750.000 po bg modelu.

    Sta mislis, zasto se taj podatak taji i stalno prica da ns ima 350.000 (sto je imao jos 1990.)?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti