Desetine zaraženih radnika u "Liru", Grad se uključio u rešavanje problema

U fabrici "Lir" u Novom Sadu ima više desetina radnika zaraženih virusom korona, zbog čega se u rešavanje problema uključila i novosadska vlast, saznaje 021.rs.
Desetine zaraženih radnika u "Liru", Grad se uključio u rešavanje problema
Foto: 021.rs
Fabrika koja je krajem prošle godine, prema podacima Agencije za privredne registre, zapošljavala više od 2.500 radnika, tokom vanrednog stanja obustavila je svoj radni pogon, a radnike poslala na godišnji odmor. 
 
U Sindikatu "Nezavisnost" koji je organizovan u "Liru" kažu za 021.rs da zvanični broj koji su oni dobili o broju zaraženih kolega iznosi 50. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima 021.rs, u ovoj velikoj fabrici zaraženo je oko 90 radnika. Našoj redakciji obratilo se i nekoliko radnika koji su naveli da na posao moraju da dolaze i oni čiji su članovi porodica zaraženi. 
 
"Kompanija jeste preuzela sve preporučene mere. Imamo termovizijske kamere, imamo zone na ulasku u fabriku, maske nosimo svih osam sati, imamo dovoljno sredstava za dezinfekciju. Danas su počela i dodatna testiranja. Mi smo kao sindikat tražili da se svi radnici testiraju, ali izgleda da to nije finansijski izvodljivo, te su počela dodatna testiranja. Mnogo je ljudi, mnogo je kontakata sa drugim ljudima i teško je proceniti ko se zarazio u fabrici, a ko van nje", kažu u Sindikatu za 021.rs.
 
Veliki broj radnika iskoristio je godišnji odmor u martu i sada praktično moraju da idu na posao, iako epidemiološka situacija nije povoljna. Momenat je i takav da kompanija ima dosta porudžbina, koje mora da isporuči, što zahteva dodatna zapošljavanja i veći protok ljudi.
 
Ono što bi moglo da smanji broj zaraženih u fabrici jeste da ona ne radi ili da radi u smanjenom kapacitetu. Jedna od opcija bi bila da se fabrike u inostranstvu, kojima "Lir" isporučuje delove, zatvore, čime bi praktično prestala potreba za proizvodnjom u tom trenutku. 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da se gradska vlast angažovala nakon informacije da ima više desetina zaraženih u ovoj kompaniji. Rukovodstvo fabrike je uspostavilo saradnju sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, kako bi ova ustanova pomogla da se smanji dalje širenje virusa. 
 
"Nisam išao u 'Lir', ali je išao direktor Instituta za javno zdravlje Vladimir Petrović i njega je prihvatilo rukovodstvo fabrike, tako da Institut ušao u kontrolu. Mislim da se sada situacija već smiruje. 'Lir' je odabrao privatni dom zdravlja da im bude u okviru fabrike, a informacije koje imamo su da je najveći problem ne proces rada, nego kako radnici provode slobodno vreme i tu dolazi do zaražavanja. Procena epidemiologa je da do zaražavanja ne dolazi na radnoj površini, nego u kantini, prostoru za pušenje i slično", navodi Vučević.
 
Gradonačelnik dodaje i da "Lir" nije jedini kolektiv sa većim brojem zaraženih, podsetivši da je u Novom Sadu, samo u ponedeljak, registrovano više od 400 novih slučajeva. 
  • Zoka

    19.11.2020 13:31
    Ausvic
    Dodjite ne najavljeni u fabriku da vidite kako radimo. Bukvalno se jasemo na 120 sekindi. Nas tri radi 5 pozicija, danima unazad. Ako napravis gresku potpisujes disciplinsku kaznu na bilo kojoj poziciji, ode 10% od plate, mi i dalje cutimo i radimo jer nemamo uslova za bolovanje. Kod nas na liniji je 6 njih zarazeno koronom, a njih 12-oro ne dolazi. Najbolje bi bilo da nam vlastela ukine odmore i pravo na rucak, da uzme bic i udri. Mi se sigurno nismo zarazili u provodu jer smo nakon visecasovnog se..a spremni samo za krevet. Ja ni decu ne vidjam trenutno.
  • Dragan

    18.11.2020 22:55
    Provereno
    Sav rukovodeci kadar u liru tj menadzeri poslovodje neradnici su clanovi sns a.provereno
  • limun Aptiv

    18.11.2020 20:50
    covid
    Aptiv je leglo zaraze ljudi dolaze zarazeni sa kasljem temperaturom na posao izbegavaju termalne kamere pri ulazu niko to ne kontrolise nije ni cudo sto se zaraza siri tolikom brzinom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti