Tužilaštvo tek prikuplja dokaze o inspektoru koji je na protestu tukao mladića sa teškoćama u razvoju

Pet meseci nakon što je na protestu u Novom Sadu, 8. jula, inspektor S. D. snimljen kako ruši sa bicikla i udara mladića sa teškoćama u razvoju, tužilaštvo kreće sa prikupljanjem dokaza, što će, kažu za 021.rs u nadležnom tužilaštvu, biti urađeno u najkraćem mogućem ruku, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju.
Tužilaštvo tek prikuplja dokaze o inspektoru koji je na protestu tukao mladića sa teškoćama u razvoju
Foto: 021.rs
Sam put do početka prikupljanja dokaza bio je dug. Slučaj je prvo dodeljen novosadskom tužilaštvu koje je tražilo supstituciju, zatim je prebačen u nadležnost tužilaštva u Bačkoj Palanci, nezvanično zbog prethodne saradnje sa novosadskom policijskom upravom i osumnjičenim, odnosno kako bi se izbegla pristrasnost.
 
Predmet, okarakterisan kao sumnja na krivično delo nasilničko ponašanje, zatim je formiran u zrenjaninskom tužilaštvu 27. jula. Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu je podnelo dva zahteva za dopunu pred istražni postupak i dodatno utvrđivanje činjenica Sektoru unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, prvi 4. avgusta, a drugi 17. septembra. 
 
Izveštaj Unutrašnje kontrole stigao je na adresu zrenjaninskog tužilaštva 10. novembra, navode u ovoj insituciji u odgovoru za 021.rs.
 
"Dokazne radnje će biti preduzete u najkraćem mogućem roku, a imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju", odgovara zrenjaninski javni tužilac.
 
Osim toga što je nekoliko meseci bilo potrebno da Sektor unutrašnje kontrole podnese izveštaj tužilaštvu iako je incident snimljen i objavljen na društvenim mrežama, problematično je i to što, kako je u ranijoj izjavi za 021.rs rekao advokat oštećenog mladića Vladimir Beljanski (na OVOM LINKU), ovo delo je okarakterisano kao "nasilničko ponašanje", umesto kao "zlostavljanje i mučenje", jer je reč o službenom licu prilikom vršenja dužnosti.
 
Dok je za nasilničko ponašanje zaprećena kazna do pet godina, za zlostavljanje i mučenje najviša kazna iznosi deset godina. 
 
Beljanski je insistirao i na tome da je bilo više napadača iz redova policije jer se po informacijama koje on ima, a i po objavljenim snimcima vidi da se radilo o "bar tri policajca". On je, u ime porodice, podneo protiv dva imenovana policajca, od kojih je jedan inspektor S. D. i jednog nepoznatog. 
 
Kako smo pisali u septembru (klikni OVDE) protiv inspektora S. D. pokrenut je disciplinski postupak u policiji i on je udaljen sa posla. Kako je naš portal nezvanično saznao, osumnjičeni inspektor nije zaposlen u Policijskoj upravi Novi Sad, već u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a ostali smo bez odgovora na pitanje u kom svojstvu i po čijoj naredbi je bio angažovan na novosadskom protestu. 
 
Podsetimo, krivična prijava podneta je protiv jednog od tri policajca koji su učestvovali u ovom incidentu. Inspektor S. D. prethodno je već prijavljivan zbog brutalnosti za šta nije odgovarao. On je pre pet godine dobio priznanje "Heroj Novog Sada" jer je van dužnosti uhapsio pljačkaša na Novom naselju. Posle te nagrade unapređen je u prvog čoveka novosadskog Odeljenja kriminalističke policije.
 
U Novom Sadu su, nakon incidenta 8. jula, održana i dva protesta čiji su glavni zahtevi bili procesuiranje S. D, ali i objavljivanje imena druga dva službenika koji su učestvovali u napadu. Direktor policije Vladimir Rebić se u vezi sa ovim događajem uopšte nije oglašavao, dok je Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović "izrazio žaljenje".
  • milka

    19.11.2020 11:18
    BITANGE
    Nisam ni mislila da će to stručno tužilaštvo skupiti tako složene i nedostupne dokaze.
    A da treba da okrivite nekog gradjanina, ti se dokazi obezbedjuju u roku od 24h.
    Sram vas bilo. Vi ste nezavisni državni organ, ima Boga i za vas.
  • Stanoje

    18.11.2020 20:09
    @Gaga18.11.2020

    Tačno, tako kako razmišlja tih 700.000 ispranih mozgova, razmišljaju svi ljudi u Severnoj Koreji i još možda polovina stanovnika Belorusije.
  • Aleksandar

    18.11.2020 19:51
    Red
    Zašto ne uhapsite Stanoju.Zadnjih godinu dana je napravio toliko haosa da to nije normalno.Pucnjava,otimanja,reketiranje,tuče...Nadam se da će novi Nacelnik policije to da sredi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti