Za samo dva dana popunjeno dve trećine kovid centra na Institutu u Sremskoj Kamenici

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u ovom trenutku najteža epidemiološka situacija na teritoriji pokrajine je u Novom Sadu zbog velikog broja pacijenata sa izuzetno teškom kliničkom slikom i brojem koji prevazilazi kapacitete koji su do sada korišćeni u borbi protiv kovida-19, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.
Za samo dva dana popunjeno dve trećine kovid centra na Institutu u Sremskoj Kamenici
Foto: 021.rs
Zbog toga je tokom vikenda deo Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici pretvoren u kovid centar. Samo za dva dana popunjeno je dve trećine kapaciteta i u toj ustanovi trenutno su 74 pacijenta.
 
Epidemiološka situacija se praktično u celoj pokrajini može okarakterisati kao izuzetno teška sa tendencijom daljeg pogoršanja. Trenutno je u Vojvodini 15.651 osoba zaražena, dok se na bolničkom lečenju nalazi 1.335 obolelih.
 
Broj novozaraženih se ne stabilizuje, niti opada, nego iz dana u dan raste, stavljajući pred izuzetan napor i opterećenje sve zdravstvene radnike, a celokupni zdravstveni sistem u iskušenje da će kapaciteti zdravstvenih ustanova biti nedovoljni da prime sve pacijente kojima je pomoć neophodna. Dodatni problem je to što je u ovom trenutku u Vojvodini oboleo 681 zdravstveni radnik, tako da sve veći obim posla obavlja sve manji broj ljudi, navode u Pokrajinskoj vladi.
 
Kritična situacija je u Zrenjaninu, gde se zbog velikog broja obolelih dodatni kapaciteti obezbeđuju i u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Melencima pošto su Specijalna bolnica za plućne bolesti i Opšta bolnica u Zrenjaninu praktično popunjene u celosti.
 
Kritična situacija je i na teritoriji celog Južnobanataskog okruga sa skoro popunjenim bolničkim kapacitetima opštih bolnica u Pančevu i Vršcu, kao i u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Beloj Crkvi. Sve veći broj obolelih i hospitalizovanih se beleži i u opštim bolnicama u Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Subotici i Somboru.
 
"Zbog svega toga ponovo apelujemo na građane Vojvodine da se ponašaju savesno i odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava zdravstvenih i epidemioloških stručnih službi. U suprotnom, zdravstveni sistem Vojvodine neće biti u mogućnosti da pomogne svima kojima je pomoć neophodna što bi prouzrokovalo nesagledive posledice po svakog pojedinca i društvo u celini", navode u Pokrajinskoj vladi.
  • Lola

    24.11.2020 11:05
    Za anonimnog komentatora
    Sad smo došli do suštine! Lakše je izgraditi novi objekat po svim standardima, nego prilagođavati srari. Od babe nikad devijka i id dede nikad mladić. Zato je i besmislena ideja o adaptaciji stare kasarne. Bolje da su napravili novu bolnicu i u Novom Sadu. I ne lupetaj više o političkim opredeljenjima, jadan si ako ti je to udarni argument. Imam veze sa ovom vlašću koliko i polarni medved sa tropskim krajevima!
  • @Lola

    23.11.2020 22:13
    Za pola godine je mogla biti izgradjena nova od temelja, a kamoli neki objekat prilagodjen. Cak ne bi bila potrebna ni nova izdvajanja, dovoljno bi bilo preusmeriti novce sa znamo sve cega na sta se trose besomucno. Koga ti ustvari branis u svom komentaru? Olosku vlast i njihovo upravljanje zdravstvom? (zdravstvene radnike niko nije pitao nista da procene, osim ako "struku" ne smatras za zdravstvene radnike...)
  • Lola

    23.11.2020 20:12
    @alisa
    To što je kasarna prazna ne znači i da ima odgovarajuću infrastukturu za lečenje bolesnika koji zahtevaju intenzivnu negu i kiseonik. Kovid bolesnici nisu mogli biti smešteni čak ni u neke bolnice koje nisu imale odgovarajuće ventilacione sisteme. Zato, ostavite to zdravstvenim radnicima da procenjuju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti