Gojković: Novi rekord u broju zaraženih u Novom Sadu, skoro svi bolnički kapaciteti u Vojvodini popunjeni

U Vojvodini je u protekla 24 časa registrovano još 1.557 novoobolelih od virusa korona, dok je u Novom Sadu oboren dnevni rekord - registrovano je još njih 603.
Gojković: Novi rekord u broju zaraženih u Novom Sadu, skoro svi bolnički kapaciteti u Vojvodini popunjeni
Foto: 021.rs

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže za RTS da sada u Vojvodini trenutno ima više od 17.000 aktivnih slučajeva obolelih od Covida-19, a Novom Sadu više od 7.000.

Polovina od testiranih i pozitivnih na korona virus u Vojvodini dolazi iz Novog Sada, a među najugroženijim gradovima u pokrajini je i Zrenjanin gde su već dve bolnice pune.

On je napomenuo da su kapaciteti vojvođanskih bolnica skoro potpuno puni, jer su u ponedeljak imali 1.335 pacijenata u bolnicama, a danas već oko 1.400.

"Popunjavaju se i kapaciteti u Banji Melenci koja je ušla u kovid sistem", rekao je on i naglasio da su samo za jedan dan registrovana nova 1.557 slučaja, što je broj koji je ranije bio u dva dana.

Gojković je istakao da je problem što se dnevno oko 10 odsto medicinara zarazi, pa danas već imaju oko 750 obolelih lekara i medicinskih sestara, dok ih je juče bilo 680. On navodi da nedostatak ljudstva komplikuje situaciju sa lečenjem u već skoro potpuno popunjenim bolnicama.

"Bukvalno svi kapaciteti koji mogu da se pretvore u kovid centre su pretvoreni. Ono što sam već više puta govorio i upozoravao, moramo shvatiti da ne možemo doveka otvarati nove kapacitete jer ne možemo pružiti takvu dobru zdrastvenu negu pacijentima koji su oboleli. Covid-19 je opasna infekcija, a mi primamo srednje teške i teške pacijente", naveo je Gojković.

Pokrajinski sekretar je dodao da je alarmatna situacija sa potrošnjom sanitetskog materijala, lekova, i naveo je da se samo za jedan dan u bolnicama u Vojvodini potroši kiseonika kao za dva meseca u redovnom stanju.

On je dodao da će svakom građaninu pokušati da se pruži neophodna pomoć, ali "da je vreme da se neki opamete i počnu da poštuju mere".

"Ljudi moraju da shvate da ovo nije borba pojedinca nego celog društva. Nove mere, kao što su one koje danas stupaju na snagu, mogu da daju efekte za sedam do 10 dana, možda će biti i novih, ali sve to neće vredeti ako ih građani ne poštuju", zaključio je Gojković.

  • Zebra

    25.11.2020 09:32
    Pa ovo se znalo pre dve nedelje. Neko ko je zaražen covidom ako ima veće probleme, uglavnom ih ima nedelju dana nakon prvih simptoma. Do tad je temperatura pa većina ni neće da ide kod dr. Ono sto vi kazete je da nam sledi talas umiranja, da bi nakon toga svi u strahu trčali po vakcine?
  • Dragan

    24.11.2020 21:51
    Dr kragna
    Drzava u kojoj se lopuza pita za nesto !
  • Koala

    24.11.2020 16:57
    Stoka
    Kukaju kako nema ljudstva a 90 lekara na birou u Novom Sadu.Al ne odgovara njima da blo koga zaposle tek tako a da nije dao lovu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti