Da li ćete platiti kaznu ako masku nosite ispod nosa?

Ukoliko masku nosite ispod nosa, na bradi ili na drugi način kojim se ne prekrivaju ključni delovi lica, možete da budete prekršajno kažnjeni, uprkos tvrdnjama da "nosite masku".
Da li ćete platiti kaznu ako masku nosite ispod nosa?
Foto: 021.rs
Nošenje maske najbitnija je preventivna mera, a kako je poznato, njeno nošenje je obavezno u određenim okolnostima - na primer u javnom prevozu i u zatvorenom prostoru. 
 
Komunalna milicija i inspekcija već nekoliko vreme imaju pravo da kontrolišu poštovanje epidemioloških mera, te da pišu kazne za njihovo nepoštovanje. U to spada i nošenje maske, a budući da mnogi i dalje nose maske nepravilno - najčešće ne pokrivajući nos, pitali smo komunalne službe da li će kazniti građane koji ne nose masku pravilno. 
 
Kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, komunalne službe se prilikom kontrola pozivaju na stručna uputstva "Batuta", a u kojima je navedeno da se maska pravilno nosi kako bi imala zaštitnu ulogu, što znači da maska treba da prekrije nos, usta i bradu, te da čvrsto prianja uz lice.
 
"S obzirom na zaštitnu ulogu zaštitne maske u sprečavanju širenja zarazne bolesti, potrebno je da se ista koristi na propisani način. Iz tog razloga Gradska uprava za inspekcijske poslove putem komunulnih inspektora i komunalnih milicionera će intenzivno kontrolisati pravilan način nošenja zaštitnih maski. Nenošenje zaštitne maske, odnosno nepravilno nošenje iste podrazumevaće se kao nepridržavanje mera lične zaštite, što za posledicu ima i prekršajnu odgovornost", objašnjavaju za 021 u Gradskoj upravi.
 
To znači da možete prekršajno odgovarati, to jest platiti kaznu u iznosu od 5.000 dinara ukoliko nosite masku ispod nosa, brade ili na drugačiji, nepravilan način u javnom prevozu i zatvorenom prostoru. Ta kazna je nedavno uvedena izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
 
Nepravilno nošenje maske dovodi u opasnost od širenja virusa korona u trenutku kad Novi Sad, ali i Vojvodina i cela Srbija beleže rekordne brojeve zaraženih, preminulih i hospitalizovanih građana. Širenju virusa korona pogoduje i određeni broj neodgovornih građana koji misle da je virus "svetska zavera" i izmišljena pojava, te ne poštuju mere koje štite i njihove, ali i živote svih drugih.
 
  • Realista

    27.11.2020 14:25
    Realnost
    УРЕДБA
    о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19
    "Службени гласник РС", бр. 66 од 7. маја 2020, 93 од 1. јула 2020, 94 од 3. јула 2020, 100 од 16. јула 2020,109 од 21. августа 2020, 111 од 28. августа 2020, 120 од 2. октобра 2020, 122 од 9. октобра 2020, 126 од 23. октобра 2020, 138 од 15. новембра 2020, 141 од 21. новембра 2020.
    U uredbi piše: Новчаном казном од 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице које крши меру обавезног ношења заштитне маске...
    U uredbi za poslovne objekte piše obavezno korišćenje zaštitne opreme
    NEMA reči PRAVILNO, a i nema u skladu sa Uputstvom tim i tim.
    Svi zakoni i podzakonski akti moraju biti jednoznačni a ne da se različito tumače. Znači ako ja nosim masku u džepu, u ruci, na glavi ili dupetu ja je NOSIM, ili KORISTIM. U Uredbi ne piše pravilno nošenje ili korišćenje u skladu sa nekim uputstvom.
    Svako kažnjavanje osobe koja nosi masku na bilo koji način se onda može smatrati zlouptrebom zakona, jer se može kazniti samo neko ko ne nosi masku nezavisno da li je pravilno ili nepravilno.
    Izgleda su se političari i pravnici toliko navikli da prave falične zakone da i kod ovako proste uredbe ne mogu da izađu iz ustaljenog klišea.


  • dule

    26.11.2020 13:36
    Petrovic24.11.2020 • 18:26
    Drzave jugoistocne Azije daleko prednjace po ubedljivo najmanjem broju preminulih od koronavirusa. Visoka kolektivna svest tamosnjeg pojedinca podjednako cuva kako njega tako i okolinu.
    Velika samodisciplina njihovih gradjana nedostizno udaljava ove drzave od ostatka sveta.
    Na sledecem video klipu setanja po Tokiju pravi je uspeh primetiti neku osobu koja ne nosi masku.
    https://youtu.be/VN2_ZTpC02I




    Iz drzava jugoistocne Azije je potekao i ovaj, a bogme i onaj prethodni SARS. Tako da ja bas njih i ne bi hvalio sto se tice situacije sa virusima. Takodje, sto se tice kulture zivljenja pogledajte kako izgledaju te pijace po kineskim megapolisima, to je odvratno, prljavo, neverovatno nehigijenski.

    Za kraj, nema taj narod visoku kolektivnu svest, nego su oni svi na isti kalem - ponizni kao sluge, oholi kao gospodari.
  • Dragan

    26.11.2020 12:56
    Čitate li vi nešto?
    Mora da sam bar sto puta čuo ili pročitao nešto što se svodi na sledeće: Maska ne zaustavlja virus. Maska zaustavlja velike kapljice iz usta, koje nose veliki broj virusnih čestica; maske smanjuju brzinu vazduha koji izlazi iz pluća time i domet “virusnog oblaka” koji okružuje zaražene osobe. To znači da ljudi koji budu izloženi zarazi manji broj virusnih čestica im uđe u telo.
    Mada čak i jedan virus može teorijski da izazove bolest, u proseku važi pravilo da više virusnih čestica znači teže oboljenje. Kada virusa ima više, oni zaraze više ćelija istovremeno, i onda proizvedu više virusa druge generacije koji se onda brzo šire kroz organizam. Naš imuni sistem u toj situaciji nema vremena da se pripremi i počne da se zahuktava prema napadaču. Ako je broj virusnih čestica mali, imuni sistem ima više vremena da proizvede odgovor na napad pre nego što se virus široko proširi kroz telo. Otud, manje virusnih čestica – u proseku lakša bolest.
    Uostalom PROČITAJTE ovo: https://nova.rs/magazin/zdravlje/tekst-naucnika-koji-rusi-sve-zavere-o-koroni-i-daje-nadu/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti