Reporteri bez granica o grafitima mržnje protiv Dinka Gruhonjića: Primer kako verbalni napadi prerastu u stvarne

Nevladina organizacija "Reporteri bez granica", koja se bavi zaštitom i očuvanjem medijskih prava i sloboda, zatražila je da se istraži incident u kome su na ulazu zgrade u Novom Sadu, u kojoj živi urednik VOICE i programski direktor NDNV Dinko Gruhonjić, ispisane poruke mržnje za koje se sumnja da su upućene njemu.
Kako je saopšteno, iz te organizacije su naveli da je to primer "kako verbalni napadi mogu da prerastu u stvarne". 
 
"Odgovornost je političara, a ne samo policije, da štite novinare - rečima i delima", rekao je za Glas Amerike predstavnik te organizacije zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan Pavol Salaj.  
 
 
Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala osudila je pretnje koje su upućene novinaru Dinku Gruhonjiću.
 
Kako je navedeno u saopštenju, iz Inicijative su pozvali Vladu Srbije i vlasti u Novom Sadu da preduzmu konkretne mere koje bi osigurale novinarima da mogu "slobodno i sigurno da izveštavaju". 
 
Oni su dodali i da "civilno društvo, uključujući nezavisne novinare, igra ključnu ulogu u jačanju otpornosti na kriminalnu upravu i organizovani kriminal", i da će da podrže napore organizacija civilnog društva koje se bave tim aktivnostima.
 
Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić" osudio je napad na Gruhonjića.
 
"Sa druge strane, pozdravljamo akciju Novosađana koji su sinoć prekrečili te užasne grafite i rekli NE fašizmu - oni su osvetlali obraz našeg grada", navode u ovom Klubu.
 
Navode i da zahtevaju od nadležnih organa da pod hitno otkriju počinioce i privedu ih pravdi.
 
"Izražavamo uverenje da to neće biti težak posao, s obzirom da Gruhonjić živi u gusto naseljenom delu grada, pa je realno pretpostaviti da ima očevidaca ovog zlodela ili da su vandali zabeleženi nekom od sigurnosnih kamera. Ukoliko pak policija ne otkrije počinioce, sa pravom ćemo biti uvereni da iza napada stoji naprednjačka vlast i njeni sateliti, kao i ekstremističke grupe koje su pod njihovom kontrolom", zaključuju u VKK "Vasa Stajić".
 
Podsetimo da su se građani sinoć organizovali i prekrečili nacionalističke i grafite mržnje koji su u noći između ponedeljka i utorka ispisani na ulazu u zgradu u kojoj živi Gruhonjić. Između ostalog, bili su ispisani grafiti "Smradu konjušarski", "Ratko Mladić srpski heroj" uz nacističke simbole. 
 
U Nezavisnom društvu novinara Vojvodine su poručili da je ovim činom je direktno ugrožena sigurnost Dinka Gruhonjića i njegove porodice. 
 
Slučaj je prijavljen tužilaštvu i policiji.
 
Više OVDE.
  • KLF

    30.11.2020 08:54
    @Nisam robot

    Pa ne vređamo crkvu zato što "ne misli kao mi", nego zato što je u pitanju profitno udruženje koja država plaća da širi primitivne stavove. Praviti se da ne razumeš razliku je ne samo nepristojno i necivilizovano, već i pomalo poremećeno.
  • Nisam robot

    25.11.2020 19:10
    Za Klf:
    Mozda zato sto je nepristojno? Necivilizovano? Vredjati nekoga samo zato sto ne misli kao ti.... Ne znam, navodim neke moguce razloge. Ako razumete sta zelim da kazem...
  • KLF

    25.11.2020 16:54
    @Блазакова 45

    A što ne bi mogao da vređa crkvu? Što mi ne bi mogli da se sprdamo sa idiotskim pričama samo zato što neko pada na njih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti