Danas je Dan Vojvodine - datum prisajedinjenja Kraljevini Srbiji

Dan Vojvodine, obeležava se danas, 25. novembra, a ove godine, u odnosu na prethodnu, izostaće brojni programi usled epidemije virusa korona.
Ovaj datum će ipak biti obeležen polaganjem venaca na spomen-ploču kod zgrade "Vojvođanske banke" na Trgu slobode. Vence će položiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, zajedno sa predstavnicima Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i Bunjevačkog nacionalnog saveta.
 
Poslanici Skupštine Vojvodine na sednici u junu 2018. godine usvojili su odluku da se kao Dan Vojvodine svečano obeležava 25. novembar, dan kada je 1918. Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.
 
Vojvodina se Srbiji prisajedinjavala u više navrata, a formalno 25. novembra 1918. kada su poslanici jednoglasno usvojili odluku o ocepljenju Banata, Bačke i Baranje od Ugarske.
 
Pred samu Veliku narodnu skupštinu postojale su dve struje koje su zastupale različite ideje o budućnosti Vojvodine. Jedna je zastupala nacionalnu ideju da se slobodna teritorija priključi Kraljevini Srbiji, a druga je smatrala da je potrebno povezivanje Vojvodine i Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagreba, nakon čega bi se zajedno sa Kraljevinom Srbijom stvorila jedinstvena južnoslovenska država.
 
Neke od odluka Velike skupštine koje su odrazile tadašnji duh jeste i navod da je doneta odluka o priključenju Kraljevini Srbiji koja je dotadašnjim radom pokazala da jamči slobodu svim sloveskim i neslovenskim narodima. Takođe, prema tadašnjoj upravi, svaki građanin imao je "neosporno pravo da na svom maternjem jeziku opštima sa svima vlastima".
  • Komifo

    30.11.2020 12:17
    @Marko

    Slažem se, ovde jesu najglasniji botovi iz komšijskih zemalja koji su ovde nabili gu*ice da nadrisrbuju.
  • Joj

    30.11.2020 11:42
    Da oce bit
    Samostalna...pa kukuruz i djetelinu...a ko okokokuce koprivu ima da pasemo...ko Montenegrini u "samostalnoj Montenegro"..a Bogumi i Hrvati nisu daleko....da koprivu beru........
  • Probudite se!!!!

    28.11.2020 23:47
    Bila jednom jedna žitna, bogata Vojvodina. Vojvodina domaćinska, lagana, kulturna i fina. Bila jednom jedna ravnica sa tri srca Bačkom, Banatom i Sremom. Bila jednom jedna hranilica Evrope. Biiiilaaaa jeeeednooom.....
    Dragi moji Vojvođani, ne daju nam da tu legendu oživimo i vratimo Vojvodini stari zlatni sjaj!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti