FOTO: Novosadski biciklisti u jesenjoj sadnji

Novosadski biciklisti promovisali su danas korišćenje teretnog bicikla za transport sadnica i materijala i učestvovali u akciji sadnje.
FOTO: Novosadski biciklisti u jesenjoj sadnji
Foto: 021.rs
Akcija je održana u OŠ "Sonja Marinković" gde su volonteri sadili kuglaste bagreme i sadnice nara i razgovarali sa radnicima JKP Gradsko zelenilo o pravilnoj sadnji.
 
U školskom dvorištu posađena su dva kuglasta bagrema, čija forma doseže visinu od oko pet metara, a gusta krošnja širinu od oko tri metra.
 
 
Uz bagrem, posađeno je i 20 sadnica nara. Važeće epidemiološke mere ograničile su broj volontera koji učestvuju u akciji na svega pet, pa je odlučeno da ostatak nabavljenih sadnica volonteri sade u manjim grupama naknadno.
 
Novosadski biciklisti su u više navrata naglašavali važnost zelenih površina u gradu i učestvovali u nekoliko akcija koje su za cilj imale povećanje zelenih površina. Biciklisti su naročito podržali odluku da se u Futoškoj ulici i Futoškom putu gde god je moguće prilikom najavljene rekonstrukcije biciklistička staza udalji od drvoreda platana i proširi i oplemeni zelena površina.
 
Bicikl koji nosi do 100 kg tereta i parkira se bilo gde
 
U uličnim akcijama udruženja pokazalo se da je teretni bicikl najpraktičnije i atraktivno prevozno sredstvo.
 
Osim dobre nosivosti, visoke mobilnosti i niskih troškova održavanja, najveća prednost je što nema problema sa traženjem parkinga. Najprepoznatljiviji i svakako najduže u upotrebi je dugački teretni bicikl korišćen za prevoz ozvučenja tokom biciklističkih vožnji "Kritična masa". 
 
Teretni bicikl izrađen je i za potrebe udruženja za zaštitu životinja SPANS, kako bi volonteri mogli da prevoze ljubimce ili hranu.
 
Aktivnost jesenje sadnje se realizuje u okviru projekta “Pogon 19” koji finansijski podržavaju OPENS 2019 i Hajnrih Bel fondacija, uz podršku akciji "Oživimo parkove" koju organizuje Grad Novi Sad.
  • Priroda i

    27.11.2020 15:25
    Društvo
    Je ne znam kakvi to ljudi žive u Novom Sadu, kad ih ne raduje činjenica da je bilo šta posađeno u gradu sa najmanje zelenila u čitavoj Evropi.
  • marko

    27.11.2020 11:29
    dragan
    ovo su višegodišnje sadnice, primiće se, nar se sadi i kod nas.
    posadite ono što mislite i gde mislite da treba da se posadi, kao u doba tita, koga ne raduje makar i jedno posađeno drvo, ne zna u kakvoj se situaciji sa zelenilom novi sad nalazi...
  • Dragan

    27.11.2020 01:28
    Ah
    Odraslo drvo se ne sadi,nar nije iz našeg podneblja.Osamdesetih su pokušali odrasla drveća saditi po gradu.Posle dve gofine se sve osušilo.Ja kad posadim mlado drvo svako jutro odvproleća do jeseni zalijem,suvu granu odsečem.Ovi to neće raditi posetite ovo drveće i nar na sledeću jesen.E naš TITO za tebe se sadilo i do 88 stabala u svim mestima a ovi prave feštu za dva.Pogledajte drveće stotinak u železničkom parku mrtvo jer su za Dino park SNS bratija skinuli krišnje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti