U planu nova kovid laboratorija u KCV, radiće 1.000 testova dnevno

Srbija će od Međunarodne banke za obnovu i razvoj pozajmiti 92 miliona evra za projekat "Hitan odgovor Republike Srbije na kovid-19", koji uključuje izgradnju kovid laboratorije u okviru Kliničkog centra Vojvodine.
U planu nova kovid laboratorija u KCV, radiće 1.000 testova dnevno
Foto: Marija Erdelji
Ova regionalna laboratorija trebalo bi da ima kapacitet od 1.000 uzoraka na dan i što bi, u kombinaciji sa planiranom kovid laboratorijom u sklopu Kliničkog centra u Kragujevcu, trebalo da poveća ukupne kapacitete testiranja u Srbiji na više od 9.000 testova dnevno.
 
Plan države je da uspostavi integrisan, elektronski informacioni sistem nadzora nad virusom korona putem laboratorija, ali i da se uvede brzo testiranje na kovid na aerodromima "Nikola Tesla" u Beogradu i "Konstantin Veliki" u Nišu, te na pojedinim graničnim prelazima (drive-through testiranje). 
 
Država planira da novac iskoristi i za pojedine preventivne akcije poput promovisanja lične higijene, sa intervencijama usmerenim na osetljive zajednice, navodi se u Sporazumu o zajmu, koji su poslanici Skupštine Srbije usvojili na sednici u četvrtak.
 
Planira se renoviranje izvesnih klinika po Srbiji (nije navedeno kojih), izrada smernica za lečenje, praktična obuka medicinara, izrada strategije za povećanje dostupnosti bolničkih kreveta - uz primenu stroge trijaže pacijenata u svim zdravstvenim ustanovama i za prijem i rano otpuštanje iz bolnica, ali uz praćenje pacijenata na kućnom lečenju.
 
Planirana je i kupovina nove medicinske opreme, izrada sistema za odlaganje medicinskog otpada, ali i "mobilizacija dodatnog zdravstvenog osoblja".
 
Država planira da završi sve projektne aktivnosti do 31. maja 2022. godine, a zajam će otplaćivati uz grejs period. Naime, glavnica će se otplaćivati svakog 15. juna i 15. decembra počevši od 15. juna 2023. godine, a do 15. juna 2031. godine.
  • R49

    27.11.2020 18:52
    Ugrađivanje
    Pa nije baš ohrabrujuća vest, ali daj šta daš.
  • Dragan

    27.11.2020 17:55
    Ah
    Taman kad izgrade kovida biti neće ali dug hoće.U svetu ako nema medta u bolnicama bolesnici se smeštaju po hotelima.Hrvatska ima na klinivi Rebto 200 slobodnih kreveta ali nema respitatora.
  • DonJuan

    27.11.2020 14:21
    Hahahahahahaahah hitna izrada projektne dokumentacije 2022. godine, pa vi ste cirkus. Trebalo je da obezbedite novi ambulantu PRE ovog talasa za koji se znalo mesecima da nas ceka na jesen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti