Više od 1.000 pregledanih u kovid ambulanti na Novom naselju za 24 sata

Direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat izjavio je jutros da su u protekla 24 časa imali rekordnih 1.024 pregleda u kovid ambulanti na Novom naselju.
Više od 1.000 pregledanih u kovid ambulanti na Novom naselju za 24 sata
Foto: 021.rs
Kako je naveo, od tog broja je oko 700 ljudi bilo na prvom pregledu, a oko 300 na kontroli ili su došli zbog prekida izolacije. 
 
On je precizirao da je testirano više od 70% pacijenata i na PCR i na antigenskom testu i do jutra se pokazalo da je više od 420 njih bilo pozitivno na kovid-19, što je oko 60 odsto. 
 
Bojat je podsetio da od petka u kovid centru na Novom naselju radi 125 radnika Doma zdravlja, raspoređenih u 25 ekipa. Na jedan ulaz ulaze pacijenti koji dolaze prvi put, a na drugi oni koji su na kontrolama. 
 
Direktor novosadskog Doma zdravlja kaže i da je primećen dolazak pacijenata iz drugih opština, posebno u noćnim satima.
 
Govoreći o radu u drugim redovnim ambulantama, naveo je da imaju dnevno pet do šest hiljada drugih pregleda i intervencija. Bojat je za TV Prva naveo i da je primetno da u ambulantama koje redovno rade ima sve više pacijenata koje upućuju iz privatnih ordinacija zbog raznih zahvata, pa su tako u petak imali čak 584 takva pacijenta.
 
Vučević: Momenat kada će se 'lomiti utakmica na terenu'
 
Situacija u Novom Sadu je i dalje veoma teška i izazovna, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević, na TV Pink. On je rekao da je pritisak na zdravstveni sistem veliki i da Dom zdravlja radi 24 sata, bez prestanka.
 
"Dnevno imamo između 300 i 500 novoinficiranih, iako poslednjih dana vidimo da nemamo dodatno povećanje ovog broja, svakodnevno registrujemo visoke brojke. Očigledno da sada ulazimo u momenat kada će se 'lomiti utakmica na terenu'. Važno je da građani razumeju da smo svi deo rešenja problema i mislim da većina to i shvata", rekao je Vučević.
 
Proglašenje vanredne situacije je, kako je rekao, crveni alarm i jasan znak stanovnicima Novog Sada da je situacija kritična.
 
"Ne želimo da sprovodimo kažnjavanja, ali ako neko ugrožava sebe, druge i naš zdravstveni sistem, biće sankcionisan", rekao je gradonačelnik.
 
Na pitanje hoće li Novosadski sajam postati kovid bolnica, Vučević je odgovorio da to trenutno nije u planu, ali da u slučaju potrebe može da se realizuje za 24 sata uz pomoć Vojske Srbije.
  • Sale NS

    30.11.2020 11:43
    Kako leba ti?
    Znam čoveka koji je došao pre podne, čekao do besvesti, pop...io popodne, otišao kući i ponovo došao u sred noći kada je primljen oko 03h i pregledavan oko 1 sat. Kako je onda pregledano 1,000 pacijenata za dan? Za to treba oko 40 doktora - zar ne? KOGA BRE FOLIRATE???
  • Nikolaj

    29.11.2020 20:46
    Ustručavanja od pitanja
    Ovu izjavu ne treba ad hoc prihvatiti kao istinitu.
    Možda su se dozvali pameti pa ponovo reorganizovali, jer do petka ujutru, svi su ulazili na jedan ulaz i svi boravili u istom prostoru. Uz pretnju ako ih nema na prozivci, izbriše se.
    Zbog dugog čekanja, tu sam i dobio virus.
    Ovim putem pozdravljam mehaničara za veš mašine iz Veternika, koji je došao kad i ja, u 7.45, kao i bračni par iz Petrovaradina. Bili su na kontroli sa vidljivim znakovima infekcije. Sedeli su na klupi naspram mene i tiskali se među 300 ljudi... Došli smo na red u 22, iako sam bio negativan na oba testa, sad imam 38.5
  • Х

    29.11.2020 19:43
    По овој рачуници испада да је прегледано преко 40 људи по сату...
    Како да не.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.