Najprofitabilnija domaća kompanija smeštena u Novom Sadu, Srbijagas među prvih 10 po dobiti

Naftna industrija Srbije ubedljivo je najprofitabilnija kompanija u Srbiji, a kompanija Ziđin Bor Koper, koja je bila najprofitabilnija u 2018, zabeležila je u 2019. najveći pad dobiti i zauzela neslavno prvo mesto prema ukupnom gubitku.
Najprofitabilnija domaća kompanija smeštena u Novom Sadu, Srbijagas među prvih 10 po dobiti
Foto: 021.rs
Kako pokazuje godišnja analiza mesečnika Biznis i finansije za 2019. godinu, 100 najvećih kompanija u Srbiji je dočekalo korona krizu sa prošlogodišnjom dobiti koja je bila oko 45 odsto manja u poređenju sa godinom ranije. 
 
Takođe, usluge koje su prošle godine bile najzaslužnije za privredni rast, u 2020. su bile najveće žrtve pandemije i najnegativnije će uticati na ovogodišnje rezultate privrede. 
 
Skoro svi proizvodni sektori su u padu, a jedini izvesni dobitnik korona krize u ovoj godini je farmaceutska industrija, ističe se u ediciji Biznis Top.
 
Među posmatranih 100 kompanija, samo je jedno srednje i jedno mikro preduzeće, a sektorski preovlađuju trgovina, prehrambena industrija i proizvodnja električne energije i gasa.
 
Vodećih pet kompanija prema neto dobitku ostvarilo je više od četvrtine ukupne dobiti 100 najvećih preduzeća u Srbiji u 2019. godini, a pritom je samo jedna od prošlogodišnjih pet prvoplasiranih bila i među pet najprofitabilnijih kompanija u 2018. godini.
 
 
To je NIS, koja je u 2018. bila na trećem mestu po ovom pokazatelju, da bi u 2019. dospela na prvo mesto sa dobiti od 17.700 miliona dinara, što je uprkos godišnjem padu od 32,1 odsto, znatno veći iznos od svih ostalih kompanija na listi 100 najvećih.
 
Drugo mesto su zauzele Robne kuće Beograd, čiji dobitak iznosi 12.257 miliona dinara. Ovo preduzeće je posle gubitka od 4.126 miliona dinara u 2018. ostvarilo prošle godine dobit zahvaljujući otpisu kamata na kratkoročni kredit većinskog vlasnika i ove godine je, istovremeno, na devetom mestu prema ukupnom gubitku, koji je veći od vrednosti kapitala.
 
Treća je kompanija Telenor, sa zaradom koja je godišnje porasla za 12,9 odsto, na 10.526 miliona dinara. Četvoroplasirani Tigar Tajers je imao izraziti godišnji rast profitabilnosti od čak 86,9 odsto, ostvarivši dobit od 9.025 miliona dinara.
 
Na petom mestu je komunalno preduzeće Energetika iz Kragujevca, koje je posle negativnog poslovanja u 2018. godini, zabeležilo dobitak od 6.784 miliona dinara u 2019. zahvaljujući smanjenju obaveza u iznosu od 7.059 miliona dinara, shodno odluci republičke vlade.
 
Prošlogodišnje privredne zvezde - sektor usluga koji je predvodio privredni rast, ove godine se preobratio u najveću žrtvu pandemije. Prema izveštaju o tekućim makroekonomskim kretanjima koji je Ministarstvo finansija objavilo u septembru ove godine, usluge će najnegativnije uticati na ukupne privredne aktivnosti u 2020. godini, pre svega zbog gubitaka u turizmu, transportu, ali i u delatnostima kao što su zabava i rekreacija, navodi se u godišnjoj ediciji Biznis Top.
 
U Ministarstvu finansija očekuju i pad svih proizvodnih sektora, osim poljoprivrede.
  • Dasa iz Srbijagasa

    03.12.2020 17:14
    Zorana izneverovala :-))))
  • Zgrada

    03.12.2020 16:57
    \@ Za nagradu prošetaj do te stare zgrade pa pogledaj kako sada izgleda!
    Pored nje i o istom trošku Srbijagasa renovirana je i zgrada Bia i tužilaštva.
    Inače cela transakcija sa Nis opet milionski pozitivna za Srbijagas.
    Ali Zorani i navijačima fali pa ...
  • /

    03.12.2020 14:50
    /
    Za nagradu ih iselili iz nove NIS-ove zdrade i sabili ih u staru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti