Trećina štićenika Doma u Veterniku zaražena koronom, jedan paviljon pretvoren u kovid bolnicu

Prisustvo virusa korona potvrđeno je kod 147 korisnika i 45 zaposlenih u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, potvrđeno je za 021 u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku.
S obzirom na to da se na smeštaju u Domu nalazi 488 korisnika, to znači da je virusom korona inficirana trećina korisnika, odnosno polovina testiranih, pošto je testiran 331 korisnik i 89 zaposlenih. U Domu je trenutno zaposleno 275 osoba. 
 
Broj pozitivnih korisnika ne raste poslednjih dana, navode u nadležnom sekretarijatu, ali dodaju da se, s obzirom na njihovo stanje, obavljaju dalja testiranja. 
 
Od četiri paviljona ove ustanove, virus je bio prisutan u dva, pa su inficirani korisnici sada izolovani u jednom paviljonu koji je pretvoren u kovid bolnicu uz stalni nadzor medicinskog osoblja. Za sada, ističu nadležni, nema sumnji na infekciju ni kod zaposlenih ni kod korisnika u drugim paviljonima. 
 
Kako u Sekretarijatu kažu, najveći broj zaraženih su asimptomatski slučajevi, a manji broj pozitivnih korisnika ima lakšu kliničku sliku.
 
U Domu u Veterniku boravi i 95 nepokretnih štićenka i oni su, zbog njihovog stanja, najteža kategorija korisnika. U Sekretarijatu za 021 odgovaraju da su i ovi korisnici testirani i da su njihovi rezultati negativni. 
 
Kako se navodi u pisanom odgovoru koji je 021 dobio od nadležnog sekretarijata, epidemiološka situacija u Domu se konstantno prati, kako od strane Instituta za javno zdravlje Vojvodine, tako i od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku. Inspekcija socijalne zaštite svakodnevno prati pojavu virusa u ustanovama socijalne zaštite na teritoriji Vojvodine, ističu.
 
Virus je prvo registrovan u ovoj ustanovi 27. novembra kod 12 korisnika, putem brzog antigenskog testa, nakon čega je sprovedeno masovnije testiranje PCR testovima.
  • milicica

    04.12.2020 17:46
    sta reci na sve
    Sticenici su u izolaciji koliko sam cula od marta meseca, nemaju mogucnost cak ni setnje jer su u domu zapoceti veliki radovi i sve je nerasticeno i nezavrseno. Oni koji rade bar su u mogucnosti izlaziti i verovatno je tako doslo do zaraze i nikom nije lako u ovoj situaciji ali je valjda sreca sto u Domu ima veci broj lekara i da nije tako ko zna sta bi bilo sa tim nesrecnicima zbog ove lude pandemije.Ostaje samo nada da nece virus napasti velik broj i da ce biti asiptomatski.
  • Sonja

    04.12.2020 17:00
    Pitanje
    Hoce li odgovarati direktorka za takvo stanje?
  • Nemam ime

    04.12.2020 16:01
    Zašto se niko nije pozabavio merama zaštite u Domu još u početku pandemije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti