I ove godine Pokret gorana Novog Sada sprovodi kampanju "Produžimo život jelkama"

Pokret gorana Novog Sada u saradnji sa Gradskim zelenilom i Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i ove godine sprovodi kampanju "Produžimo život jelkama", za zaštitu jelki od bespravne seče pred božićne i novogodišnje praznike.
I ove godine Pokret gorana Novog Sada sprovodi kampanju "Produžimo život jelkama"
Foto: Pixabay
Dugogodišnji apel Pokret gorana Novog Sada protiv bespravne i nekontrolisane seče jelki, koja je u najvećoj meri izražena pred božićne i novogodišnje praznike, urodio je plodom, navode u ovoj organizaciji.
 
"Saveti koje smo pružili proteklih godina doprineli su da se sve veći broj građana opredeli za kupovinu jelki sa busenom, na odgovarajući način ih neguje, a nakon praznika ih posadi u prostoru koji njima odgovara. Ukoliko poštuju savete prodavaca i savete koje daje Pokret gorana u vezi sa pravim odabirom jelki i negom tokom i nakon praznika, veoma su velike šanse da se jelka po povratku u prirodu primi. Ukoliko se građani iz bilo kog razloga ne opredele za jelku sa busenom, preporučujemo izradu božićno-novogodišnjih aranžmana, kupovinu sečenih jelki sa sertifikatom ili veštačkih jelki", navode gorani.
 
Sa ciljem da se i najmlađi Novosađani aktivno uključe u aktivnosti na zaštiti prirode, Grad će svakoj obrazovnoj ustanovi u Novom Sadu pokloniti jelku sa busenom koju će distribuirati Gradsko zelenilo, a Pokret gorana će obezbediti "Malu školu aranžiranja cveća" - onlajn obuku o izradi novogodišnjih aranžmana i ekoloških ukrasa za jelku i organizovati takmičenje u kićenju jelki svih prijavljenih škola.
 
"Mala škola aranžiranja cveća" će se, zbog propisanih mera zdravstvene zaštite, ove godine održati u virtuelnom prostoru, uz četiri snimljene emisije za praktičnu obuku dece. 
 
"U video materijalu stručnjaci pejzažne arhitekture su se potrudili da učesnike/ce upoznaju sa istorijom umetnosti aranžiranja, različitim stilovima i elementima aranžmana, čuvanju i sušenju biljnog materijala, priboru i alatu koji se koristi u aranžiranju, kao i sa praktičnom izradom novogodišnjih aranžmana, venčića i ukrasa za jelku od prirodnih materijala", kaže Pokret gorana Novog Sada i dodaje da će svaka škola koja se prijavila za učešće u ovoj kampanji učestvovati u takmičenju u kićenju jelki. 
 
Takmičenje u kićenju jelki će se održati 14. decembra u školama, i nakon toga će žiri na osnovu svih poslatih video i foto materijala izabrati tri najbolje ukrašene jelke. Ko je pobedio biće poznato u utorak, 15. decembra.
  • Djomla

    11.12.2020 08:59
    Bravo
    Nema ni jedan komentar na lepu stvar bravo za gorane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti