Problemi sa prugom Beograd - Novi Sad, "ali mi nikada nećemo saznati ko je kriv"

Postoje problemi u izgradnji brze pruge Beograd - Novi Sad, kažu zvaničnici Srbije, ali još ne žele da imenuju te probleme i navedu ko je za njih odgovoran.
Deonicu te pruge od Beograda do Stare Pazove grade kineski izvođači, a deo od Stare Pazove do Novog Sada ruski. Pruga Beograd - Novi Sad, koja je deo pruge Beograd-Budimpešta, trebalo bi, prema poslednjim najavama, da bude završena do kraja 2021. godine.
 
Da postoje problemi iznosili su prethodnih dana i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.
 
Radio slobodna Evropa (RSE) je Železnicama Srbije uputio pitanja o tome kakvi sve problemi postoje u gradnji deonice Beograd - Novi Sad i ko je odgovoran za te probleme. Međutim, i pored obećanja do objavljivanja ovog teksta nije dobio odgovor.
 
"Problemi koji su se javili su nosači stubova za elektrifikaciju, oko 1.200 komada je trebalo zameniti. Nešto je loše urađeno i Kinezi su odmah to prihvatili da zamene i u toku je zamena", kaže za RSE potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.
 
On navodi da je drugi problem bio oko izvođenja radova na vijaduktu kod Čortanovaca, deonici gde su angažovani ruski partneri.
 
"Kod Čortanovaca je jako komplikovano da se radi što zbog velike visine, što zbog potrebe velike preciznosti radova. Pri velikim brzinama na pruzi dovoljan je milimetar odstupanja da izazove katastrofu. Tu je bilo malo zastoja, ali to je prevaziđeno i to se sad radi", tvrdi Rodić.
 
Sagovornik RSE iz Građevinske komore Srbije dodaje da se radovi odvijaju po standardima EU kako bi pomenutom prugom mogao da se odvija međunarodni saobraćaj. Uveren je da će radovi na pruzi Beograd - Novi Sad biti završeni u predviđenom roku.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle sastanka sa ministrima i direktorima javnih preduzeća zaduženim za strateške projekte, održanog 9. decembra, rekao da postoje veliki problemi na deonici brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada gde su, inače, angažovani ruski izvođači.
 
"Verujem da ćemo završiti stvari do kraja sledeće godine ili sa mesec dana dodatnog zakašnjenja, ali tu će još biti muka. Ne bih vam danas govorio o detaljima, možda za koji dan o tome da govori resorni ministar ili neko drugi", rekao je Vučić.
 
 
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije odgovorilo na upit RSE koji su se konkretno problemi javili tokom izgradnje pruge Beograd - Novi Sad i da li je zbog toga nastala neka šteta.
 
Prethodno je ministar Momirović poručio da ako brza pruga do Novog Sada ne bude završena do kraja kraja 2021. godine, niko od izvođača radova više neće raditi u Srbiji ili, kako je naveo, on više neće biti ministar. Momirović je rekao da su strani partneri koji izvode radove obećali Vučiću da će na pruzi Beograd - Novi Sad vozovi ići brzinom od 200 kilometara na sat do kraja 2021. godine.
 
Vučić je takođe naveo da je problem i kad se ugovaraju veliki infrastrukturni projekti i dižu krediti.
 
"Prve godine sve ide dobro, a posle se uvek traži neko odlaganje. Mi smo uvek slabo planirali", rekao je on.
 
Kovačević: Najveći problem netransparentnost
 
Glavni problem kod velikih projekata u Srbiji je netransparentnost, ocenjuje za RSE konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.
 
"Kad je reč o tome ko je kriv ako se kasni, krivi su svi koji učestvuju u tome, neko više, neko manje. Ali mi nećemo nikada doznati ko je kriv. Jer kod nas vlast pokušava da sve pokaže kao uspeh, a kad god pronađete bilo koju manu onda se to zataška i ne doznamo zbog čega je do toga došlo", navodi Kovačević.
 
On objašnjava da je kod velikih projekata važno kakvi su ugovori zaključeni.
 
"Da li je veliki deo posla dat jednom izvođaču ili je podeljeno, pa u toj podeli nešto škripi. Tu može biti vrlo različitih situacija, teško je komentarisati kad ne znamo šta je ugovoreno", kaže Kovačević.
 
Šta još znamo?
 
Ministar Momirović je tokom obilaska radova na izgradnji brzе prugе u Pеtrovaradinu i Čortanovcima, 4. novembra, zahtevao od izvođača da se pojača dinamika radova.
 
"Da sе uvеdе rad u tri smеnе. Ono što jе obеćano prеdsеdniku prе nеkoliko mеsеci mora da sе ispuni. Postoji dosta izazova, ali sam uvеrеn da naši partnеri iz RŽD-a mogu da ih prеvaziđu", rеkao jе Momirović.
 
  
 
Obilazak gradilišta vijadukta u Čortanovcima u maju 2020. (Foto: RŽD International)
 
Ministar Momirović je 25. novembra razgovarao sa ambasadorkom Kine Čen Bo o realizaciji projekta brze pruge u Srbiji.
 
"Pričali smo o nabavci vozova koji će ići 200 km na sat na našim prugama, prvoj fazi izgradnje brze pruge od Beograda do Budimpešte, a onda i dalje od Beograda do Niša na železničkom Koridoru 10", rekao je Momirović.
 
Aleksandar Vučić je 2015. godine, tada kao premijer, najavljivao na svečanoj promociji projekta modernizacije i izgradnje pruge Beograd - Budimpešta da je dogovoreno da pruga Beograd - Novi Sad mora biti otvorena 2018. godine. U maju ove godine, tokom obilaska gradilišta deonice Beograd - Stara Pazova, Vučić je izjavio da bi kompletna brza pruga od Beograda do Budimpešte trebalo da bude završena do 2024. godine. Na konstataciju novinara da je ranije obećavao kraj izgradnje 2018. godine, Vučić je rekao da u infrastrukturnim projektima ima "bezbroj problema".
 
Zbog rekonstrukcije pruga Beograd - Novi Sad je zatvorena u februaru 2019. godine i od tada putnici između ova dva grada ne mogu da putuju vozom.
 
Koliko košta pruga Beograd - Novi Sad
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u aprilu tokom obilaska radova na izgradnji vijadukta "Čortanovci" rekao da država ulaže ogroman novac u izgradnju modernih pruga.
 
"Ljudi treba da znaju da samo ovaj deo Stara Pazova - Novi Sad plaćamo 580 miliona dolara, 850 miliona dolara košta Beograd - Novi Sad, a 1,2 milijarde Novi Sad - Subotica", rekao je tada Vučić.
 
U izveštaju o poslovanju železnica Saveta za borbu protiv korupucije navodi se da se deo pruge Stara Pazova - Novi Sad i vijadukt "Čortanovci" finansiraju iz kredita Vlade Rusije, dok se deo pruge od Beograda do Stare Pazove finansira iz kredita Kine.
 
Prema podacima koje su Savetu dostavile Železnice Srbije za deo otvorene pruge Stara Pazova - Novi Sad od 40,44 kilometara ugovorena je cena izgradnje od 247,9 miliona dolara, od kojih je učešće Srbije 37,2 miliona dolara. Za izgradnju vijadukta "Čortanovci" ugovorena je vrednost od 337,6 miliona dolara u kome je učešće Srbije 50,6 miliona dolara.
 
 
Za modernizaciju i rekonstrukciju deonice Beograd - Stara Pazova ugovorena je vrednost projekta od 350,2 miliona dolara, od čega je kredit Kine 297,6 miliona dolara a sredstva budžeta Srbije 52,6 miliona dolara.
 
"Investicija od nekoliko milijardi evra, za koje su sklapani međudržavni sporazumi, a ne transparentni postupci javnih nabavki i gde se sredstva troše netransparentno skupo će koštati građane Srbije", navedeno je u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije objavljenom u julu ove godine.
 
Brzom prugom od Beograda do Novog Sada, najavljeno je, stizaće se za samo 25 minuta. U Srbiji su vozovi trenutno među najsporijima u Evropi i kreću se prosečnom brzinom od oko 55 kilometara na čas.
 
Ceo tekst Radija slobodna Evropa možete čitati na OVOM LINKU.
  • Piplfoks

    19.12.2020 17:37
    @Limanac

    Bantol je odmah pored Čortanovaca, što znači da je tamošnjim veselnicima koji se klanjaju Putinu prilično bitna čortanovačka železnička stanica.
    Aj' razumem što ste vi botovi glupi i nepismeni, svašta majka rađa, ali koliko je teško pogledati na mapu?
  • Komdukter

    15.12.2020 21:41
    A karta?
    Niko ne pita koliko će da košta karta za taj voz i ko će njime da putuje po toj ceni?
    Stara cena bila je 200 - 400 dinara u periodu od 2010 do 2019
  • Misha

    15.12.2020 21:12
    Biće gotovo za dve, najviše tri godine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti