"Kontinental" u Nemačkoj zatvara, a u Novom Sadu otvara fabriku

Firma "Kontinetal" u Nemačkoj zatvara pogone i otpušta radnike, zbog čega je u Ofenbahu protestovalo oko 1.000 ljudi, a istovremeno planiraju početak izgradnje novog pogona u Novom Sadu, piše Dojče vele.
"Kontinental" u Nemačkoj zatvara, a u Novom Sadu otvara fabriku
Foto: 021
U prilogu posvećenom poslovnoj strategiji Kontinentala, Dojče vele navodi kako se slogan "Šta da radimo, da ostanemo!" čuje već nekoliko meseci kad god se protestuje zbog ukidanja radnih mesta.
 
"Čuo se i u četvrtak na ulicama Ofenbaha. U dugačkoj auto-promenadi bilo je oko 300 vozila, a u štrajku upozorenja učestvovalo je oko 1.000 ljudi", saopštio je organizator protesta sindikat IG Metal.
 
Radnici protestuju protiv namera Kontinentala da u fabrici u Babenhauzenu ukine gotovo 2.600 radnih mesta. Firma je od januara do septembra ove godine pretrpela gubitke u visini 1,1 milijardu evra, želi da u Nemačkoj ukine ukupno 13.000 radnih mesta, a proizvodnju prebaci u istočnu Evropu.
 
To je dobrim delom i urađeno. Firma u Rumuniji već zapošljava 21.000 radnika, a u Novom Sadu je 2018. otvoren Centar za istraživanje i razvoj.
 
"Viša liga investitora", kako ih je okarakterisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2018. na otvaranju tog Centra u Novom Sadu, dobila je tada, kako prenose mediji, subvenciju države Srbije u visini 9,5 miliona evra za zapošljavanje 500 inženjera. Od tada je kompanija i zaposlila oko 500 ljudi.
 
"Reč je o 500 visokokvalifikovanih inženjera", izjavio je svojevremeno direktor Kontinental automotiv Srbija Saša Ćoringa i naglasio da su "završili svoju obavezu prema državi, zaposlili sve inženjere" i da i dalje rastu bez subvencija. On je takođe najavio "nove investicije".
 
"Nove investicije", napominje se u tekstu, podrazumevaju još jednu fabriku u okolini Novog Sada, čija bi izgradnja trebalo da počne do kraja ove godine.
 
Ćoringa je najavio da će se tu proizvoditi "najmoderniji kompleksni sistemi za upozoravanje vozača osmišljeni u istraživačkom centru kompanije u Novom Sadu".
 
Za to vreme, u Nemačkoj, sindikat IG Metal optužuje menadžment Kontinentala da ne pokazuje zainteresovanost da se postigne kompromis u pregovorima. Sindikat zahteva da se radnicima isplati otpremnina u visini od najmanje 25.000 evra, plus 2,5 mesečne zarade za svaku godinu radnog staža.
 
"Partneri u pregovorima iz centrale u Hanoveru očigledno nisu dobili ovlašćenje da donose odluke", izjavila je predsednica Radničkog saveta Ane Nothing i dodala: "Ne želimo da nam se išta poklanja, ali želimo da nas shvate ozbiljno", prenosi Dojče vele.
 
Multinacionalna kompanija Continental je u 2019. godini ostvarili prihod od prodaje u iznos uod 44,5 milijardi evra i trenutno, u 59 zemalja sveta, zapošljava oko 240.000 ljudi. 
 
Više o planovima Kontinentala u Novom Sadu čitajte u našem tekstu OVDE.
  • ha

    16.12.2020 01:12
    ha
    De su sad oni teoreticari sto su pljuvali na sav glas?
    Garant ih je stigla korona. Nema drugog objasnjenja.
  • Deran

    14.12.2020 06:57
    Državna trgovina ljudima
    Naravno da otvaraju fabrike kod nas kada Srbija nema zakon o zaštiti radnika i beneficije ukoliko radi sa toksičnim i kancerogenim materijalima pa u Srbiji ne moraju našim radnicima da isplaćuju satnicu kao u Nemačkoj a pošto smo ekonomski tigar Evrope a cene obuće, odeće, hrane, goriva i struje su nam malo veće u Nemačkoj, ovde postoje uslovi za plate do 3000evra ali gazdama i jednopartijskoj vladi neče ostati 2700evra neradeći ništa.
  • Neko

    13.12.2020 23:47
    Pitanje za kralja
    Makakvi13.12.2020 • 20:28
    Plata
    Kolika ce biti plata na traci u toj fabrici? Jel ce moci da se zivi od te plate u Novom Sadu? Ljudi, otpustaju Nemce da bi ovde platili ali bas nista.

    ODGOVOR:

    O kakvoj traci pricas ti? Ovo nije Aptiv i Lear.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti