Trol godine: Promenio ime ravnozemljaške grupe u "Okrugla Zemlja/ Round Earth Balkan", "sedište" u Novom Sadu

Fejsbuk grupa "Ravna zemlja/ Flat Earth Balkan" bila je registrovana u Novom Sadu, ali je okupljala ravnozemljaše sa čitavog Balkana. Ovog jutra zadesila ih je neprijatna situacija.
Grupa "Ravna zemlja/ Flat Earth Balkan" je za dve godine sakupila više od 3.700 članova. Pravilo je jasno - "ovo je grupa isključivo za Flat Earther-e koji se ozbiljno bave i prate istraživanje Ravne Zemlje. U ovoj grupi ljudi koji šire pagansko mišljenje (planete i globusa), nema ovde šta da traže", stoji u opisu grupe, što je sličan princip svih zajednica koje propagiraju teorije zavere.
 
A onda su se ove srede probudili i primetili nešto neobično. Njihova grupa se više ne zove "Ravna Zemlja", već je neko promenio ime u "Okrugla Zemlja/ Round Earth Balkan" - odnosno sada predstavlja suštu suprotnost onoga što njeni članovi propagiraju. Krenula je panika, pa su počeli da ispituju šta se dešava i ko je dozvolio da se takav skandal dogodi.
 
Ubrzo se javila osoba koja kaže da je odgovorna za izmenu imena. U pitanju je Mustafa Sejdinović iz Bosne i Hercegovine. On je okačio objavu u grupi u kojoj pokušava "na najbezbolniji način" da pošalje poruku: Zemlja nije ravna.
 
"Kako je moguće da ljudski mozak, vaš mozak, misli da zna istinu o zaveri NASA-e, da negirate proverene i dokazane naučne činjenice, kada niste u stanju da proverite osobe koje vam ulaze u grupu. Ne samo to, nego ste mu dali adminsku poziciju, što znači da mogu činiti šta god mi je volja. Vaše razmišljanje je kao kad bi osoba na sva usta govorila kako ima fizičku spremu da se popne na Mont Everest, ali se onesvesti pri penjanju na obližnje brdo", napisao je Mustafa. 
 
  
 
On je na Fejsbuku podelio screenshot svoje objave, s obzirom na to da je grupa zaključana i da najpre admin mora da vam odobri da budete njen član. Kada pokušate da se učlanite dočeka vas pitanje, na primer, koliko se već dugo bavite izučavanjem ravne Zemlje.
 
Mustafa je na Fejsbuku napisao da je ova 2020. godina bila jako teška, ali da je zato on tu kako bi popravio dan, sedmicu, mesec ili možda godinu.
 
"Bio sam član grupe Ravna Zemlja, jedna zbirka potpunih ludaka, i imao sam na umu da ih zajebavam, ali kako? Oni su bez milosti brisali sve 'globusare', tako da sam se morao da se pritajim i čekam. I onda, juče, kao poručeno, pitaju da li neko želi da bude admin. Nisam časio časa, javio sam se, i zamislite molim vas, dali su mi admina! Meni, kojeg ni ne znaju, kojeg su mogli proveriti samo jednim klikom na profil. Moj trenutak za zajebavanje je došao, i odradio sam to spektakularno. Gledajte skrinšote, i uživajte", napisao je Mustafa u objavi koja je za samo tri sata nakon objavljivanja prikupila gotovo 2.000 lajkova. 
 

Dragi moji i drage moje, znam da nam je ova prokleta 2020-ta bila jako teška, ali zato imate mene, da vam popravim...

Posted by Mustafa Musa Sejdinović on Среда, 16. децембар 2020.
 
Kako su Trampove pristalice bile trolovane
 
Pre mesec dana Gardijan je objavio tekst o tome kako su pristalice Donalda Trampa nasamarene da se pridruže Fejsbuk grupi "Gej komunisti za socijalizam".
 
Dogodilo se to tako što je Fejsbuk ugasio grupu "Stop the Steal" ("Zaustavite krađu"), koja je za veoma kratko vreme privukla više od 350.000 članova, a koja je nastala kao referenca na Trampovu tvrdnju da Džo Bajden krade izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Ubrzo su se pojavile druge grupe za sličnim nazivima, ali i još jedna grupa "Stop the Steal", koja je privukla 40.000 članova. 
 
Manje od 24 sata kasnije, administrator grupe je promenio njeno ime u "Gay Communists for Socialism", bez ikakvog objašnjenja. To je, naravno, zbunilo nove članove, ali ih je i razbesnelo.
 
Jedan od administratora rekao je Gardijanu da je planirao da troluje konzervativce sa lažnom "Stop the Steal" grupom. Trolovanje je nastavljeno, pa je drugi administrator tvrdio kako je ime promenjeno kako Fejsbuk ne bi mogao da je pronađe, kasnije poručivši da je grupu hakovao sam Fejsbuk.
 
Fejsbuk briše teoretičare zavera
 
U oktobru je objavljeno da će Fejsbuk početi da uklanja grupe, stranice i naloge koje su povezane sa QAnon-om, pokretu čije sledbenici veruju u raznorazne teorije zavera, od toga da kabalisti, pedofili i "duboka država" upravljaju svetom, pa do toga da je osoba koja se protiv njih bori Donald Tramp.
 
Kako je prenelo Raskrikavanje, najavljena "čistka" započeta je sredinom avgusta kada je za mesec dana, kako navodi Fejsbuk, ugašeno preko 1.500 stranica i grupa povezanih sa ovim pokretom, a koje su sadržale diskusije o potencijalnom nasilju. Tada je takođe uklonjeno i preko 6.500 grupa povezanih sa više od 300 različitih militantnih društvenih pokreta. Mnogim drugim stranicama - na kojima se nije diskutovalo o nasilju ali koje su promovisale ove ideje - smanjen je domet, odnosno njihove objave se ne pojavljuju često u News Feed-u.
 
Fejsbuk je zaista "počistio" QAnon i jedini tragovi njihovog postojanja na ovoj društvenoj mreži mogu se naći u postovima i objavama medija. 
 
Čak je FBI ustanovio da QAnon predstavlja "domaću terorističku pretnju", a da je tako pokazao je i člana objavljen u Gardijanu u kom su pobrojani činovi nasilja koje je inspirisala ova teorija zavere.
 
O tome kakve su sve stvari delile pristalice Qanon-a iz Srbije, možete da čitate na OVOM LINKU.
  • Ja

    08.05.2021 13:13
    Ubi boze
    Koje gluposti tip ne razlikuje oblike, ravnozemljasi negiraju loptu, a ne okruglu zemlju. Loptasi istrazite suecki kanal, probajte na brdu da zadrzite vodu kao sto su se zalepili okeani za loptu, reka rajna izvire u Svajcarskoj a uliva se u Holandiji, pogledajte loptu. tece li ona uzbrdo
  • Zero

    28.12.2020 22:55
    Pitam se koliko bi bilo ravnozemljaša da nema društvenih mreža ? Moja procena je nula.
    Tehnološki napredak je postao osnovni mehanizam dezinformacije.
    Orwell se prevrće u grobu. A biće samo gore.
  • anticenzura

    22.12.2020 00:21
    Fejsbuk, Gugl, Tviter, niti brisu, niti ce da brisu te gluposti. Oni brisu i cenzurisu samo politicki nedozvoljene komentare koje njihovim gazdama ideoloski ne odgovaraju. Briga njih za ravnu zemlju i Marsovce, pa cak i podrzvaju te sektase i fanatike kako bi ih trpali u isti kos sa onima koji se bore protiv sistema. 'Teorija zavere!'. Naravno, rusko magicno 'mesanje' u prosle americke izbore uopste nije teorija zavere, nikada nijedan komentar nije obrisan, kao ni gomila drugih neistina koje fabrikuju MSM propagandisti, ali kradja ovih izbora od strane demokrata - e to se vec mora ucutkati, cenzurisati, obrisati, unistiti po svaku cenu, odmah i sada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.