Rast cena nekretnina: Kolika je razlika u oglašavanim i prodajnim cenama stanova u Novom Sadu

Novi Sad je već godinama unazad velika graditeljska zona sa zgradama čiji se stanovi i poslovni prostori neretko rasprodaju i pre završenog posla.
Rast cena nekretnina: Kolika je razlika u oglašavanim i prodajnim cenama stanova u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Tržište raste iz godine u godinu, a stručnjaci ukazuju na opasnosti takozvanog "investitorskog urbanizma". Kako smo već pisali, godinama unazad, u okviru unutrašnjih migracija, Novi Sad beleži više doseljenika u odnosu na one koji su novosadsku adresu zamenili nekom drugom. 
 
Ipak, 2020. godina drugačija je po mnogo čemu u odnosu na prethodne, pre svega zbog pandemije koronavirusa. Međutim, istraživanje portala 4zida.rs pokazalo je da pandemija nije poljulala tržište nekretnina u Novom Sadu. Jedan od zaključaka istraživanja je da je došlo do privremenog zastoja kupoprodaje tokom vanrednog stanja, ali da cene nekretnina nisu doživele pad, te da na pojedinim lokacijama rastu. 
 
Oni koji trguju nekretninama primećuju da često postoji velika razlika između oglašavanih cena i cena po kojima se kvadrat stana na kraju zaista prodaje. Portal 4zida.rs, u čijoj se bazi nalazi gotovo 20.000 stanova u starogradnji i novogradnji ponuđenih na prodaju, ukrstio je svoje podatke sa zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku. 
 
Prosečna cena tražena za stanove u starogradnji je 1.417 evra po kvadratnom metru, dok je prosečna prodajna cena stanova u starogradnji gotovo 200 evra niža, odnosno 1.218 evra po kvadratnom metru. 
 
"Ako posmatramo celu opštinu, prodajne cene stanova u starogradnji se kreću od 315 evra/m2, do 2276 evra/m2, prema podacima RGZ-a. Najvišu cenu imaju stanovi u centru, zatim oni oko Sajma, Spensa i Bulevara oslobođenja", navodi se u istraživanju 4zida.rs.
 
Kada su u pitanju stanovi u novogradnji, za kvadrat se traži u proseku 1.487 evra po kvadratnom metru, dok je prosečna prodajna cena novih stanova 1.259 evra po kvadratu. Prodajne cene novogradnje u Novom Sadu kreću se od 500 do 2.413 evra po kvadratnom metru, a najvišu cenu imaju novoizgrađeni stanovi na Adamovićemo naselju i Bulevaru Evrope.
 
U istraživanju se navodi da se tržište nekretnina u Novom Sadu veoma brzo oporavilo od vanrednog stanja, te da je svima bilo jasno da cene stanova neće pada. Međutim, neočekivano je to što su one nastavile da rastu. 
 
"Prosečna tražena cena stanova u starogradnji u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1.380 evra po kvadratnom metru, u drugom kvartalu 1.391, da bi i u drugoj polovini godine ona nastavila da raste. Tako je u trećem kvartalu za stanove u starogradnji prosečno traženo 1.413 evra po metru kvadratnom, a treba napomenuti da brojke prikazuju tendenciju rasta i u poslednjem kvartalu ove godine. Možemo zaključiti da u Novom Sadu visoke cene nekretnina diktira veliki broj projekata u izgradnji, ali i velika potražnja. Na žalost mnogih kupaca, po svemu sudeći, do pada cena nekretnina u nekom narednom periodu ipak neće doći", stoji u istraživanju.
 
Član Upravnog odbora Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović upitao je nedavno zbog čega Novi Sad uopšte otvara "tolike građevinske zone za stanogradnju".
 
"Koji je to parametar da nama treba više stanova. Ako pogledate bilo kakve demokratske parametre, u njima to ne možete da nađete. Odgovor može da bude jedino u izuzetno živom tržištu nekretnina, što je potpuno u redu, ali postavljam da li je to najvažnija stvar i da li mora da se realizuje na svim tim lokacijama koje su izuzetno osetljive i kojima moramo da posvetimo pažnju", poručio je Jović, o čemu više možete da čitate na OVOM LINKU.
  • citalac

    19.01.2021 20:56
    sve je jasno
    Ljudi, setite se, dok smo bili zatvoreni tj u karantinu zbog korone i kada je deo stanovnika bojkotovalo mere udarajuci u serpe kao konta mera i pokazivanje moci i dominacije dobili smo iz razglasa slogan ,,Djilase lopove''. Taj razglas je bio postavljen na Galensovoj zgradi u izgradnji. Znaci vladajucoj eliti je Galens dozvolio da montira zvucnike na svom objektu u izgradnji. Drugo ja sam u kiriji u garsonjeri koja se navodno prodaje za bezobrazno velike pare. Prodaje se od juna 2020 i do sada bila su trojica potencijalna kupca. Znaci ,,mamac stan,, postoji samo da bi na oglasima agencija diktirao visoku cenu.
    Posto logicno razmisljam uvidjam sledece: investitori+politicka vladajuca elita+agencije = 1600 e
  • Najpametniji

    17.01.2021 10:11
    Utopija
    Najmanje razumem ove koji pametuju zasto su cene takve kakve jesu(kriminalci,pranje para itd). Nebitno je zasto je to tako,to su prazne price pa cak i da su 100% tacne. Ostaje osnovno pitanje: kada ce ovo divljanje stati,pa bih ja voleo da mi neko argumentovano odgovori kada ce cene pasti. I na osnovu cega to tvrdi. Ovde mnogi komentarisu bukvalno da bi ispali pametni ili duhoviti,nemaju pametnija posla
  • Alimpije

    22.12.2020 17:44
    @Brana
    Kako je to moguće?
    Imam stan na prodaju, otišao u agenciju, rekao cenu koju hoću da dobijem. Šta oni procene, zaista njihova stvar. Ako ja gađam cenu koja je bliža vrhu tržišta, recimo, 1600€/m2, i oni meni isporuče kupca za tu cenu, zabole me jesu izveli to i našli nekog koji je to platio za 2600€/m2. Svaka im čast ako jesu, ja sam dobio šta sam tražio. Samo je pitanje da li će prodavac da da ispod cene, za 800€/m2 npr, pa ostaviti realnog mesta za igranku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti