Poskupljenja komunalija u Novom Sadu nisu planirana u narednoj godini

Novosadska javna preduzeća nisu planirala povećanje cena svojih usluga u 2021. godini, sem Parking servisa, ali građane očekuje uvođenje mesečnog nameta za spremnost sistema vodovoda i kanalizacije koji je odobrila Skupština grada.
Poskupljenja komunalija u Novom Sadu nisu planirana u narednoj godini
Foto: 021.rs

Kako se može videti iz programa poslovanja javnih preduzeća za 2021. godinu, cenovnici usluga ne bi trebalo da se značajnije menjaju.

Kako se 021.rs uverio, za sada je jedino izvesno da će više od 153.000 domaćinstava i 8.600 privrednih subjekata od januara ili februara, zavisno od toga kada cenovnik stupi na snagu, početi da plaćaju 118 dinara bez PDV-a za spremnost sistema vodovoda i kanalizacije, što je odluka koju je Skupština grada donela na predlog Gradskog veća. Ovaj namet je uveden bez jasnog obrazloženja vlasti i uz ocenu opozicije da se radi o pljački građana, kao i da je sličan "dimničarini" koja postoji već osam godina i od koje građani nemaju nikakve koristi.

Kada se pogledaju planovi poslovanja, jedini koji je planirao povećanje cena je Parking servis, ali je njihov plan poslovanja skinut sa dnevnog reda Skupštine pre zasedanja bez obrazloženja. U planu nije bilo navedeno koliko bi se na gore menjala cena parkiranja i samo je stajalo da će se odluka doneti uz saglasnost osnivača, odnosno Skupštine grada i Gradskog veća.

Kod ostalih preduzeća, kao što su GSP - javni prevoz, Toplana - grejanje i topla voda, Lisje - sahranjivanje, Čistoća - odnošenje smeća, Stan - održavanje zgrada i dimničarina, Spens - bazeni i klizalište, navodi se da planiraju da u 2021. godini ostanu na istom cenovniku. Tržnica ništa nije navela oko cena pijačarine, kao i Gradsko zelenilo oko cene ulaznica za Štrand, ali se iz planova poslovanja može nazreti da ne bi trebalo da bude promene cenovnika.

Dodajmo da to što javna preduzeća u planu nisu planirala promenu cenovnika ne znači da tokom godine ne može doći do promene, jer lokalna vlast uvek može da donese odluku da se neke cene povećaju ili smanje.

Podsetimo da u 2021. godini Novosađane čeka veći porez na imovinu i o tome više OVDE.

  • Tužna i razočarana

    22.12.2020 13:08
    Kada god pročitam da nešto neće ili ne bi trebalo da poskupi (jer, avaj, nema ga u nekom godiš jem planu), odmah znam da je samo pitanje vremena kada će se dogoditi obratno. Kako su krenuli sa poskupljenjima i izmišljenim nametima 'bez ikakvog racionalnog obrazloženja', od ovih me ništa ne bi iznenadilo. Ja i dalje čekam hleb od 3 dinara i ukidanje tv pretplate i onih hiljadu evra; život prođe u čekanju. Vrhunski je bezobrazluk ovo što rade i uživaju u tome, a najviše boli što se mi ne bunimo. Da li je moguće da nikome ne smeta i svi sležu ramenima?! Da li je moguće da se neko probudi ujutru i odluči da nešto poskupi, a ti narode -magarče plaćaj? Nemam reči za nas kao narod; skroz smo otišli u ...
  • Bibilibi

    22.12.2020 11:40
    Sramota!!!
    Šta drugo reći, osim sram vas bilo, gradonačelniče!!! Zar se tako brine o gradjanima. Ubiste se od truda da nam bude bolje.
    Nemojte molim vas da nas više " branite "", udrite još žešće, uzmite i ono malo dostojanstva što nam je preostalo posle svih pljački i poniženja!!!
  • milicica

    21.12.2020 23:40
    A subvencije
    To im poslanici i gradonacelnik daju iz svog dzepa e obavestavam ih da su to nase pare.Istina je da su nam mogli uzeti i direktno i za subvencije pa skoro da im ako ostanu a nece pri toj odluci reci hvala. Ja kazem dosta vise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti