FOTO: Putevi u Novom Sadu prohodni, ali saobraćaj usporen zbog klizavih i vlažnih kolovoza

Novosadske saobraćajnice koje održava "Put" i koje spadaju u prvi prioritet su prohodne, a trenutno se čiste i posipaju solju ulice drugog prioriteta i one na sremskoj strani grada.
FOTO: Putevi u Novom Sadu prohodni, ali saobraćaj usporen zbog klizavih i vlažnih kolovoza
Foto: 021.rs

Šef Zimske službe "Puta" Gojko Etinski kaže za 021 da su njihove ekipe konstantno u drugom stepenu pripravnosti, da čiste od juče prepodne i to prvenstveno na sremskoj strani grada.

Prema njegovim rečima, uslovi za rad su dobri, jer je tlo toplo i temperatura je oko minus jedan stepen Celzijusa, pa so deluje.

"Naše ekipe su, od kada smo krenuli da čistimo ceo grad, tri puta solile ulice. Sada se rade one koje spadaju u drugi i treći prioritet, posebno u Sremu. Te ulice se, inače, ne čiste, ali će naše ekipe i njih obići jer imamo vremena i uslovi su takvi da mogu i tome da se posvete. Bez obzira na sve, saobraćaj se odvija dosta otežano jer su putevi vlažni i klizavi, takođe ima dosta blata i prljavštine na kolovozima, što dovodi do klizanja. Najvažnije je da se saobraćajnice ne lede i da nema zastoja i prekida saobraćaja", navodi Etinski za 021.rs.

Šef Zimske službe dodaje da se danas do kraja dana očekuje sneg u manjim količinama, a potom slede niske temperature.

Portparolka Gradskog zelenila Jelena Prica kaže za 021.rs da su ekipe Zimske službe ovog preduzeća od juče na terenu i da čiste sneg na autobuskim stajalištima, pešačkim prelazima kod mostova, na nekoliko novosadskih trgova, kao i u novosadskim parkovima i na drugim zelenim površinama. Prica dodaje da njihovi radnici čiste sneg i na drugi lokacijama, kao što su prilazi medicinskim ustanovama.

Autobusi GSP-a na svim gradskim linijama saobraćaju redovno, kažu za 021.rs u gradskom prevozniku. Na prigradskim linijama je situacija slična i jedino jutros nije saobraćao autobus ka Grabovu. Ova linija je u međuvremenu ponovo počela da saobraća.

Ekipe Zimske službe Parking servisa su prioritetno angažovane da uklanjaju sneg sa parkinga i pešačkih površina oko zdravstvenih ustanova, kao što su kompleks Instituta u Sremskoj Kamenici, Klinički centar Vojvodine, garaža iza SNP-a i druga veća parkirališta. U ovom preudzeću za 021.rs navode da trenutno u Zimskoj službi radi oko 20 ljudi sa četiri vozila, a da će ukoliko bude potrebno biti angažovano dodatno ljudstvo. Prema podacima Parking servisa svi parkinzi pod naplatom se mogu koristiti.

Portparolka "Čistoće" Danijela Jankov navodi da su njihovi radnici u sklopu Zimske službe neprestano angažovani na terenu. Ona za 021.rs kaže da je juče prvo na teren izašlo 13 vozila, a posle nekoliko sati i radnici koji sada duže od 24 časa čiste sneg i posipaju so po površinama za koje je zaduženo ovo preduzeće. U pitanju su mahom pešačke staze i raskrsnice u centru i drugim delovima Novog Sada.

Zimska služba "Tržnice" na svim novosadskim pijacama ubrzano radi na uklanjanju snega sa svih površina. Zimsku službu čini više od 30 radnika preduzeća u koju se uvek može uključiti i dodatni broj zaposlenih, ukoliko se potreba za tim pojavi. Preduzeće je pripremilo i mehanizaciju i 50 tona soli. Zakupci lokala na pijacama takođe su u obavezi da čiste prostor ispred svojih objekata.

Podsetimo da su prema Odluci o uređenju grada preduzeća, ustanove i druga pravna lica, preduzetnici, kao i stambene zajednice i investitori objekata u izgradnji u obavezi da uklanjaju sneg i led sa trotoara, prilaznih puteva i staza, da posipaju odgovarajućim materijalom ispred objekata, odnosno zgrada, kao i da uklanjaju sneg i led sa krovova objekata. Ovo je na snazi od 5 do 22 časa.

Kazne za kršenje ovih propisa su 150.000 dinara za preduzeća, 50.000 za pravno lice, 30.000 za preduzetnika, 10.000 za odgovorno lice u pravnom licu i 8.000 dinara za fizičko lice. Kontrolu obavljaju komunalna inspekcija i komunalna milicija.

Dodajmo da je RHMZ za danas najavio nove snežne padavine, dok će maksimalna dnevna temepratura biti nula stepeni. Sneg je najavljen sve do petka.

  • 9

    11.01.2021 09:20
    Dule
    Prihvati se sam lopate nijesi puno odmaka od nje
    ,a i mješalca ti sade ne radi.Dobro je za srce, nema corone,
    a neima ni komšija jer i oni ćekaju da to neko drugi uradi umesto njih.
    U gradu naprotiv upravnici to sami rade ako žive u toj zgradi
    i nije im teško sebi rade te ako se koji od pridošlih i ovajdi za čist trotoar,
    parking ili stazu ne zameraju.
  • Dusko58

    11.01.2021 08:31
    Sneg
    Futog, Kozaracka...sneg na putu lepo ociscen, so bacena ali bus stajaliste nije ocisceno. Neko bi trebao i to da odradi.
  • Dusko58

    11.01.2021 08:01
    Sneg
    Futog, Kozaracka...put lepo ociscen, so bacena ali bus stajaliste nije ocisceno. Neko bi trebao i to da odradi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti