Grupa od 10 vojvođanskih NVO podržala protest frilensera

Grupa od 10 nevladinih organizacija iz Vojvodine podržala je za subotu najavljeni protest Udruženja radnika na internetu i optužila državu da je odgovorna za dosadašnje odsustvo primene zakona čime bi se omogućila naplata poreza i doprinosa na prihode frilensera, kao i za odsustvo mogućnosti da oni ostvare radna i socijalna prava.
Grupa od 10 vojvođanskih NVO podržala protest frilensera
Foto: Pixabay
Te nevladine organizacije u saopštenju pozivaju državne organe da prihvate odgovornost, jer je neprihvatljivo ponašanje predstavnika vlasti koji odbijaju da zauzmu konstruktivan stav povodom rešavanja tako važnog ekonomskog i socijalnog pitanja.
 
Plaćanje dažbina državi nužna je, korisna i moralna obaveza, ali ne pod nepravednim uslovima koji ne uzimaju u obzir živote stvarnih ljudi. Država Srbija, koja i inače neprincipijelno postupa u vezi sa naplatom različitih potraživanja, sopstvenim nedelovanjem je ova lica dovela u zabludu, te je dužna da ponudi pravedan dogovor, kojim neće ugroziti dostojanstvenu egzistenciju naših sugrađana, navodi se u saopštenju.
 
Neprihvatljiva je, kako se ukazuje, i taktika medijskog spinovanja sa ciljem predstavljanja frilensera kao nelojalnih građana i parazita društva, i osuđuju se pokušaji predstavnika vlasti da se ti ljudi stigmatizuju.
 
Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Novi optimizam, Savez antifašista Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Most solidarnosti, Vojvođanska politikološka asocijacija, Vojvođanski građanski centar, Centar za održive zajednice i Građanska akcija Pančevo.
  • Vlada

    16.01.2021 13:12
    @Super

    Laž. Korumpirana i disfunkcionalna država je najveći neprijatelj uređenog društva i svako ko se za takvo društvo zalaže treba da sabotira ovakav pokušaj države.
  • Anita

    16.01.2021 11:53
    Solidarnost
    Država kao da želi od frilensera da napravi socijalne slučajeve. Ili eventualno motače kablova. Osim toga, našem društvu fali solidarnost. Umesto što neki likuju i raduju se tuđoj nesreći, bolje bi im bilo da podrže frilensere jer će sutra i njima mečka zaigrati pred vratima. Niko nije siguran. Danas stradaju jedni, sutra će drugi itd. Inače, nisam frilenser ali ih podržavam.
  • Super

    16.01.2021 10:50
    NVO koje treba da se zalazu za uredjeno drustvo, daju podrsku osobama koje su svesno i sa namerom krale porez. Efikasna naplata poreza vodi ka uredjenoj drzavi i podrska ovakvim zahtevima ne moze biti licemernija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti