I dalje bez rešenja za stanare iz Dositejeve koji su zbog nelegalnih radova ostali bez domova

Prošlo je više od dve i po godine otkako je 12 porodica ostalo bez krova nad glavom usled nelegalnih građevinskih radova u Dositejevoj ulici, a oštećene porodice i dalje su podstanari.
I dalje bez rešenja za stanare iz Dositejeve koji su zbog nelegalnih radova ostali bez domova
Foto: 021.rs
Krajem prošle godine istekla im je poslednja, četvrta tranša šestomesečne pomoći Grada, koji im je davao novac za kiriju, pišu "Novosti".
 
Vlasnici stanova su ponovo tražili pomoć od Grada, a pre novogodišnjih praznika su se obratili i Otvorenoj kancelariji.
 
"Išli smo i u Centar za socijalni rad i tamo je svaka porodica pojedinačno dala izjave u vezi sa pomoći koju tražimo", kaže za "Novosti" Vesna Premić, jedna od oštećenih stanara iz Dositejeve 11.
 
Ističe da veruje da će nadležni izaći u susret njihovim zahtevima i da ih neće ostaviti na cedilu.
 
U novosadskim sudovima se trenutno vode postupci po pojedinačnim tužbama vlasnika stanova zbog naknade štete, jer su ostali bez imovine, a njihova pravna zastupnica je jula 2020. podnela krivičnu prijavu protiv nadležnih u Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove zbog sumnje da je bilo zloupotrebe službenog položaja.
 
"Krivična prijava je predata tužilaštvu jer su dali građevinsku dozvolu za nastavak radova. Na naš predlog sud je uveo privremene mere i investitoru i izvođaču radova, a izgradnjom stambene zgrade na susednoj parceli, investitor nastavlja da raspolaže tom imovinom", priča za "Novosti" Tanja Arsić, pravna zastupnica oštećenih.
 
Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove je investitoru "Astra plan", 14. avgusta 2019. godine izdala građevinsku dozvolu za izgradnju stambene zgrade u Dositejevoj 9, a 1. jula 2020. su potvrdili prijavu radova. U tom dokumentu se navodi da je početak izvođenja radova 3. jula, a rok završetka 8. jul 2022. godine. Opširnije OVDE.
  • Sale

    21.01.2021 11:04
    Gradska uprava za urbanizam i gradjevinske poslove je shodno zakonu o planiranju i izgradnji izdala gradjevinsku dozvolu investitoru. U zakonu jasno pise da se gradjevinska dozvola moze izdati ako postoje sporovi u postupku na parceli odnosno zabelezbe, a odgovornost za to snosi investitor na koga se izdaje gradjevinska dozvola. Tako da je sve uradjeno po zakonu, ovde se vise postavlja pitanje neke moralne odgovornosti prema tim ljudima koji su ostali bez krova nad glavom, i zasto se ne resava prvo njihova situacija. U svakom slucaju investitor ce morati nekako da obesteti te ljude, da li ustupanjem stanova u novoj zgradi ili na neki drugi nacin.
  • /

    20.01.2021 23:27
    /
    @lucky strike
    savrseno sam te razumeo i stojim pri svome zato sto je ista otimacina trenutno na telepu u kucama koje su komunisti izdelili na nekoliko stanova.

    ljudima investitori nudi 30.000e za stanove u kojem zive. ti stanovi su pogodni za zivot, zajednicko dvoriste, sami su uvodili kanalizaciju i grejanje

    izvoli, nadji im zamenu za te pare
  • Arkan

    20.01.2021 20:52
    Maratonac
    @lucky strike

    Laki je malo nervozan? ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti