Komemoracija povodom 79. godišnjice Novosadske racije danas na Keju

Komemoracija povodom 79. godišnjice Novosadske racije održaće se danas, 22. januara, na Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica".
Komemoracija povodom 79. godišnjice Novosadske racije danas na Keju
Foto: 021.rs
Događaj će početi u 12 časova obraćanjem gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, potom će uslediti pomen Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. Nakon protokola polaganja cveća, članice Kola srpskih sestara će deliti kolač i koljivo, a na kraju će biti održan pomen žrtvama na Štrandu kod spomen-ploče.
 
Zbog epidemioloških mera koje su na snazi, ove godine će izostati učešće horova "Sveti Georgije" i "Hašira", rekao je protoprezviter Vladan Simić.
 
"Pokušaćemo da molitveni čin svedemo na meru koja je moguća. Nastavljamo da se bavimo temama koje se tiču kulture sećanja našeg naroda, na sve žrtve racije u južnoj Bačkoj. Nastavili smo razgovore sa gradonačelnikom Novog Sada koji nam je dao punu podršku da ove godine završimo svu projektnu dokumentaciju za izgradnju Memorijalnog centra koji će biti posvećen žrtvama racije kako bi na jednom mestu bilo sve ono što bi trebalo da očuva kolektivno sećanje na žrtve. Istovremeno, taj centar će imati zadatak da nastavi sa prikupljanjem arhivske građe o stradanjima i da bude mesto gde će zaista moći da se na savremen način deci školskog uzrasta prezentuje ono što se dogodilo u istoriji. Takođe, cilj nam je da se uvede jedna nastavna jedinica u istorijskim udžbenicima za osnovne škole koja će biti posvećena toj temi. Imamo nameru da se u Limanskom parku na jedan simboličan način ostavi trag i na stradanje porodice Jovandić. Zamišljeno je da tamo bude zasađeno pet jablanova kao spomen na pet sinova i jedna jela kao sećanje na majku Jelenu Jovandić", istakao je Simić.
 
On je takođe dodao da je u razgovoru sa gradonačelnikom  prihvaćena inicijativa Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije da se sa Opštinom Zemun, gde postoji zajednička grobnica žrtava koje su izvađene iz Dunava u martu 1942. godine, potpiše Protokol o saradnji, sa idejom da se u okviru obeležavanja Novosadske racije održi pomen i na toj lokaciji.
 
Izložba "Sećanje na dr Miloša Bokšana", posvećena stradanju novosadskog dobrotvora, otvorena je u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, svi zainteresovani mogu da vide izložbu "Čuruški mučenici" u Arhivu Vojvodine, a od danas i izložbu "Stradanje pravoslavnih sveštenika u Raciji" u Arhivu grada Novog Sada.
 
U toku ovogodišnje manifestacije "Ledena tišina - sećanje na žrtve Novosadske racije" biće prikazani fimovi "Časovi persijskog" i "Život je lep" u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a biće održana i Međunarodna onlajn konferencija "Glas žene iz ledene tišine".
 
Podsetimo, Novosadska racija je događaj koji se dogodio u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke ubijano lokalno stanovništvo, uglavnom Srbi i Jevreji. Tokom tri dana akcije u Novom Sadu ubijeno je više od 1.200 građana, pretežno Jevreja, Srba, Roma, kao i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.
  • Jova

    22.01.2021 18:43
    Jova
    Nista mi nismo naucili od ovoga.
  • Bog oprašta

    22.01.2021 15:52
    Mogu oprostiti,zaboraviti NIKADA!
    @
    Ko smo ti ili ja da oprostimo milon žrtava Jasenovca ili 12.000 ubijenih u južnobačkom okrugu u januaru 1942. Na tako nešto nemamo nikakvo pravo.
  • Potomak

    22.01.2021 12:13
    Potomak
    Mogu oprostiti,zaboraviti NIKADA!.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti