Do sada vakcinisano više od 10.500 Novosađana, otvorena još četiri punkta

Do sada je vakcinisano više od 10.600 Novosađana, saopštio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Do sada vakcinisano više od 10.500 Novosađana, otvorena još četiri punkta
Foto: 021.rs
"Juče je vakcinu primio 2.421 sugrađanin, a danas do 12:30h 1.235 Novosađana", naveo je Vučević. 
 
Kako kaže, volonteri i medicinski radnici raspoređeni su u 12 ekipa, a otvorena su još četiri punkta za vakcinaciju, koja se odvija na Novosadskom sajmu.
 
Prema rečima direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Vladimira Petrovića, u Vojvodini su do sad vakcinisane 31.673 osobe.
 
"Da bismo bili apsolutno mirni potrebno je da imamo 95 odsto populacije imuno, da bismo bili relativno mirni, znači da nemamo epidemijske talase, treba da imamo imunitet oko 70 odsto populacije. Naše procene ukazuju da je do početka trećeg talasa u Vojvodini taj procenat bio negde oko 16,5, a na nivou cele zemlje taj procenat kolege iz Beograda su procenile na negde oko 20 odsto", rekao je Petrović za RTS.
 
Međutim, kako kaže, u ovom trećem talasu registrovan je pet do osam puta veći broj slučajeva u odnosu na ukupan broj obolelih pre toga, tako da se procenjuje da je taj prirodno stečeni imunitet daleko viši.
 
"I procenjujemo da će nam biti dovoljno 20 odsto vakcinisane populacije, što čini negde oko milion i po vakcinisanih, da bi mogli da dostignemo tih 70 odsto", objašnjava direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
 
Koliko traje imunitet?
 
Govoreći o imunitetu, navodi da se on razlikuje u odnosu na to da li je stečen prirodnim putem ili vakcinom.
 
"Kad je imunitet kod vakcinisanih u pitanju ono što znamo, a znamo samo za Fajzerovu vakcinu u ovom trenutku, on je izmeren da traje šest mesci. Očekuje se da traje duže. Kod kineske vakcine mi očekujemo da imunitet nakon druge doze traje duže od godinu dana", kaže Petrović.
 
Kao primer navodi rezultate testiranja nekoliko zdravstvenih radnika nedelju dana nakon primljene Fajzerove vakcine.
 
"U toku jučerašnjeg dana testirali smo nekoliko zdravstvenih radnika koji su primili drugu dozu Fajzerove vakcine i to nedelju dana nakon vakcinacije i poredili sa nivoom antitela kod obolelih u decembru. Mogu da potvrdim da je šest do sedam puta veći nivo antitela kod vakcinisanih Fajzerovom vakcinom nego kod onih koji su preležali bolest. Literatura kaže da može da bude i 20 puta veći", navodi Petrović za RTS.
 
Prema njegovim rečima, kada su u pitanju oni koji su prirodno stekli imunitet nakon bolesti, dužina trajanja imuniteta je proporcionalna težini kliničke slike obolelih. 
 
"Tako da kod onih koji su imali težu kliničku sliku očekujemo da imunitet traje godinu dana i duže, a kod onih koji su asimptomatski, procene su, bar prema stručnoj literaturi da taj imunitet traje do 60 dana. Tako da je preporuka da i oni koji su preležali virus mesec dana nakon preležane bolesti prime vakcinu", objašnjava Petrović.
  • Tea

    12.02.2021 19:46
    Broj vakcinisanih do 12.02.202
    Ima li neko informaciju da li se iko u NS vakcinise? Prijavila sam se pre 3 nedelje, nisam krenula u stampedo kao ostatak "krda" sad cekam ko budala, dok se ne vakcinise ceo Beograd, Nis i Vranje. Otkud da oni imaji vise stanovnika od Novog Sada, ili se vakcinisu i braca siptari o trosku srpskih poreznih obaveznika. Nesto smrdi u drzavi Danskoj!
  • Naše ime

    25.01.2021 12:31
    Pa dobro sad jel se čeka ili se ne čeka? Izgleda da postoje dve paralelne stvarnosti u ovom gradu.

    A ta 4 punkta, za to treba pretpostavljam da konsultujemo kristalnu kuglu kako bismo saznali gde su?
  • Mirjana

    25.01.2021 10:52
    U redoveeeee
    Mi što smo se uredno prijavili preko e-uprave sa izborom vakcine (koja je sada dostupna) pitam se - šta?! Da li čekati termin kao što su organizatori vakcinacije vratili odgovor mejlom i sms porukom ili ???
    Zaključih ništa.. sutra ujutru ću poraniti i stati u red.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.