Britanski soj korone donela Novosađanka

Britanski soj korona virusa otkriven je kod žene iz Novog Sada koja je doputovala iz Londona, a kojoj je PCR test urađen krajem decembra.
Britanski soj korone donela Novosađanka
Foto: 021.rs
Prvi put britansku varijantu virusa korona u Srbiji izolovala je laboratorija Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. 
 
"Reč je o uzorku pacijentkinje iz Novog Sada kojoj je PCR test na kovid-19 urađen krajem decembra na Torlaku. Prema kriterijumima studije u okviru koje se radi sekvenciranje sojeva SARS-CoV-2 virusa, ovaj uzorak je odabran i u njemu je dokazano prisustvo britanskog soja", rekla je za Kurir profesorka Aleksandra Knežević s Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je jedan od glavnih istraživača na studiji za molekularnu karakterizaciju SARS-Cov-2 virusa u Srbiji.
 
"Reč je o ženi koja je 1958. godište, verovatno se zarazila u avionu. Njen PCR test je bio negativan, pozlilo joj je posle tri dana, uradila je opet test i bila je pozitivna", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
 
On je na televiziji "Pink" izjavio da je sve već pod kontrolom i da se ona i njena porodica već oporavljaju.
 
Kako je objasnio, jako malo je prošlo da bismo znali da li je ovaj soj smrtonosniji.
 
"To je promena genoma tog virusa. Razlika je u tome što se mnogo brže ispolji klinička slika. Njen muž je vrlo brzo otišao u bolnicu sa obostranom upalom pluća. Zaova je došla iz Tuzle i ona se odmah zarazila, ali ona nije u bolnici", naveo je Lončar.
 
Inače, sekvenciranje virusa (kojim se prate mutacije) Veterinarski institut iz Kraljeva radi još od aprila prošle godine, a od septembra se uključio i Medicinski fakultet u Beogradu.
  • Čuveni PCR

    27.01.2021 19:08
    Ma naši nisu ni radili PCR, sa svih strana čujem od ljudi koji putuju, da su izašli sa aerodroma i niko ih nije ništa pitao.,
    Ova se klasično javila kada je dobila simptome, a oni izmislili priču da su kao prvo radili PCR.
    NE rade ti PCR kada imaš temp 38, a njoj su kao odmah radili. Glupost.
    Zato je najbolja mera, kojoj pribegavaju ozbiljne zemlje, karantin bez obzira na negativan test, pa ti putuj do mile volje.
  • Nena

    26.01.2021 22:36
    Mislim da sam imala novi soj
    Kod mene su se simptomi ispoljili bukvalno za manje od 3 dana od kontakta sa zaraženom osobom. Iz Novog Sada sam.
  • Gertruda

    26.01.2021 18:08
    Šta bi
    Šta bi sa zaštitom podataka ličnosti. Godište, kad je i odakle doputovala, grad u kome živi, grad u kome živi rodbina....samo fali porodična fotografija. Nisu uradili ništa sramno i nedozvoljeno, išli su redovnim letom, uradili test, javili se lekaru....to što mi uvek radimo suprotno od ostalih što se tiče stepena donetih mera je samo dokaz kompleksa onih koji ih donose.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti