"Ambicije SPC treba da zabrinu svakog": Eparhija bačka i radikali apelom prozvali antifašiste i medije

Na sajtu Eparhije bačke osvanuo je apel "U odbranu nevinih žrtava Pogroma (Racije) u Novom Sadu 1942.", koji potpisuje protojerej Vladan Simić, a u kojem se osuđuju i prozivaju novosadski antifašisti zbog načina na koji su oni obeležili jedan od najtragičnijih događaja u istoriji grada. "Na tapetu" Eparhije bačke još jednom su se našli mediji.
"Ambicije SPC treba da zabrinu svakog": Eparhija bačka i radikali apelom prozvali antifašiste i medije
Foto: 021.rs
Protojereju koji je pre manje od mesec dana tvrdio da televizija N1 "nema šta da radi u portama Srpske pravoslavne crkve i na teritoriji Eparhije bačke", cinično poručujući da mogu da se žale upravi vodovoda ako im to nije po volji, ovog puta su zasmetali građani okupljeni oko Antifašističke akcije Novi Sad i način na koji su oni obeležili Novosadsku raciju 1942. godine.
 
U Antifašističkoj akciji Novi Sad poručuju za 021.rs da razlog zbog kog su počeli da samostalno obeležavaju tragičan događaj "leži u nedoličnom ponašanju SPC i gradskih vlasti u danima pred komemoraciju 2012. godine, kojim je oskrnavljeno sećanje na žrtve racije", poručujući da je tada episkop bački Irinej zabranio predstavnicima gradske vlasti da prisustvuju događaju na Keju žrtava racije.
 
Simić na početku svog apela navodi kako "nesavesni pojedinci i grupe, kao i pojedini mediji, nažalost, ne miruju nego nastavljaju sa svojom unapred zacrtanom agendom protiv našeg naroda i građana Srbije uopšte, u cilju rastakanja našeg duhovnog, društvenog i nacionalnog identiteta, sramno zloupotrebljavajući i mučeničku smrt navedenih žrtava". 
 
Dokaz za zloupotrebu žrtava za "dnevno-stranačko i ideološko politikanstvo" Simić pronalazi u, kako piše, "bombastičnom naslovu" vesti "Antifašistička akcija Novog Sada odala počast žrtvama Racije i pozvala na borbu protiv fašizma", koja je objavljena na portalu Autonomija. U samoj vesti citira se proglas antifašista, u kojem se navodi da smo "suočeni sa nacionalizmom i fašizmom koji prožima sve pore našeg društva". Nijedna stranka se ne pominje, ali ima reči o vladajućoj klasi, kapitalizmu, fašizmu, desnici, kao i o tome da je "nacionalizam u Srbiji prihvatljiv, jer služi političkim i duhovnim elitama Srbije kao najpogodnije ideološko sredstvo za skretanje pažnje sa privatizacije i pljačke društvenih i državnih resursa".
 
Protojerej Simić, koji je i član organizacionog Odbora za obeležavanje Novosadske racije, pita ko to "pod okriljem mraka odaje počast onima koji su stradali kao žrtve mračnih umova i kakva poruka se time šalje?"
 
 
"Zbog čega se rečeni samozvani antifašisti gnušaju da sa ostalim građanima, po danu, ne skrivajući se iza mraka, odaju počast nevinim žrtvama? U čijem interesu se zloupotrebljava monstruozno stradanje nevinih ljudi od nacističke i fašističke ruke, a potomci i sunarodnici stradalnikâ proglašavaju fašistima i nacionalistima? Razume se da svako ima pravo na mišljenje i politički stav, ali niko nema pravo da u to ime iskorišćava mučeničko stradanje naših sugrađana i povređuje najdublja osećanja njihovih potomaka i sunarodnika", navodi se u apelu objavljenom na sajtu Eparhije bačke.
 
Antifašistička akcija Novi Sad nije jedina koja je nezavisno od zvaničnog obeležavanja Novosadske racije odala počast ljudima nastradalim u ovom zločinu. Dan kasnije nakon što su se na Keju žrtava racije okupili crkvena lica i predstavnici vlasti, te drugi gosti, pomen nastradalima dao je i Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i Udruženje vazduhoplovaca Vojvodine. Međutim, oni se u apelu ne pominju.
 
Simić navodi kako nijedan zakon u Srbiji ne zabranjuje, niti bi trebalo da zabranjuje, javno iznošenje političkih stavova, ali on smatra kako je AFANS iskoristio tragediju za promociju svojih ideja. Simić kritikuje i medije koji sada "mudro ćute ili se stavljaju u direktnu službu organizatorima ovog anticivilizacijskog čina", govoreći o "javnom ponižavanju svih Novosađana", pričajući o neprofesionalnosti takvih medija i njihovih "nazovi-novinara". 
 
"Na kraju krajeva, bilo bi pošteno prema svim građanima Srbije kojima su i mediji dužni da polažu račune, da zajedno sa organizatorima ovog sramnog skupa objasne svoje besprizorno ponašanje i javno kažu zašto, svako na svoj način, skrnave sveto sećanje i mesto stradanja mučeničkih žrtava i zbog čega im smetaju oni koji se bore za negovanje i unapređenje kulture sećanja našeg naroda?", samo je deo navoda iz apela na sajtu Eparhije bačke.
 
Vapaj čuli radikali
 
Simić zaključuje kako je apel treba da se shvati kao "vapaj i poziv" da se sačuva uspomena na nevine žrtve, te da se "učini podvig praštanja i zajedničarenja, nasuprot mržnji i međusobnim podelama". 
 
Iako je vapaj protojereja ostao prilično "ispod radara" medija, apelu se priključio Gradski odbor Srpske radikalne stranke, koji u svom saopštenju poručuje kako "niko nema pravo da relativizuje i zloupotrebljava nevine žrtve", a ponajmanje "samozvani 'antifašisti', u javnosti dobro poznati kao ozloglašeni srbofobični diletanti". I radikali prozivaju medije, pitajući se gde su "svi ti tzv. objektivni i nezavisni mediji kada je Srpska radikalna stranka oštro protestovala protiv podizanja spomenika 'nevinim' žrtvama, u koje su, pored onih koji su to zaista i bili, svrstani najgori zločinci, osvedočeni krvnici, dželati i saradnici okupatora, koji su, kao u slučaju Janoša Tota, direktno vršili zločine u toj istoj Novosadskoj raciji".
 
  
 
I u apelu objavljenom na sajtu Eparhije bačke, kao i u saopštenju radikala, navode se imena pojedinih članova redakcije portala "Autonomija", koje stranka Vojislava Šešelja označava kao "savremene simbole mržnje prema svemu što je srpsko, nacionalno i patriotsko".
 
"Pojedini mržnjom zadojeni otpadnici, koji sebe smatraju nekakvim nasledincima antifašističke tradicije su čist primer kako se vrlo perfidno i subverzivno želi uništiti naš nacionalni i duhovni identitet. Ono što je njima jedino bitno je da su večito na vlasti i da poput Nenada Čanka, 'naše novce' trpaju isključivo u svoje džepove. Puna su im usta države Vojvodine, dok sa druge strane svako pojavljivanje u javnosti i svojim prljavim medijima koriste da skrnave i blate sve što ima veze sa srpskim narodom i Srpskom pravoslavnom crkvom", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik GO SRS Đurađ Jakšić.
 
AFANS: Korišćenje tragedije da se crkva obračuna sa svima koji ne misle u skladu sa njom
 
U Antifašističkoj akciji Novi Sad poručuju za 021.rs da oni samostalno obeležavaju ovu tragediju još od 2012, zbog čega ih čudi zašto je to licima iz Srpske pravoslavne crkve zasmetalo tek devet godina kasnije. Razlog za samostalno obeležavanje Novosadske racije leži upravo u, kako kažu, "nedoličnom ponašanju SPC i gradskih vlasti" u danima pred komemoraciju 2012. godine. Sve je kulminiralo time da je episkog bački Irinej zabranio predstavnicima gradskih vlasti da prisustvuju događaju. 
 
"Tada je Eparhija bačka dovela i svoje obezbeđenje kako bi onemogućila prisustvo svima koje su u tom trenutku smatrali nepoželjnim na komemoraciji. Zgađeni takvim ponašanjem gradskih vlasti i najveće verske institucije kojim je uniženo sećanje na žrtve Novosadske racije, odlučili smo da u buduće samostalno obeležavamo godišnjicu ovog događaja. Stoga su optužbe na naš račun za instrumentalizaciju ovog događaja koje ovih dana stižu iz Eparhije bačke i jedne ekstremno desne političke partije u najmanju ruku licemerne. No, one ne treba da čude s obzirom na ambiciju Eparhije bačke da bude vrhovni duhovni autoritet i arbitar u svim društvenim pitanjima", navode u Antifašističkoj akciji.
 
 
 Foto: Pixabay
 
Oni podsećaju na ulogu protojereja Simića u nedavnu zabranu ekipi N1 da uđe u portu crkve u Srbobranu, gde se služio parastos žrtvama racije. Smatraju da je u pitanju osoba "koja ima ambiciju da određuje ko je podoban da oda počast žrtvama najvećeg fašističkog zločina u istoriji naše pokrajine i našeg grada".
 
"Ne možemo da razumemo potrebu institucije koju ova osoba predstavlja da brani žrtve fašističkog zločina od samoorganizovanih antifašista koji već devetu godinu samostalno obeležavaju godišnjicu ovog zločina. Očigledno je ovoj instituciji zasmetalo to što je tokom naše komemoracije jasno ukazano na činjenicu da nacionalizam i fašizam danas prožimaju sve pore našeg društva, te naš poziv sugrađanima da se zajedno suprotstavimo ovom zlu kako se zločini poput racije više nikada ne bi dogodili", dodaju za 021.rs.
 
Priču sa apelom opisuju kao korišćenje tragedije "kako bi crkva još više učvrstila svoju društvenu moć i obračunala se sa svima koji ne misle u skladu sa njenom ideološkom matricom. 
 
"Takva ambicija jedne verske institucije – u državi koja je formalno pravno i dalje sekularna – bi trebalo da zabrine svaku slobodoumnu osobu u našem društvu", zaključuju novosadski antifašisti.
  • Miloš

    28.01.2021 17:47
    Bad Hatter
    Rekoste
    "SPC gubi podrsku upravo zbog svoje bahatosti i povezanosti sa vladajucom kastom..

    Politikanti - BIA - SPC - INVESTITORI "

    Provucite kroz isti mikroskop i filtere sve na belom svetu pa da vidimo rezultate..
    Naftnu, avio, auto industriju, hotele, restorane, banke, trzne centre i svasta nesto.

    Zar ovi nisu bahatiji i u vecoj sprezi sa vlascu?

    Da li moralisete tamo i kritikujete ili sipate gorivo, kupujete kola, spavate i svasta nesto..
    Kada su Vam telesne potrebe i zadovoljstva u pitanju onda zatvarate okice i cutite.

    Ako se vec stavljamo u ulogu sudije onda sudimo svima po istim kriterijumima u suprotnom bicemo licemeri kao i oni koje kritikujemo.
    Zelim vam svako dobro i nemojte zbog posrnulog dela crkve da postanemo korisni idioti !!!
  • sunovrat

    28.01.2021 09:26
    SPC je interesna grupa i profitna organizacija privilegovana na sve načine, izuzeta od plaćanja poreza, umešana i tamo gde joj nije mesto, ogrezla u korupciju i pohlepu.
    Sve to može jer predstavlja duhovni element i podršku režimu, na obostranu korist.

    Vernici treba da okrenu leđa ovakvim popovima.
    U istoriji se to događalo, zašto ne bi i ovde?
  • Mad Hatter

    28.01.2021 07:17
    Miloše jadna i jalova zamena teza ti nije uspela.
    SPC gubi podršku upravo zbog svoje bahatosti i povezanosti sa vladajućom kastom.

    Jahači apolakipse u Srbiji

    Politikanti - BIA - SPC - Investitori

    Glavna sprega uništenja i jadnog stanja u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti