Startap profesora sa Fakulteta tehničkih nauka među najboljima na takmičenju u Italiji

Tim naučnika sa Fakulteta tehničkih nauka sa jednim od svojih startap projekata plasirao se među devet najboljih na takmičenju u Italiji.
Startap profesora sa Fakulteta tehničkih nauka među najboljima na takmičenju u Italiji
Foto: 021.rs

U konkurenciji od 100 startapova iz 14 različitih zemalja, projekat "Reenact", koji su osmislili profesori sa FTN-a, ušao je u finale takmičenja. Reč je o inovativnoj tehnologiji koja omogućava mašinama da interpretiraju glumačke sposobnosti ljudi.

Tim je sačinjen od profesora sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i jednog studenta doktorskih studija, a po potrebi se u čitavu priču uključuju i spoljni saradnici.

Jedan od tvoraca projekta profesor na Fakultetu tehničkih nauka Dubravko Ćulibrk kaže da je ova tehnologija veoma složena, ali da sva naučna dostignuća mnogo pomažu u realizovanju same ideje.

"Reenact je ideja u kojoj smo se udružili sa jednom našom doktorantkinjom koja je sada u Trentu u Italiji i to su naši sistemi ponašanja za ljude, gde oni mogu da odglume nešto i da im program jednostavno automatski pošalje rezultat koliko su to dobro uradili. Sigurno da to nije lako uraditi, ali nove tehnologije nam pomažu da u tome i uspemo. Ta tehnologija vrlo je slična dipfejku", navodi profesor za naš portal.

Ćulibrk dodaje i da je projekat njihov, finansiran isključivo iz sredstava samih članova tima, dodajući da su potrebna ozbiljnija ulaganja kako bi dostigao svoj puni potencijal.

"Mi smo na takmičenju u Italiji došli do finala. Nismo prošli dalje, ali smo tom prilikom ostvarili mnogo kontakata i pričamo sa investitorima. Osnivači smo svi sa FTN-a, no, to je naša privatna priča i mi investiramo svoje novce u čitav projekat, nezavisno od fakulteta. Trenutno u projektu figuriram kao direktor, ali to je samo za sada. Moja specijalnost je veštačka inteligencija tako da čekamo neko ozbiljnije ulaganje i tražimo saradnike kako bih se onda i ja u potpunosti posvetio razvoju tehnologije", dodaje naš sagovornik.

Ovaj tim pokrenuo je i projekat "Cinteraction". Reč je o aplikaciji koja pomaže predavačima da vide kolika je pažnja samih studenata tokom onlajn predavanja.

"Korona doba" izmenilo je mnogo toga i prebacilo obrazovanje na onlajn platforme, što delu nastavnika predstavlja problem jer ne mogu da isprate u kojoj meri ih učenici prate. Tako su naučnici iz Novog Sada došli na ideju da kreiraju aplikaciju koja će registrovati sve ono što bi predavač inače primetio u normalnim uslovima predavanja pred auditorijumom. Ideje ovih istraživača su da pomoću veštačke inteligencije i nauke pokušaju da reše probleme sa kojima se društvo danas suočava, te i da im svojim patentima olakšaju život na bilo koji način. 

"Odlučili smo da napravimo naprednu tehnologiju koja zaista može da izmeni način funkcionisanja društva u nekom domenu. Od kad smo pokrenuli "Cinteraction", fokus nam je na analiziranju ponašanja ljudi. Kako je krenulo sve sa kovidom, veb platforme i veb konferencije postale su sve zastupljenije, pa pokušavamo da primenimo neke metode mašinskog učenja i veštačke inteligencije. Nama kao profesorima u cilju je da pomognemo ljudima da ta interakcija bolje funkcioniše. Kao nekome ko svakodnevno održava predavanja, jasno nam je koja su ograničenja kada držimo nastavu preko onlajn platformi, teško je držati pažnju studenata. Pokušavamo da napravimo alate koji bi nam pomogli, u smislu da aplikacija sa veb kamera za nas prati šta to studenti rade i da nam ukaže na to koliko studenti prate - da li su se zaglavili sa nekim zadatkom ili ne", zaključuje Ćulibrk za 021.rs.

  • Nele

    29.01.2021 23:01
    Ftn sve sem profesora
    Na ftnu je najveci problem sto svaki profesor pored sto je profesor radi privatno, drzi kurseve, ima svoju skolu, biznis i sl. Studenti ih ne interesuju. Izlista slajdove i pozdrav. Najmanje se posveti studentu. Cist primer FTN INformatika kursevi, tamo za dobre pare predaju nemaju vremena za nas sto redovno idemo na faks.
  • Telep

    29.01.2021 17:06
    Za @Ljilja
    Jedno je stažiranje, a drugo je studiranje. Te dve stvari ne treba poistovećivati. Dobro je da svršeni student prava, nakon što je dobro savladao teoriju na fakultetu, ode da bude pripravnik ili na praksu kod nekog advokata "koji razbija u sudnici". Dobar praktičar ne mora da bude i dobar predavač. Fakultet nije isto što i zanat pa stoga i profesori treba da se trude kako da studenti na najefikasniji način da nauče i razumeju teoriju. U tom smislu bi trebali da se trude na napišu udžbenik, da osmisle kvalitetna predavanja, da organizuju projekte kroz koje bi studenti lakše razumeli teoriju.
    Umesto toga, ovi profesori svoju energiju i vreme troše na privatni projekat koji nema veze sa studentima.
    Opet, ponavljam, možda su dotični profesori i odlični predavači, to ne znam i ne mogu da tvrdim. Ono što znam je da se jedan deo FTN suviše podređuje privatnim interesima, a da gubi akademsku dimenziju.
  • Ljilja

    29.01.2021 15:11
    Ali stvarno
    Ako želite da postanete najbolji advokat najbolje je da vas uči neko ko realno "razbija u sudnici" a nema samo teoretsko znanje. Ovo je super kombinacija, da profesori vode realne projekte i u njih neminovno uključuju studente, koji na taj način stiču mnoga znanja, a ne samo programerska, ostvaruju kontakte, imaju prave reference. Apsolutno sam zadivljena razvojem IT grane FTN-a, koja donosi dobro profesorima, studentima, gradu... i stvara dobrostojeću IT elitu koja će biti slobodna da bira gde će, sa kim i kako da živi. Prava elita uvek vuče i ostale napred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.