FOTO: Mladić sa keltskim krstom na izložbi o žrtvama Racije, nije mu prvi put da nosi nacističke simbole

Prilikom posete učenika novosadske gimnazije "Svetozar Marković" izložbi u Arhivu Vojvodine 27. januara, koja je bila posvećena žrtvama fašističke Racije u Čurugu 1942. godine, jedan od mladih posetilaca nosio je masku sa profašističkim obeležjem keltskog krsta.
Događaju su prisustvovali direktor Nebojša Kuzmanović i istoričarka Ljiljana Dožić, koji su ujedno i autori izložbe.
 
Portal Autonomija preneo je fotografije ovog incidenta, preuzete sa zvaničnog sajta Arhiva Vojvodine, nakon čega ih je Arhiv uklonio. Međutim, fotografije su "keširane", te se može videti da su bile objavljene na zvaničnom sajtu ove institucije kulture.
 
 
Kako napominju na Autonomiji, direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović se inače u javnosti predstavlja kao veliki prijatelj Izraela i "stručnjak za Holokaust".
 
Ovaj "incident" osudio je Vojvođanski klub i naveo da je neprimereno što je na izložbi posvećenoj upravo žrtvama jednog fašističkog režima viđen takav simbol.
 
"Izražavamo duboko zgražavanje i najoštriju osudu prisustva nacističkog simbola na ovoj izložbi i njegovog javnog promovisanja od strane Arhiva, kao činu izrugivanja nevinim žrtvama racije. Osim što je nedopustivo, promovisanje nacističkih simbola u javnom prostoru u ovom slučaju predstavlja i ozbiljan udarac renomeu Arhiva Vojvodine kao institucije. Međutim, ako se podsetimo promocije posete predsednika Slovenačke nacionalne stranke Arhivu u novembru prošle godine, videćemo da ovo nije prvi put da se Arhiv Vojvodine na svojoj veb prezentaciji hvali gostoprimstvom ukazanom neofašistima", navode u ovom klubu.
 
Oni pozivaju nadležne da sve odgovorne aktere sankcionišu u skladu sa važećim Zakonom o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih simbola i obeležja.
 
Simbol "Front" ili "keltski krst" bio je poznat kao nacisitički simbol još u periodu između dva svetska rata. Taj simbol je veoma široko rasprostranjen na internetskim portalima i forumima neonacističkih grupa u Srbiji. "Keltski krst" je simbol rasizma i antisemitizma, kao i ideologije "bele moći".
 
Učenik i ranije nosio nacističke simbole
 
Učenik koji je na izložbi nosio sporne simbole, viđan je ranije na opozicionim skupovima, za pultom Narodne stranke.
 
Tako je u oktobru prošle godine na akciji naziva "Vidi, gari, ne može!" prilikom koje su se prikupljali potpisi građana protiv građevinskog projekta "Novi Sad na vodi" nosio masku sa obeležjem Nedićeve Srbije, da bi je zamenio običnom, nakon što su mu organizatori događaja to tražili.
 
  • pera

    01.02.2021 15:26
    ne nosi majcu iz arilja nego TH, verovatno Nike patike, telefon samsung ili ajfon, patriojota ,tradicionalista, voli srbiju, voli srednji vek
  • Nemanja

    30.01.2021 17:14
    @ Liman
    ...Isto kao što se i svastika može videti na skulpturama Bude. Ali to ne menja stvar šta oba simbola danas predstavljaju, pretežno zahvaljujući poslednjim "krosinicima" isih.
    Keltski krst se, u današnje vreme, naziva "Front", po neonaci organizaciji čiji je simbol.
    Isti je slučaj i sa slovenskim Kolovratom. Ko god se loži na pagansku prošlost evrope, kao "neutralan" simbol može da izabere Torov malj, ovo je hotimičan neo nacizam.
  • tijana

    30.01.2021 09:56
    -
    taj klinac je bio ubačen na studentskim protestima letos kao desničarski aktivista da mlatara zastavom ratka mladića, nije student, već neo-nacista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti