Pregled nedelje na 021: Sizifov posao, spomenik prirodi i od viška glava boli

U sedmici za nama novinari portala 021 pratili su sve teme od značaja za građane Novog Sada. Izbor priča koje su obeležile protekle dane očekuje vas u nastavku.
Pregled nedelje na 021: Sizifov posao, spomenik prirodi i od viška glava boli
Foto: 021.rs
Spomenik prirodi: Umesto da, kao što je preporuka Republičkog zavoda za kulturu, Ribarsko ostrvo postane spomenik prirode, ako se planovi gradskih urbanista i pojedinih investitora ostvare, ono će postati spomenik prirodi koju smo mogli imati. Ugovor o hidrološkoj studiji koja bi trebalo da proceni da li je moguće ostvariti takav projekat označen je kao poslovna tajna, a na tom području prepliću se interesi brojnih preduzetnika. 
 
Od viška glava boli: Rekonstrukcija lamela B i C u sklopu Betanije, koje čini prizemlje i dva sprata, završena je uz nepredviđeno poskupljenje vrednosti radova koje su izvodile firme "Tehno inženjering", "Gat" i "DBS doo Beograd". Dugoočekivana rekonstrukcija dela porodilišta koji je deo afere lažiranih radova. privela se kraju, nakon što je epidemija virusa korona naterala izvođače da produže radove vredne 189,2 miliona dinara sa PDV, prema originalnom ugovoru sklopljenim sa KCV.
 
Pare nisu problem: Gradska vlast izdvojiće rekordnih 97 miliona dinara za kupovinu automobila, ali nije poznato zbog čega, jer se odgovori na pitanja izbegavaju. Ova količina novca prevazilazi višegodišnja izdvajanja iz gradske kase za kupovinu vozila. Istovremeno, to je suma koja je veća od knjigovodstvene vrednosti više od 100 raznih automobila i drugih prevoznih sredstava koje Grad Novi Sad ima u svom vlasništvu. 
 
Pogrešni utisci: Manje od 10 odsto prijava za buku u novosadskim zgradama bude novčano sankcionisano, pokazuju podaci komunalne milicije za period od septembra prošle godine do 28. januara 2021. Ipak, veliki broj građana na društvenim mrežama i u "Gugl recenzijama" navodi da se na telefonski broj komunalne milicije niko ne javlja ili da je stalno zauzet.
 
Sizifov posao: Posao profesionalnog upravnika zgrada može biti vrlo težak jer se susreću sa stanarima koji nisu spremni na dogovor, ali upravnika Dobrivoja Simića ništa do sada nije spremilo za susret sa poslednjim zadatkom koji je dobio u širem centru Novog Sada. Grad Novi Sad angažovao je Simića, kao profesionalnog upravnika, radi privremenog upravljanja zgradom u Stevana Sremca 23. Ono što ga je zateklo jeste kuća sa nekoliko stanova i dvorištem, što je i mogao da očekuje, ali i deponija i stanari koje ne zanima saradnja, kao ni rešavanje problema.
 
Lisice u turističkoj poseti: Najmanje jedna odrasla lisica viđena je poslednjih nedelja u Novom Sadu, a pojedini građani imali su priliku da u okolini keja i Petrovaradinske tvrđave vide i mlađu lisicu. Ovakve i druge vrste nastanjuju planinske i šumske predele, a kako je za 021.rs pričala stručnjakinja za zaštitu prirode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode dr Jadranka Delić, lisice naseljavaju i Frušku goru. Zato je očekivano da su se ove lisice spustile iz šume u grad, a naša sagovornica objašnjava detalje prirode ponašanja lisice i pojave drugih vrsta (divljih, zaštićenih) na ulicama Novog Sada.
  • Slucaj

    31.01.2021 20:18
    Jesu spasili lisice grada?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti