Doroslovački ide kontra zakonu u novi mandat na čelu FTN-a?

Proces izbora novog dekana Fakulteta tehničkih nauka je započeo, a aktuelni dekan Rade Doroslovački želi da nastavi rukovođenjem jednim od najvećih fakulteta u zemlji. Međutim, postavlja se pitanje da li će njegov reizbor na funkciju značiti kršenje Zakona o visokom obrazovanju.
Doroslovački ide kontra zakonu u novi mandat na čelu FTN-a?
Foto: 021.rs
Atmosfera na Fakultetu tehničkih nauka već izvesno vreme je uzavrela, što i nije novina, jer su međuljudski odnosi na najpoželjnijem fakultetu Univerziteta u Novom Sadu već godinama nestabilni. Ovog puta izborima u obrazovnoj ustanovi u kojoj se obrće velika svota novca prethodilo je anonimno pismo profesora koji su aktuelnog dekana optužili za mobing i proganjanje, a navodno je podneta i krivična prijava protiv ovog profesora sa Katedre za matematiku. Čovek koji već punih osam godina vodi FTN demantovao je sve navode iz anonimnog pisma, dodajući da do njega nikakva krivična prijava nije ni stigla.
 
Prema saznanjima 021.rs, na FTN je i zvanično započeo proces izbora novog dekana, a rok za predlaganje kandidata je 11. februar. Datum je to koji će dekan Doroslovački svakako proslaviti, jer će obeležiti svoj 68. rođendan. 
 
Godine dekana bile su i u prošlom izbornom ciklusu tačka sporenja. U slučaju da ga Savet FTN ponovo izglasa za dekana, Doroslovački će novi mandat započeti 1. oktobra 2021, što bi značilo da mu je do 70. rođendana ostalo tek godinu dana i nekoliko meseci. 
 
Osim godina, tačka sporenja je i činjenica da je navršavanjem 65 godina života Doroslovački stekao uslov za penziju, ali je iskoristio svoje zakonsko pravo da produži angažman na fakultetu do 70. godine. To ujedno znači i da Doroslovački nije na FTN zaposlen na neodređeno, već ima ugovor na određeno vreme u trajanju do dve godine. 
 
Ovo je možda i najjači argument protivnicima Doroslovačkog koji već godinama nastoje da ga odvoje od dekanske fotelje. 
 
Hoće li se Doroslovački oglušiti o zakon?
 
Čitava ova zavrzlama vodi se oko tumačenja člana 64. Zakona o visokom obrazovanju, koji definiše da dekan može da bude osoba iz reda nastavnika koja je u radnom odnosu sa punim radnim vremenom, izabrana na neodređeno vreme, uz dodatak da se organ poslovođenja bira na tri godine sa mogućnošću jednog ponovnog izbora. 
 
I dok protivnici Doroslovačkog tvrde da bi njegovim ponovnim izborom na funkciju dekana bio prekršen zakon, profesor sa Katedre za matematiku tvrdi da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja već obavestilo predsednika Saveta FTN i sekretara fakulteta da ne postoje zakonske smetnje za njegovu ponovnu kandidaturu.
 
Međutim, jedino nadležno telo za autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju jeste Skupština Srbije, koja je ovaj zakon i usvojila. Portal 021.rs obratio se Skupštini Srbije sa molbom da nadležni odbor da tumačenje odredbi ovog zakona. U kratkom roku je stigao odgovor da je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo već zasedao povodom ovog pitanja i to 28. januara, dan pre nego što se 021.rs obratio sa molbom za tumačenje.
 
Ono što je nadležni odbor utvrdio, a što bi poslanici trebalo da potvrde na narednoj sednici, ne ide u prilog Doroslovačkom.
 
"Odredbu 64. Zakona o visokom obrazovanju treba razumeti tako da se organ poslovođenja odgovarajuće visokoškosle ustanove - rektor, dekan, predsednik, odnosno direktor ne može birati iz reda nastavnika kojima je prestao radni odnos na kraju školske godine u kojoj su navršili 65 godina života, a zatim im je produžen radni odnos ugovor sa visokoškolskom ustanovom na određeno vreme do dve godine, uz mogućnost dodatnih produženja, a najduže do kraja školske godine u kojoj navršavaju 70 godina života", navodi se u autentničnom tumačenju zakona. 
 
  
 
Kako potvrđuje Odbor, iz svega navedenog sledi da nastavnici kojima je prestao radni odnos na kraju školske godine u kojoj su navršili 65 godina života, a zatim im je produžen radni odnos ugovor na određeno vreme, ne mogu da budu dekani visokoškolske ustanove.
 
Prethodno je na ovaj način član 64. Zakona o visokom obrazovanju protumačio i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Međutim, sekretarijat koji vodi dr Zoran Milošević, ogradio se i ukazao na to da je upravo Skupština kao donosilac jedina nadležna za davanje autentičnog tumačenja zakona.
 
Tanackov: Već počela favorizacija Doroslovačkog
 
Profesor Ilija Tanackov, sa Katedre za tehnologije transportno-logističkih sistema, koji se već godinama unazad otvoreno protivi načinu na koji Rade Doroslovački vodi fakultet, kaže za 021.rs da aktuelni dekan ima ambiciju da, bez obzira na tumačenja, nastavi sa vođenjem fakulteta. Tanackov je u obaveštenju članovima Saveta Fakulteta tehničkih nauka naveo da Doroslovački ne može da bude dekan zbog toga što nije u radnom odnosu na neodređeno vreme, ali i zbog toga što se organ poslovođenja, odnosno dekan, bira na tri godine, a ne do tri godine. Time bi Doroslovački prešao granicu starosti od 70 godina, a mandat bi mu i dalje trajao. 
 
Kako dodaje, već se započelo sa favorizacijom Doroslovačkog kao potencijalngo kandidata.
 
"U petak je raspisan konkurs za predlaganje kandidata u jako kratkim rokovima. Interesantno je da je Departman za matematiku, kojem pripada Doroslovački, već dobio dokumentaciju na osnovu koje će organizovati sednicu danas. U petak u 14 časova je sednica Saveta FTN završena, pa se postavlja pitanje kako je jedan Departman za matematiku dobio dokumentaciju, a ostali departmani nisu. Ne samo što je kratak rok, nego se favorizuje Rade Doroslovački kao jedini mogući kandidat koji treba da dobije mogućnost da se kroz regularan proces, koji je u ovom slučaju izuzetno kratak i neprimeren, kandiduje i da bude izglasan u novi mandat", kaže Tanackov.
 
Iako je nezadovoljstvo na FTN prisutno kod određenog broja profesora i saradnika, većina njih uglavnom ćuti krijući se iza svojih privatnih interesa. Tek nekolicina koji se mogu nabrojati na prstima jedne ruke, među kojima je i Tanackov, bila je spremna da otvoreno progovori o dešavanjima na ovom fakultetu. 
 
  
 
Tanackov kaže da sada ostaje da se sačeka sednica Skupštine Srbije i da tada tumačenje zakona koje ne ide u prilog Doroslovačkog ne bude samo autentično, već bude i zvanično. Ipak, uprkos tome, on je stava da strana koja podržava Doroslovačkog u prvih mah neće prihvatiti takvo tumačenje i da će sam dekan pokušati da se odbrani mišljenjem Ministarstva prosvete za koje tvrdi da dokazuje da nema prepreka njegovom reizboru.
 
"Mislim da nam predstoji borba, jer će Doroslovački po svaku cenu pokušati da ostane dekan. Nasuprot tome, postoje timovi koji su spremni da preuzmu rukovođenje fakultetom i oni su bili 'isecani' u samom nastanku, ali jedan tim je izbegao seču. Videćemo da li će uspeti da preživi departmane, čijim je direktorima dat nalog da sabotiraju one koji su kontra aktuelnom dekanu. Nije isključena mogućnost drugog kruga izbora ili ponavljanja čitavog procesa. Neregularni procesi su već počeli, što možemo da vidimo u primeru favorizacije Departmana za matematiku u odnosu na druge katedre", zaključuje Tanackov.
 
Portal 021.rs poslao je pitanja u vezi sa izborima i fakultetu, ali i samom dekanu. Dekan Doroslovački je upitan o svojim ambicijama da ide u još jedan mandat, o optužbama dela profesora, o tumačenju zakona Ministarstva prosvete, kao i tumačenju pokrajinskog sekretarijata, ali i da li će se povući iz trke za izbor dekana ukoliko tumačenje Skupštine Srbije bude takvo da on ne ispunjava zakonske uslove za reizbor. 
 
Takođe, obratili smo se i Ministarstvu prosvete sa pitanjima da li su se izjašnjavali u vezi sa tim da li Rade Doroslovački može ponovo da bude izabran na funkciju dekana. 
 
Ni na jedno pitanje nije stigao odgovor do objavljivanja ovog teksta.
  • Zaposlen

    23.02.2021 22:06
    Samo da javim hahaha, Kolaković novi dekan. Jedini kandidat, nije ni bilo izbora.
    Dorosov čovek.
    Daj okreni još jedan krug.
  • @Vlaja

    05.02.2021 10:43
    Toma je kupio diplomu, tamo gde se diplome i kupuju. Uostalom, pozatvarajte takva mesta, ukljucujuci i dokazane "trgovce" sa drzavnih univerziteta. PS Nije mi bas jasno da neko ko vec poznaje sadasnjeg predsednika, ima zelju da posalje komentar kao sto je tvoj.
  • Cveta

    05.02.2021 09:34
    Doros nije izbosne i morace da leti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti